Karon (satelit)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Charon in True Color - High-Res.jpg

Karon (inggris Charon, uniné /ˈʃɛərən/ utawa /ˈkɛərən/, kaya déné ing Grikenlan: Χάρων), tinemu taun 1978, iku satelit gedhé dhéwé Pluto lan salah siji anggota planit cilik gandha kanthi Pluto minangka anggota liyané, gumantung ing dhéfinisi. Kanthi panemon loro satelit Pluto liyané (Nix lan Hydra), Karon saiki diarani Pluto I. Misi montor mabur akasa New Horizons dijadwalaké nekani Karon lan Pluto sasi Juli 2015.

Karon tinemu déning astronom James Christy nalika tanggal 22 Juni 1978, nalika dhèwèké mriksa gambar Pluto sing digedhèkaké. Christy nyadhari yèn pérangan cilik sing nonjol muncul ing wektu tartamtu. Karon awalé diarani S/1978 P 1. Ing tanggal 24 Juni 1978, Christy ngusulaké jeneng Charon.

Karon duwé dhiameter 1.207 km, watara setengah saka dhiameter Pluto, kanthi wiyar lumahan watara 4.580.000 km². Ora kaya Pluto sing dilapisi nitrogen lan ès metana, lumahan Karon didhominasi déning ès lan ora duwé atmosfer.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "IAUC 3241: 1978 P 1; 1978 (532) 1; 1977n". Dibukak ing 2008-06-22.
  2. "ESO - 2006". Dibukak ing 2008-06-22.