Titiek Puspa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Titiek Puspa
TitiekPuspaGrageCirebon.jpg
Penampilan Titiek Puspa di Hotèl Grage, Cirebon.
Lair Sudarwati
Pakaryan Aktris, penyanyi
Sana jaringan http://www.titiekpuspa.com/

Titiek Puspa duwé jeneng asli Sudarwati, kang diowah déning kaluwargané dadi Kadarwati lan ning akiré diganti manèh jenengé dadi Sumarti, lair ning Tanjung, Kalimantan Selatan tanggal 1 November taun 1937.[1] Jeneng saka putri saka pasangan Tugeno Puspowidjojo lan Siti Mariam iki asalé saka tembung Titiek kang kalebu jeneng undhangan sadina-dina lan puspa duwé teges kembang, saka jeneng bapané.[1] Perempuan kelahiran Tanjung iki seniman profésional[2] kang wus nggeluti seni musik, peran, bintang iklan, koreografer lan teater.[1][2] Padahal awalé dhèwèké namung bocah wadon kang senengé nembang tetembangan jawa nanging lingkungan lan kultur ora njurung dhèwèké.[1]

Sadurungé dadi juara bintang Radio jinis Hiburan tingkat Jawa Tengah (1954), perempuan saka sawelas saudara iki pernah meluni festival musik tanpa dingerteni déning wong tuwané.[1] Jeneng Titiek Puspa iku kang dadi salah sawijining upaya kanggo ngumpetaké identitasé.[1]

Kemenangané dadi juara kang kaping loro Bintang Radio RRI Semarang iku nuli kenal karo Sjaiful Bachri, pimpinan Orkes Simphony Djakarta.[1] Nalika malam anugrah panyarahan bebungah dhèwèké nyanyikaké Chandra Buana, karya pahlawan nasional Ismail Marzuki karo diiringi karo iringan musik Orkes Simphony Jakarta, ora suwé sawisé iku Titek Puspa dadi penyanyi tetep ning grup mau.[1]

Perempuan kang tau ngraih BASF Award kang kaping 10 ning kategori Pengabdian Panjang ning Dunia Musik (1994), wiwit rekaman taun 1955 taun Semarang.[1] Setahun sawisé iku dhèwèké bali manèh ning dapur rekaman perusahaan rekaman Irama.[1]

Titiek Puspa bebrayanan karo Mus Mualim.[1] Saka pernikahan iku dhèwèké dianugrahi anak 2 Petty lan Ella, lan 14 putu saka 2 anaké.[1] Samantara ning babagan teater, nenek kang esih katon ayu iki nyuguhké pertunjukan teater Operet Papiko (Persatuan Artis Pop Kutha krajan) (1972) lan Operet Kupu Kupu (2006).[1]

Ning tutup taun 2009, Titiek divonis kena lelara kanker stadium 2.[1] Vonis iku ora anggawe dhèwèké nyerah, bahkan dhèwèké esih sempet nyerat tembangan.[1]

Album[besut | besut sumber]

Album populer saka Titiek Puspa ya iku[1]:

  • KISAH HIDUP (1963),
  • MAMA (1964),
  • BING (1973),
  • KUPU-KUPU MALAM (1977),
  • APANYA DONG (1982),
  • HORAS KASIH (1983),
  • VIRUS CINTA (1997) lan liya-liyané.

Lagu[besut | besut sumber]

Tetembangan kang tau hit ning dunya musik déning Titiek Puspa[1]:

  • Kisah Hidup (1963),
  • Mama (1964),
  • Minah Gadis Dusun (1965),
  • Gang Kelinci,
  • Romo Ono Maling,
  • Rindu Setengah Mati,
  • Cinta,
  • Jatuh Cinta,
  • Bing (1973),
  • Kupu-kupu Malam,
  • Pantang Mundur,
  • Ayah,
  • Adinda,
  • Marilah ke Mari,
  • Buruk Kakaktua,
  • Bapak Pembangunan,
  • Apanya Dong (1982),
  • Horas Kasih (1983), lan
  • Virus Cinta (1994).

Film[besut | besut sumber]

Film lan sinétron kang tau dibintangi Titiek Puspa[1]:

  • MINAH GADIS DUSUN (1965),
  • DI BALIK CAHAYA GEMERLAPAN (1976),
  • INEM PELAYAN SEXY (1976),
  • KARMINEM (1977),
  • ROJALI DAN JUHELA (1980) lan
  • KOBOI SUTRA UNGU (1982).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r biografi titiek puspa dipunuduh tangal 4 Juli 2011
  2. a b titiel puspa dipununduh tanggal 4 Juli 2011