Iwan Fals

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Iwan Fals
Iwan Fals
Iwan Fals
Latar wuri
Jeneng lair Virgiawan Listanto
Lair (1961-09-03) 3 Sèptèmber 1961 (umur 56)
Jakarta,  Indonésia
Pakaryan penyanyi
Anak Galang Rambu Anarki (swargi)

Annisa Cikal Rambu Basae Rayya Rambu Robbani

Iwan Fals sing duwèni jeneng dawa Virgiawan Listanto (lair ing Jakarta, 3 Sèptèmber 1961; umur 56 taun) ya iku penyanyi sing duwèni ilèn balada lan country lan dadi salah sawijining legenda urip ing Indonésia[1].

Karier[besut | besut sumber]

Iwan Fals wiwit ngamen nalika umur 13 taun, nalika iku dhewekè isih SMP. Dhewekè ajar gitar karo kanca-kanca tongkronganè[2]. Biyèn dhewekè pernah sekolah Jeddah, Arab Saudi, ing KBRI wolung wulan. Kebeneran ing kana ana sedulurè sing ora duwé anak[2]. Amarga manggon ana ing manca, dhewekè kurang panglipur. Hiburan siji-sijinè ya iku gitar sing digawa saka Indonésia[2]. Nalika iku ana rong lagu sing kerep dimaenkakè, ya iku Sepasang Mata Bola lan Waiya[2]. Iwan fals tau dadi gitaris ing grup vokalè nalika isih SMP[2]. Dhewekè gawé lagu-lagu kang lirikè humor lan lucu supaya kanca-kancanè padha seneng marang lagunè dhewekè[2]. Sawijining dina ana wong saka Jakarta menyang Bandung, nalika iku dhèwèké lagi sadhar yèn lagu ciptaanè wis kaloka ing Jakarta, sakdurungè pancèn Iwan fals wis rekaman ing radhio 8 EH[2]. Dhewekè banjur rekaman ing Jakarta nanging jebul lagunè ora payu mulanè dhèwèké ngamen manèh kadang-kadang uga mèlu festival[2]. Déning Arwah Setiawan (swargi) lagu-lagune di rekam lan diproduseri déning Handoko[2]. Jeneng perusahaan rekamane ya iku abc Records, dhèwèké rekaman bareng Pepeng, Krisna lan Nana Krip, nanging rekamanè uga ora pati sukses. Akhire dhèwèké rekaman ana ing Musica Studio, sadurungé dhèwèké wis rekaman nganti kaping patang album[2]. Sawisé ing Musica Studio musike digarap luwih serius, album Sarjana Muda tuladhané, musike ditangani déning Willy Soemantri[2]. Album Sarjana Muda jebul akèh sing seneng lan Iwan wiwit akèh sing nawani nyanyi[3].Banjur dhèwèké tau mlebu TV sawisé taun 1987[3]. Nalika giyaran adicara Manasuka Siaran Niaga ing TVRI, lagu Oemar Bakritau ditayangke ing TVRI[3]. Nalika anak kaping pidhone, Cikal lair taun 1985,kegiyatan ngamen wis ora dilkoni manèh[3]. Sasuwene Orde Baru, akèh jadwal konser Iwan kang dilarang lan dibatalke déning aparat pamaréntah, amarga lirik-lirik lagune sing kritis[4]. Nalika kagabung karo golongan SWAMI lan ngrilis album sing ngarah ing SWAMI taun 1989, jenenge Iwan saya mumbul déning hits Bento lan Bongkar sing fenomenal[3]. Perjuanga karirè terus mumbul nalika dhewekè kagabung karo Kantata Takwa, nalika semana tekan saiki dianggep koser sing gedhé dhéwé lan megah sasuwene sajarah musik Indonésia[4].

Kulawarga[besut | besut sumber]

