Kutha Kinabalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Kinabalu
كوتا كينبالو
亚庇市
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, punjer bandar lan Persimpangan Wawasan.
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, punjer bandar lan Persimpangan Wawasan.
Gendéra Kutha Kinabalu
Gendéra
Official seal of Kutha Kinabalu
Lambang
Julukan: 'KK'
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Kutha Kinabalu is located in Malaysia
Kutha Kinabalu
Kutha Kinabalu
Lokasi Kutha Kinabalu ing Malaysia
Koordhinat: 5°58′17″N 116°5′43″E / 5.97139°N 116.09528°E / 5.97139; 116.09528
Nagara Malaysia
Negeri Sabah
Diasasake déning SBUB 1882
Pusat psmsrentahan Borneo Lor 1946
Penubuhan
(Menerima taraf papan anggeganaya)
2 Fèbruari 2000
Pamaréntahan
 • Datuk Bandar Datuk Abidin Madingkir
Cacah jiwa (2000)
 • City 452.058[1]
 • Métro 628.725
Wektu Piawai Malaysia (UTC+8)
Sana jaringan www.dbkk.sabah.gov.my

Kutha Kinabalu ya iku kutha krajan praja Sabah, Malaysia. Panggone ana ing Keresidenan Pasisir Kulon Sabah, arupi punjer dagang, lan indhustri sing utama ing nagari Sabah. Kutha Kinabalu duwé status dadi siji kuta ing tanggal 2 Fèbruari 2000.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jaman pamaréntahan Inggris ing nagari Sabah (kaloka kaliyan jeneng Syarikat Borneo Utara British ing mangsa iku), punjer pemerintahane ya iku Pulau Gaya. Sawijining peristiwa kebakaran naté ngenani Pulau Gaya, lan pihak Inggris terpaksa mengalihake punjer pamaréntahan marang sawijining perkampungan nelayan ing pasisir Pasisir Kulon Sabah. Pusat pamaréntahan sing anyar kui diwènèhi jeneng "Api-api" kanggo meringati kedaden kebakaran ing Pulau Gaya.

"Api-api" banjur ganti jeneng dadi "Jesselton"(dijumuk kanggo ngingeti jeneng Wakil Pengurus British Chartered Company) lan sakteruse dadi "Kutha Kinabalu" saat Sabah we merdeka lan mlebu Malaysia.

Panggonan sing menarik[besut | besut sumber]

Ngeti Uga[besut | besut sumber]

Wigati[besut | besut sumber]

  1. ^ Ringkasan perangkaan penting bagi kawasan oleh Jabatan Perangkaan, Malaysia, 2010, hlm. 1 dan 8

Pranala njaba[besut | besut sumber]