Iwak Baung

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Iwak Baung
Teksiran kala: Late Miocene–Recent
Hemibagrus planiceps
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Siluriformes
Kulawarga: Bagridae
Marga: Hemibagrus
Bleeker, 1862
Jinis spésiès
Bagrus nemurus
Valenciennes, 1840
Sinonim
  • Macropterobagrus
    Nichols, 1925
  • Brachymystus
    Fowler, 1937

Baung punika nama golongan iwak ingkang kalebet dhateng marga Hemibagrus, suku Bagridae [1]. Ulam punika nyébar wonten ing India, Cina kidul lan Asia Tenggara. Namanipun ulam baung saben dhaérah punika bènten-bènten kados iwak eri, baong, baon (Mly.), bawon (Btw.), senggal utawi singgah (Sd.), tagih utawi tageh (Jw.), niken, siken, tiken, tiken bato (Kalteng), lan sanesipun. Ulam baung tasih satunggal kerabat kaliyan iwak lélé, nami marganipun Hemibagrus ingkang saking Basa latin Hemi ateges setengah lan bagrus ingkang dipunpendhet saking pelafalan Muhazab ''bagre'' awit pituturan Yunani pagros (nama jinising ulam laut) [1].

Morfologi[besut | besut sumber]

Wujudipun ulam baung punika dawa, lunyu, boten kagungan sisik, kepala ageng lan depres kanthi tigang pasang sungut ing kiwa tengen tutuk lan sepasang malih ing lubang pernafasan. Kejawi punika dawanipun sungut rahang nginggil dumugi sirip dubur. Wonten ing sirip dada lan punggung kagungan eri patil. Ulam baung kagungan sirip lemak(adipose fin) ing sakwingkingipun sirip punggung [1].

Panyebaran[besut | besut sumber]

Distribusi ekologis ulam baung punika perairan tawat, kali utawi lèpèn, tlaga ugi wonten ing muara lèpèn lan padatanipun kapanggihaken wonten ing dhaérah banjir. Ulam baung ugi saged gesang wonten ing kolam kanthi dhasaripun arupi wedhi lan watu. Ing Jawa Kulon, ulam baung kathah kapanggihaken wonten ing Lepen Cidurian lan Jasinga Bogor amargi toyanipun cethèk ( 45 meter ) kanthi kecerahan 100 % [1].

Ulam punika remel damel gerombolan wonten ing dhasaring perairan lan damel sarang arupi bolongan ingkang lunak kanthi ilining toya ingkang kalem. Ulam baung remen ugi kaliyan papan-papan ingkang boten katingal lan boten aktif medal saking sarang sadèrèngipun dinten peteng. Nalika sampun dalu, ulam punika pados mangsa ananging namung wonten ing sekitar sarang. Distribusi geografis ulam baung punika wonten perairan Indonesia, Hindia Timur, Indocina, lan Thailand[1].

Jinis kelamin[besut | besut sumber]

Jinis kelamin ulam baung punika saged katingal kanthi cara mbelah weteng lan ningali gonad lan ciri-ciri morfologis. Gonad ulam baung betina lan ulam baung ingkang jantan mapan wonten ing rogga weteng bagéyan dorsal intestin. Gonad ulam ulam saged katingal menawi ukuran ulam punika kirang langkung 20 cm. Awit saking punika ulam baung ingkang langkung alit saking ukuran kasebut saged kabédakaken kanthi ningali lubanging genital.

Penyakit[besut | besut sumber]

Penyakit ingkang asring nyerang ulam baung punika ichthyopthirius multifiliis utawi langkung kawentar kanthi nama white spot (bintik putih) [1].

Panganan[besut | besut sumber]

Kebiasaan mangan ulam baung punika asifat noktural, inggih punika aktivitas kegiatan gesangipun langkung kathah wonten ing wanci dalu, Kejawi punika, ulam baung remen ndelik wonten ing liang-liang pinggirin lèpèn papan gesangipun. WOnten ing alam, ulam baung kalebet kéwan pemakan menapa kemawon utawi omnivora. Ananging wonten ugi ingkang nglebetaken ulam punika dhateng golongan kéwan ingkang mangan daging (karnivora) amargi ulam punika langkung kathah mangan kéwan-kéwan alit kadosta ulam-ulam alit, urang-urang alit, remis, insekta, moluska, lan suket.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f [1], Ikan baung (dipun-akses tanggal 07 Desember 2012). Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Baung&oldid=999749"