Iwan lair ing Jakarta 3 September 1961 saka pasangan Haryoso (swargi) lan Lies (Ibu).[3] Banjur dhèwèké tau mlebu TV sawisé taun 1987.[3] Iwan nggarbini Rosanna (Mbak Yos) lan duwé anak Galang Rambu Anarki (swargi), Annisa Cikal Rambu Basae, lan Rayya Rambu Robbani.[3] Galang mèlu bapakè ing babagan musik.[3] Sanajan mangkono, musik sing diusung béda karo sing wis dadi trade mark bapaké.[3] Galang banjur dadi gitaris golongan Bunga lan tau ngrilis album perdana sakdurungè ninggal.[3] Jeneng Galang uga didadekakè salah sawijining lagu Iwan, kang diwènèhi sesirah Galang Rambu Anarki saka album Opini, sing kacarita kasusahanè wong tuwa ngadepi rega-rega barang sing padha munggah akibat munggahè rega BBM ing awal taun 1981 ya iku dina laire Galang (1 Januari 1981).[3] Jeneng Cikal, anak kapindhonè uga diabadikake dadi sesirah album lan sesirah lagu Iwan Fals sing metu taun 1991.[3]. Sadurungé Cikal uga wis tau digawékake lagu kang sesirah Anisa ing taun 1986[5]. Rencananè lagu iki dilebokake ing album Aku Sayang Kamu, nanging dibatalke[5]. Lirik lagu iki kritis banget mula perusahaan rekaman ora bisa nyertakake[4]. Ing cover album Aku Sayang Kamu khususv sing cetakan awal, ing pérangan musik isih katulis jeneng Anissa[5]. Galang Rambu Anarki mati teka-teka ing wulan April 1997 sing nyebabaké aktivitas musike Iwan Fals vakum piang-pirang taun. Galang dikuburke ing ngarep omahè Iwan Fals ing désa Leuwinananggung, Cimanggis, Depok, Jawa barat[5]. Sawisé Galang mati, Iwan Fals sibuk nglukis lan gladhèn bela diri[5]. Ing taun 2002 Iwan wiwit aktif manèh gawé album sakwisè suwé ngilang déning album Suara Hati sing ing jeronè ana lagu Hadapi Saja sing nyeritakake kematianè Galang Rambu Anarki[5]. Ing lagu iki bojone (Yos) uga mèlu nyumbangake swarane[5]. Sawisé matinè Galang Rambu Anarki, warna lan gaya musikè Iwan Fals krasa béda [5]. Dhewekè ora seliar lan segarang biyèn manèh[5]. Lirik-lirik lagune rada diwasa lan puitis. Iwan Fals uga wis tau nyanyikakè lagu-lagu cinta karanganè dhéwé uga wong liya[5].

Gallery[besut | besut sumber]

Sekolah[besut | besut sumber]

Album[besut | besut sumber]

Album kompilasi[besut | besut sumber]

  • Tragedi
  • Banjo & Harmonika
  • Celoteh-celoteh
  • Celoteh-celoteh 2
  • Country
  • Tembang Cinta (1990)
  • Akustik
  • Akustik Ke-2 (1997)
  • Salam Reformasi (1998)
  • Salam Reformasi 2 (1999)
  • Prihatin (2000)

Singel[besut | besut sumber]

Single Hits sing dinyanyikake penyanyi liya[besut | besut sumber]

  • Maaf (dinyanyikake déning Ritta Rubby) (1986)
  • Belailah (dinyanyikake déning Ritta Rubby) (1986)
  • Trauma (dinyanyikake déning God Bless) (1988)
  • Damai Yang Hilang (dinyanyikake déning God Bless) (1988)
  • Orang Dalam Kaca (dinyanyikake déning God Bless) (1988)
  • Pak Tua (dinyanyikake déning grup band Elpamas) (1991)
  • Oh (dinyanyikake déning Fajar Budiman) (1994)
  • Nyanyian laut (dinyanyikake déning Nicky Astria)
  • Menangis (dinyanyikake déning Franky S.)
  • Bunga Kehidupan (dinyanyikake déning artis Musica)

Film[besut | besut sumber]

Lagu sing ora diedarke[besut | besut sumber]

