Jay Chou

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jay Chou

Jay Chou (Hanzi tradhisional: 周杰倫; Hanzi kang diprasajakaké: 周杰伦; pinyin: Zhōu Jiélún; lair ing Taipei, Republik Cina, 18 Januari 1979; umur 35 taun) dhèwèké penyanyi lan aktor kang sarwa bisa saka Taiwan, Dheweké menangaké World Music Award nganti kaping papat.[1] Dheweké kondhang lan olih julukan King of Mandopop[1] amarga idealismené nalika nyusun kabeh tembangan kang dicipta dening dheweké, ora namung kuwi, dhèwèké uga nyipta tetembangan kanggo para penyanyi liyané.[1] Nalika taun 1998 dheweké meluni kontes bakat, lan wusanané bisa anggawe para juri kesengsem karo dheweké amarga kapinterané nalika mencèt tuts piano lan nyerat tembang.[1]

Sasuwené rong taun sawisé kontès bakat kasebut, dhèwèké dikontrak kanggo nyerat tetembangan kanggo para penyanyi mandarin kang wus kondhang.[1] Senadyan namung ngerti babagan musik klasik, Jay Chou bisa nggabungaké gaya musik Cina karo gaya musik negara Kulon kanggo ngasilaké tetembangan kang diasilaké campuran musik R&B, rock, lan pop.[1] Tetembangan kang diserat dening Chou umumé nganggo tema isu-isu aktual kayata kakerasan ning rumah tangga, perang, lan urbanisasi.[1]

Nalika taun 2000, Chou ngrilis album kaping pisanan, album kasebut judulé JAY, ning ngisoré label perusahaan rekaman Alfa Music.[1] Awit kuwi dheweké terus ngrilis paling sithik saalbum satauné, kejaba nalika taun 2009, lan ngedol pirang yuta kopi ning album-albumé kang wis tau dirilis sadhurungé.[1]

Nalika taun 2000, Chou ngrilis album kaping pisanan, album kasebut judulé JAY, ning ngisoré label perusahaan rekaman Alfa Music.[1] Awit kuwi dheweké terus ngrilis paling sithik saalbum satauné, kejaba nalika taun 2009, lan ngedol pirang yuta kopi ning album-albumé kang wis tau dirilis sadhurungé.[1] Tembangan karya-karyané wis olih pangakuan ning kabeh daerah ning Asia, kayata ning daerah Taiwan, Cina, Hong Kong, Jepang, Malaysia, Indonésia, India, Singapura, Thailand, Vietnam lan ning komunitas Asia ning luar negeri, lan wis menangaké luwih saka 20 panghargaan unggal tauné.[1] Dheweké wis ngedol luwih saka 28 yuta album ning kabeh daerah ning dunya nganti ning taun 2010.[1]

Dhèwèké miwiti debut karir aktingé ing taun 2005 nalika mainaké peran ning film kang judulé INITIAL D, amarga film kasebut, dheweké menangaké Best Newcomer Actor ning Hong Kong Film Awards lan Golden Horse Awards, lan dinominasikaké dadi Aktor Pendukung paling apik ning ajang Hong Kong Film Awards amarga perané ning film CURSE OF THE GOLDEN FLOWEROCEAN HEAVEN kang dibintangi bebarengan karo Jet Li.[1]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album Studio[sunting | sunting sumber]

  • Jay 周杰倫同名專輯 (November 7, 2000)
  • Fantasy 范特西 (September 1, 2001)
  • The Eight Dimensions 八度空間 (July 19, 2002)
  • Ye Hui Mei 葉惠美 (July 31, 2003)
  • Common Jasmin Orange 七里香 (February 3, 2004)
  • November's Chopin 十一月的蕭邦 (November 1, 2005)
  • Still Fantasy 依然范特西 (September 5, 2006)
  • On the Run 我很忙 (November 2, 2007)
  • Capricorn 魔杰座 (October 14, 2008)
  • The Era 跨時代 (2010)

Kompilasi[sunting | sunting sumber]

  • Partners—Music by Jay Chou and lyricist Vincent Fang (April 26, 2002)
  • Initial J: Jay Chou's Greatest Hits (August 31, 2005)
  • Secret 不能說的秘密(August 14, 2007)
  • Kung Fu Dunk (the theme song "Hero Chou 周大俠") (January 2008)

Album Mini[sunting | sunting sumber]

  • Fantasy 范特西 Plus EP (December 21, 2001)
  • Hidden Track 尋找周杰倫 EP (November 11, 2003)
  • Fearless 霍元甲 Huo Yuan Chia (January 27, 2006)
  • Curse of the Golden Flower 黃金甲 (December 11, 2006)

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)biografi Jay Chou dipununduh tanggal 10 Agustus 2011
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jay Chou ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jay_Chou&oldid=831890"