Menyang kontèn

Kabiskopan Agung Kuching

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kabiskopan Agung Kuching

Archidioecesis Kuchingensis
frameless
Katedral Santo Yoseph Kuching
frameless
Lambang
Lokasi
Nagara Malaysia
Teritorial[1]
Provinsi grejawiKuching
MetropolitanKuching
Koordinat1°32′57.5″N 110°20′32.9″E / 1.549306°N 110.342472°E / 1.549306; 110.342472
Statistik
Amba19,173 km2 (7,403 sq mi)
Populasi
- Total
- Katulik (kalebu non-anggota)
(ing 2015[2])
1.172.618
208.934 (17,82%)
Paroki18[2]
Greja343[2]
Kongregasi16[2]
Informasi
DenominasiGreja Katulik Roma
Greja sui iurisGreja Latin
RitusRitus Latin
Didegaké5 Februari 1927 (&&&&&&&&&&&&&097.&&&&&097 taun, &&&&&&&&&&&&0170.&&&&&0170 dina)
KatedralKatedral Santo Yoseph
Imam sekuler25[2]
Basa
Kapemimpinan saiki
PausFransiskus
Biskop Agung MetropolitanMgr. Simon Peter Poh Hoon Seng
Vikar JenderalMgr. William Sabang
Vikar YudisialR.D. Joseph Liew[4]
Biskop emeritusPeter Chung Hoan Ting (1976–2003)
John Ha Tiong Hock (2003–2017)
Situs web
kuchingcatholic.org

Kabiskopan Agung Kuching (Latin: Archidioecesis Kuchingensis) yaiku kabiskopan agung Greja Katulik Roma sing ana ing Malaysia. Kabiskopan iki didegake minangka pamekaran saka Prefektur Apostolik Labuan lan Borneo ing 5 Februari 1927 minangka Prefektur Apostolik Sarawak, banjur kuwi ditingkatake statuse dadi Vikariat Apostolik Kuching inf 14 Desember 1952, banjur kuwi dadi Kabiskopan Agung Kuching ing 31 Mei 1976. Pusat Kabiskopan kasebut ana ing Greja Katedral Santo Yoseph, Kuching. Saiki, kabiskopan iki dipimpin dening Biskop Agung Simon Peter Poh Hoon Seng sing nerusake kapemimpinan sawise 4 Maret 2017.

Kabiskopan Agung Kuching negliputi wilayah Sarawak. Kabiskopan Agung iki menika metropolit saka loro kabiskopan sufragan, yaiku Kabiskopan Miri lan Kabiskopan Sibu.

Sajarah

[besut | besut sumber]
  • Didegake minangka Prefektur Apostolik Sarawak ing 5 Februari 1927, misahake dheweke saka Prefektur Apostolik Borneo Lor
  • Ditingkatake lan ganti jeneng dadi Vikariat Apostolik Kuching ing 14 Februari 1952
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Agung Kuching ing 31 Mei 1976

Ordinaris

[besut | besut sumber]

Prefek Apostolik Sarawak

[besut | besut sumber]

Vikaris Apostolik Kuching

[besut | besut sumber]

Biskop Agung Kuching

[besut | besut sumber]

Pejabat liyane

[besut | besut sumber]

Referensi

[besut | besut sumber]
  1. "Uskup Agung baru untuk Keuskupan Agung Kuching". Herald Malaysia Online . Dibukak ing 17 Juni 2020.
  2. a b c d e "Herald Malaysia". directory.heraldmalaysia.com . Diarsip saka sing asli ing 2023-06-05. Dibukak ing 17 Juni 2020.
  3. "The Roman Catholic Archdiocese of Kuching - Mass & Service schedules" . Dibukak ing 17 Juni 2020.
  4. "The Roman Catholic Archdiocese of Kuching - Archbishop's office, Vicar General, Chancellor and Ecclesiastical Tribunal" . Keuskupan Agung Kuching. Dibukak ing 17 Juni 2020.

Pranala jaba

[besut | besut sumber]