Lingzhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ganoderma lucidum
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Fungi
Filum: Basidiomycota
Kelas: Agaricomycetes
Ordo: Polyporales
Kulawarga: Ganodermataceae
Marga: Ganoderma
Jinis: G. lucidum
Jeneng binomial
Ganoderma lucidum
(Curtis) P. Karst

Lingzhi utawi ling zhi (Hanzi tradhisional: 靈芝; Hanzi Prasaja: 灵芝; Basa Jepang: reishi; Basa Korea: yeongji, hangul: 영지) inggih punika salah setunggaling jinis jamur Ganoderma lucidum.[1] Lingzhi punika salah setunggaling taneman ingkang saged kanggé tamba kanker.[1] Miturut buku Pengobatan Herbal Tiongkok ingkang dipuntulis taun 56 SM, jamur kayu punika kalebet taneman obat nomer setunggal saking 365 obat kalebet gingseng.[1] Lingzhi kalebet kategori superior awit saged kanggé tamba mawarni-warni penyakit, saged njagi badan saha saged dipunkonsumsi kanthi boten wonten efeksampingipun.[1] Wonten kanthah jinis jamur kayu, wonten ingkang saged dipundhahar kadosta jamur kuping, jamur tiram, jamur gigit, saha shiitake.[1] Ananging wonten ugi jamur kayu ingkang boten saged dipundhahar kadosta lingzhi saha jamur saking genus Ganoderma.[1]

Lingzhi saged tuwuh ing dhaérah-dhaérah wonten ing donya kalebet ing Indonésia.[1] Lingzhi saged tuwuh ing taneman saha kayu ingkang sampun gapuk utawi wit ingkang sampun pejah.[1] Lingzhi nggadhahi bentuk kados payung ananging boten nggadhahi lengkungan ingkang sampurna.[1] Lingzhi nggadhahi pang ingkang langkung cendhak tinimbang wohé.[1] Woh Lingzhi saged nggadhahi dhiamétér ngantos 30 cm.[1] Bentuk payungé sami kaliyan bentuk ginjel.[1] Kandelipun woh Lingzhi antawis 2-5 cm.[1] Lingzhi punika ngandhut protein, polisakarida (ganodelan A, ganodelan B, saha jinis-jinis glukans), triterpenoid (asam ganodermik, ganodermadiol, ingkang strukturipun mirip kaliyan hormon steroid, juga germanium, ergosterol, coumarin, mannitol, alkaloid, asam lemak boten jenuh, adenosin, saha vitamin (B, C, D) saha mineral (natrium, kalsium, seng, besi, fosfor).[1] Lingzhi ugi ngandhut senyawa triterpenoid kadosta ganoderat.[2]Triterpenoid punika nggadhahi khasiat saged nglemesaken otot polos pembuluh darah saha saged njagi viskositas utawi kekentalan darah.[2]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)rumahkanker.com(dipunundhuh tanggal 15 September 2011)
  2. ^ a b (id)[Majalah Trubus, no.462 Edisi Mei 2008, kaca 17]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lingzhi&oldid=985353"