Leo Minor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
LEO MINOR

Peta Leo Minor
CekakanLMi
GenitifLeonis Minoris
Asensio rekta10
Deklinasi+35
Area232 derajad pesagi (#64th)
Lintang utama3
Lintang
Bayer/Flamsteed
34
Lintang
mawa planèt
3
Lintang padhang0
Lintang cedhak0
Lintang paling padhang46 LMi (Praecipua) (3.83m)
Lintang paling cedhak11 LMi ( tc)
Obyèk Messier0
Udan météorLeonis Minorids
Rasi lintang
sing wewatesan
Ursa Major
Lynx
Cancer (corner)
Leo
Katon antara lintang +90° lan −45°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi April.
'

Leo Minor inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit lan boten gadhah daya mapan wonten ing belahan langit sisih lor, ingkang mapan ing sak kiduling garis langit khatulistiwa. Ing basa Latin, leo minor gadhah teges "singa alit", ingkang kosok wangsulipun saking rasi lintang Leo, inggih punika singa ageng. Rasi lintang punika mapan ing antawisipun ingkang langkung ageng inggih rasi lintang Ursa Major ing sisih kidul lan Leo ing sisih kidul.[1] Leo alit inggih waunipun boten dipunanggep minangka rasi lintang ingkang kepisah déning para astronom klasik, nanging lajeng dados rasi lintang sasampunipun dipunbiwarakaken déning Johannes Hevelius ing taun 1687.[2]

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Leo Minor gadhah tlatah ingkang ambanipun kirang langkung 232 drajat persegi lan ngewrat satunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang Leo Minor saged dipuntingali wonten ing garis lintang ing antawisipun +90° lan-45° lan badhé katingal saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi April. Leo Minor boten gadhah kathah lintang ingkang padhangipun langkung saking sekawan magnitudo. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Leus ing antawisipun inggih punika:

  • 46 Leonis Minoris, ingkang ugi salah satunggaling titik ingkang dipunmangertosi minangka Praecipua (koki). 46 Leonis minoris inggih kalebet raksasa tipe K, ingkang tebihipun kirang langkung 98 taun cahya saking bumi.
  • Beta Leonis Minoris utawi Nihal (onta), inggih punika lintang binar kanthi raksasa kelas G minangka lintang paling baku lan lintang kelas F ingkang dados ampinganipun.
  • 20 Leonis Minoris inggih ugi lintang biner sanèsipun, ingkang tebihipun namung 14,9 per detik saking srengéngé.

Objek langit lebet ingkang paling saged ipuntingali ing rasi lintang Leo Minor punika inggih NGC 3003, a Wolf Rayet Galaxy ingkang padhang, panas lan kalebt lintang ingkang amba lan lengan spiran asimetris, ingkang tebihipun kirang langkung 80 taun cahya.

Leo Minor inggih ugi taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Ursa Major sesarengan kaliyan rasi lintang Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Canes Venatici, Bootes, Coma Berenices, Corona Borealis, Camelopardalis lan Lynx.[3] Déné rasi lintang ingkang wonten ing sakiteripun Leo Minor inggih punika rasi lintang Ursa Minor, Lynx, Cancer, lan Leo.

Cathetan suku[besut | besut sumber]