Kutha Kinabalu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kutha Kinabalu
كوتا كينبالو
亚庇市
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, punjer bandar lan Persimpangan Wawasan.
Saka kiwa ndhuwur saarah jam: 1Borneo, Menara Tun Mustapha, Wisma Tun Fuad Stephens, punjer bandar lan Persimpangan Wawasan.
Gendéra Kutha Kinabalu
Gendéra
Official seal of Kutha Kinabalu
Lambang
Peparab: 'KK'
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
Lokasi Kutha Kinabalu ing Sabah
NagaraMalaysia
NegeriSabah
Diasasake déning SBUB1882
Pusat psmsrentahan Borneo Lor1946
Penubuhan
(Menerima taraf papan anggeganaya)
2 Fèbruari 2000
Pamaréntahan
 • Datuk BandarDatuk Abidin Madingkir
Cacah warga (2000)
 • City452.058[1]
 • Métro628.725
Zona wektuWektu Piawai Malaysia (UTC+8)
Situs wèbwww.dbkk.sabah.gov.my

Kutha Kinabalu ya iku kutha krajan praja Sabah, Malaysia. Panggone ana ing Keresidenan Pasisir Kulon Sabah, wujud punjer dagang, lan indhustri kang utama ing nagari Sabah. Kutha Kinabalu duwé status dadi siji kuta ing tanggal 2 Fèbruari 2000.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jaman pamaréntahan Inggris ing nagari Sabah (kaloka kaliyan jeneng Syarikat Borneo Utara British ing mangsa iku), punjer pemerintahane ya iku Pulau Gaya. Sawijining peristiwa kebakaran naté ngenani Pulau Gaya, lan pihak Inggris terpaksa mengalihake punjer pamaréntahan marang sawijining perkampungan warigaluh ing pasisir Pasisir Kulon Sabah. Pusat pamaréntahan kang anyar kui dijenengi "Api-api" kanggo meringati kedaden kebakaran ing Pulau Gaya.

"Api-api" banjur ganti jeneng dadi "Jesselton"(dijumuk kanggo ngingeti jeneng Wakil Pengurus British Chartered Company) lan sakteruse dadi "Kutha Kinabalu" saat Sabah we merdeka lan mlebu Malaysia.

Panggonan kang menarik[besut | besut sumber]

Ngeti Uga[besut | besut sumber]

Wigati[besut | besut sumber]

  1. Ringkasan perangkaan penting bagi kawasan oleh Jabatan Perangkaan, Malaysia, 2010, hlm. 1 dan 8

Pranala njaba[besut | besut sumber]