Menyang kontèn

Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu

Archidiœcesis Kota Kinabaluensis
frameless
Katedral Ati Suci
frameless
Lambang
Lokasi
Nagara Malaysia
TeritorialKutha Kinabalu, Sabah
Provinsi grejawiKutha Kinabalu
MetropolitanKutha Kinabalu
Koordinat5°57′53″N 116°04′21″E / 5.964591°N 116.072463°E / 5.964591; 116.072463
Statistik
Amba55,215 km2 (21,319 sq mi)
Populasi
- Total
- Katulik (kalebu non-anggota)
(ing 2018[1])
1.489.943
228.251 (15,32%)
Paroki19
Informasi
DenominasiGreja Katulik Roma
Greja sui iurisGreja Latin
RitusRitus Latin
Didegaké4 September 1855 (&&&&&&&&&&&&0168.&&&&&0168 taun, &&&&&&&&&&&&0318.&&&&&0318 dina)
KatedralGreja Katedral Ati Suci
Imam sekuler40[2]
Basa
Kapemimpinan saiki
PausFransiskus
Biskop Agung MetropolitanJohn Wong Soo Kau
Vikar JenderalPrimus Jouil
Biskop emeritusJohn Lee Hiong Fun-Yit Yaw (1987–2012)
Situs web
catholicadkk.org

Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu (Latin: Archidiœcesis Kotakinabaluensis) yaiku kabiskopan agung Greja Katulik Roma sing ana ing Malaysia. Kabiskopan iki didegake minangka pamekaran saka Vikariat Apostolik Batavia ing 4 September 1855 minangka Prefektur Apostolik Labuan lan Borneo, nganti ing 23 Mei 2008 statuse ditingkatake dadi Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu. Pusat Kabiskopan ana ing Greja Katedral Ati Suci, Kutha Kinabalu. Saiki, kabiskopan iki dipimpin dening Biskop Agung John Wong Soo Kau sang nerusake kapemimpinan sawise 1 Desember 2012.

Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu menika metropolit saka loro kabiskopan sufragan, yaiku Kabiskopan Keningau lan Kabiskopan Sandakan.

Sajarah[besut | besut sumber]

  • Didegake minangka Prefektur Apostolik Labuan lan Borneo ing 4 September 1855, misahake dheweke saka Vikariat Apostolik Batavia
  • Ganti jeneng dadi Prefektur Apostolik Borneo Lor ing 5 Februari 1927
  • Ditingkatake lan ganti jeneng dadi Vikariat Apostolik Jesselton ing 14 Februari 1952
  • Berganti nama menjadi Vikariat Apostolik Kutha Kinabalu ing 22 Maret 1962
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Kutha Kinabalu ing 31 Mei 1976
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Agung Kutha Kinabalu ing 23 Mei 2008

Ordinaris[besut | besut sumber]

Prefek Apostolik Labuan lan Borneo[besut | besut sumber]

Prefek Apostolik Borneo Lor[besut | besut sumber]

Vikaris Apostolik Jesselton[besut | besut sumber]

Vikaris Apostolik Kota Kinabalu[besut | besut sumber]

Biskop Kutha Kinabalu[besut | besut sumber]

Biskop Agung Kutha Kinabalu[besut | besut sumber]

100px|jmpl|kiri|Biskop Agung John Wong Soo Kau.

Biskop liyane[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]