Komponèn biotik

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kewan minangka komponen biotik

Biotik ya iku istilah kang biasane digunaake kanggo nyebut sing urip (organisme). Komponèn biotik ya iku komponèn kan nyusun ékosistem saliyané komponèn abiotik (ora duwé nyawa). Conto komponèn biotik ya iku manungsa, kéwan, tetanduran. Miturut peran lan fungsi, mahluk urip dibedakajé dadi 3 macem, ya iku:

  • Autotrof / prodhusèn ya iku mahluk hidup kang bisa mesintesis panganan dhewe kanthi bantuan cahaya matahari.
  • Heterotrof / konsumèn ya iku kelompok organisme kang ora bisa mesintesis panganan dhewe pramila njupuk saka prodhusèn (herbivora, karnivora). Komponen heterotrof uga diarani konsumen makro (fagotrof) amarga pakanan sing dipangan ukurane luwih cilik. Sing kagolong heterotrof ya iku manungsa, kewan, jamur, lan mikroba.
  • Dekomposer / pengurai ya iku organisme kang nduwé peran sing nguraiaké tilas-tilas mahluk urip kayata: lumut, baktèri, jamur. Uga ana pengurai sing diarani detritivor, ya iku kéwan pengurai sing mangan sisa bahan organik, tuladhane ya iku kutu kayu. Tipe dekomposisi ana tiga, ya iku:
  1. Aerobik: oksigen ya iku penerima elektron / oksidan.
  2. Anaerobik: oksigen ora libat. bahan organik sebagai penerima elektron /oksidan.
  3. Fermentasi: anaerobik namun bahan organik sing oksidasi ya minangka penerima elektron. Komponen iku ana ing nggene lan berinteraksi mbentuk kesatuan ekosistem sing teratur. tuladhane, ing ekosistem akuarium, ékosistem iki kaperang seko iwak sebagai komponen heterotrof, tumbuhan banyu sebagai komponen autotrof, plankton sing ngapung ing banyu sebagai komponen pengurai, saliyané iku sing klebu komponen abiotik ya iku banyu, pasir, watu, mineral lan oksigen sing larut ing banyu.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Komponèn_biotik&oldid=1044873"