  • Dhémokrasi Nasi (1978)
  • Semar Mendem (1978)
  • Pola Sederhana (Anak Cendana) (1978)
  • Mbak Tini (1978)
  • Siti Sang Bidadari (1978)
  • Kisah Sapi Malam (1978)
  • Mince Makelar (1978)
  • Luka Lama (1984)
  • Anissa (1986)
  • Biarkan Indonésia Tanpa Koran (1986)
  • Oh Indonésia (1992)
  • Imelda Mardun (1992)
  • Maumere (1993)
  • Joned (1993)
  • Mesin Mesin Pembunuh (1994)
  • Suara Dari Jalanan (1996)
  • Dhémokrasi Otoriter (1996)
  • Sesawangan (1996)
  • Jambore Wisata (1996)
  • Aku Tak Punya Apa-Apa (1997)
  • Cerita Lama Tiananmen (1998)
  • Serdadu dan Kutil (1998)
  • 15 Juta (1998)
  • Mencari Kata Kata (1998)
  • Malam Sunyi (1999)
  • Sketsa Setan Yang Bisu (2000)
  • Indonésiaku (2001)
  • Kemarau (2003)
  • Lagu Sedih (2003)
  • Kembali Ke Masa Lalu (2003)
  • Harapan Tak Boleh Mati (2004)
  • Saat Minggu Masih Pagi (2004)
  • Repot Nasi / Sami Mawon (2005)
  • Hari Raya Bumi (2007)
  • Hari Raya Bumi (2007)
  • Berita Cuaca (2008)
  • Paman Zam
  • Kapal Bau Pesing
  • Makna Hidup Ini
  • Selamat Tinggal Ramadhan
  • Nyatakan Saja
  • Berputar Putar
  • Air dan Batu
  • Lagu Pegangan
  • Semut Api dan Cacing Kecil
  • Kata-Kata
  • Pukul Dua Malam
  • Penjara
  • Belatung
  • Nyanyian Sopir
  • Bunga Kayu di Beranda
  • Aku Bergelora
  • Suara Dari Jalanan

Panghargyan[besut | besut sumber]

  1. Juara harapan Lomba Musik Humor (1979).
  2. Juara I Festival Musik Country (1980).
  3. Gold record, lagu Oemar Bakri, PT. Musica Studio's.
  4. Silver record, penyanyi & pencipta lagu Ethiopia, PT. Musica Studio's.
  5. Pangaji-aji prèstasi artis HDX 1987-1988, pencipta lagu Buku Ini Aku Pinjam.
  6. Penyanyi Pujaan, BASF, (1989).
  7. The best selling, album Mata Déwa, BASF, 1988-1989.
  8. Penyanyi rekaman priya terbaik, album Anak Wayang, BASF Award XI, 18 April 1996.
  9. Penyanyi solo terbaik Country/Balada, Anugrah Musik Indonésia-1999.
  10. Presents This Certificate To Iwan Fals In Recognition Of The Contribution To Cultural Exchange Between Koréa and Indonésia, 25 September 1999.
  11. Penyanyi solo terbaik Country/Balada AMI Sharp Award (2000).
  12. Video klip terbaik lagu Entah, Video Musik Indonésia kalamangsa VIII-2000/2001.
  13. Triple Platinum Award, Album Best Of The Best Iwan Fals, PT. Musica Studio's-Juni 2002.
  14. 6th AMI Sharp Award, album terbaik Country/Balada.
  15. 6th AMI Sharp Award, artis solo/duo/grup terbaik Country/Balada.
  16. Pemenang video klip terbaik edisi-Juli 2002, lagu Kupu-Kupu Hitam Putih, Video Musik Indonésia, kalamangsa I-2002/2003.
  17. Pangaji-aji album In Collaboration with, angka penjualan diatas 150.000 unit, PT. Musica Studio's-Juni 2003.
  18. Triple Platinum Award, album In Collaboration with, angka penjualan diatas 450.000 unit, PT. Musica Studio's-November 2003.
  19. 7th AMI Award 2003, Legend Awards.
  20. 7th AMI Award 2003, Penyanyi Sala Pria Pop Terbaik.
  21. Pangaji-aji MTV Indonésia 2003, Most Favourite Male.
  22. SCTV Music Award 2004, album Ngetop! (pop) In Collaboration with.
  23. SCTV Music Award 2004, Penyanyi Pop Ngetop.
  24. Anugrah Planit Muzik 2004.
  25. Generasi Biang Extra Joss-2004.
  26. 8th AMI Samsung Award, Karya Produksi Balada Terbaik.
  27. SCTV Music Award 2005, album pop solo ngetop Iwan Fals In Love.
  28. With The Compliment Of Metro TV.
  29. Partisipasi dalam acara konser Salam Lebaran 2005, PT. Gudang Garam Indonésia.
  30. Mendapatkan Talk Less Do More Award sebagai salah satu Class Music Heroes 2009.
  31. Lagunya bersama {Swami} yang berjudul [Bongkar] menerima pangaji-aji 150 lagu terbaik sepanjang mangsa versi Majalah Rolling Stone peringkat 1.
  32. Pangaji-aji Satyalancana Kebudayaan Pamaréntah Republik Indonesia (2010) [6]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]