Kutha Kinabalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Kinabalu
كوتا كينبالو
亚庇市
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, pusat bandar lan Persimpangan Wawasan.
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, pusat bandar lan Persimpangan Wawasan.
Flag of Kutha Kinabalu
Flag
Official seal of Kutha Kinabalu
Seal
Julukan: 'KK'
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Kutha Kinabalu kapernah ing Malaysia
Kutha Kinabalu
Kutha Kinabalu
Lokasi Kutha Kinabalu ing Malaysia
Koordhinat: 5°58′17″N 116°5′43″E / 5.97139°N 116.09528°E / 5.97139; 116.09528
Nagara Malaysia
Negeri Sabah
Diasasake déning SBUB 1882
Pusat psmsrentahan Borneo Lor 1946
Penubuhan
(Menerima taraf papan anggeganaya)
2 Februari 2000
Government
 • Datuk Bandar Datuk Abidin Madingkir
Cacah jiwa (2000)
 • City 452.058[1]
 • Métro 628.725
Wektu Piawai Malaysia (UTC+8)
Sana jaringan www.dbkk.sabah.gov.my

Kutha Kinabalu ya iku kutha krajan nagara bagian Sabah, Malaysia. Panggone ana ing Keresidenan Pasisir Kulon Sabah, arupi pusat perdagangan, lan industri sing utama ing negeri Sabah. Kutha Kinabalu nduwèni status dadi siji kuta ing tanggal 2 Februari 2000.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jaman pemerintahan Inggris ing negeri Sabah (dikenal kalian jeneng Syarikat Borneo Utara British ing masa iku), pusat pemerintahane ya iku Pulau Gaya. Sawijining peristiwa kebakaran nate ngenani Pulau Gaya, lan pihak Inggris terpaksa mengalihake pusat pemerintahan marang sawijining perkampungan nelayan ing pesisir Pasisir Kulon Sabah. Pusat pemerintahan sing anyar kui diwenehi jeneng "Api-api" kanggo meringati kedaden kebakaran ing Pulau Gaya.

"Api-api" banjur ganti jeneng dadi "Jesselton"(dijumuk kanggo ngingeti jeneng Wakil Pengurus British Chartered Company) lan sakteruse dadi "Kutha Kinabalu" saat Sabah we merdeka lan mlebu Malaysia.

Panggonan sing menarik[besut | besut sumber]

Ngeti Uga[besut | besut sumber]

Wigati[besut | besut sumber]

  1. ^ Ringkasan perangkaan penting bagi kawasan oleh Jabatan Perangkaan, Malaysia, 2010, hlm. 1 dan 8

Pranala Njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Kinabalu&oldid=999125"