Hasan di Tiro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Muhammad Hassan di Tiro
(1925-08-25)Agustus 25, 1925 – 3 Juni 2010
Papan kelairan Nèderlan Acèh, Hindia Nèderlan
Papan pesaréan Indonésia Banda Acèh, Indonésia
Pengabdian tumrap Gerakan Acèh Merdeka
Suwéné dines 4 Dhésèmber 1976-27 Dhésèmber 2005
Perang Pamberontaan ing Acèh

Hasan di Tiro utawa jeneng dawa ya iku Teungku Hasan Muhammad di Tiro (lair ing Pidie, Acèh, 25 Sèptèmber 1925 – pati ing Banda Acèh, 3 Juni 2010 ing yuswa 84 taun) sadina sadurungè tilar donya panjenengané diwènèhi panghargaan WNI déning pamaréntah Indonésia, panjenengané kagolong salah sijiné proklamator kamardhikan Acèh ing 4 Dhésèmber 1976. Hasan Tiro pungkasan manggon ana ing Stockholm, ya iku kutha krajan Swedia. Panjenengané uga mèlu mlebu metu ana ing alas bebarengan pasukané ing taun 1976 kanggo misahake saka Indonésia. Parjuanganné Tiro kalaksanan sajeroning telung taun. Karana serangan tentara Indonésia kang ora bisa diendhani panjenengané ngungsi ing saben-saben nagara kang sabanjuré netep ana ing Stockholm, ibu kutha Swedia. Sapungkasané lengser pamaréntahan Soeharto, isu "Acèh merdeka" dadi bahan omongan ana ing kanjuru donya. Organisasi (Gerakan Acèh Merdeka) muntab ing tlatah internasional. Hasan Tiro uga bisa tapak asma ing deklarasi madegé Nagara Acèh Sumatra, ing pungkasan 2002. Panjenengané uga nglakoni lan nandatangani surat babagan GAM kang dikirim déning Sekretaris Jenderal Parsarikatan Bangsa-Bangsa Kofi Annan ing tanggal 25 Januari 1999.

Biodata[besut | besut sumber]

  • Jeneng: Teungku Hasan Muhammad di Tiro
  • Lair: 25 September 1925, Pidie, Acèh
  • Wongtua: Pocut Fatimah (Ibu), Teungku Muhammad Hasan (bapak)
  • Bojo: Dora, katurunan Yahudi Amérika (sadurunge wi mlebu Islam, banjur pegatan)
  • Putra: Karim ing Tiro (Dhoktor Sajarah lan ngajar ing AS)
  • Alamat: Norsborg, Stockholm, Swedia

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

  • Fakultas Hukum UII, Yogyakarta (1945)
  • Ilmu Hukum International, Universitas Columbia

Pengalaman Organisasi[besut | besut sumber]

  • Aktif sajeroning Pemuda Republik Indonesia (PRI)
  • Mantan Ketua Muda PRI ing Pidie taun 1945
  • Staf Wakil Perdana Menteri II kang dijabat Syafruddin Prawiranagara
  • Staf panerangan Kadutaan Besar Indonésia ing PBB
  • Présidhèn National Liberation Front of Acèh Sumatra
  • Dinas Panerangan Delegasi Indonésia ing PBB,AS, 1950-1954
  • Katua Mutabakh, Lembaga Nonstruktural Departemen Dalam Negeri Libya
  • Dadi mahasiswa ing UGM Yogya
  • Dianugerahi gelar Dhoktor Ilmu Hukum University of Plano,Texas
  • Lulusan University Columbia lan Fordam University ing New York

Karya-karya[besut | besut sumber]

  • Madegake "Institut Acèh" ing AS
  • Dirut saka Doral International Ltd ing New York
  • Ndhuweni kawikcaksanaan ing Èropah, Arab lan Afrika sajeroning babagn bisnis palayaran lan penerbangan
  • Diangkat déning Raja Feisal saka Arab Saudi minangka dadai panaséhat agung Muktamar Islam se-Donya (1973)
  • Deklarasikake Acèh mardhika ing tanggal 4 Dhésèmber 1976
  • 1976-1979 memusuhan karo pamarintah Indonésia
  • Artikel kanthi irah-irahan The Legal Status of Acheh Sumatra under International Law 1980
  • The Unfinished Diary
  • Atjeh Bak Mata Donya (Acèh ing mata donya)
  • Kalibat déning "fédherasi" 10 laladan ing Sulawesi, Sumatra, dan Maluku memusuhi déning pamaréntahan Soekarno
  • Ndhuweni ide utawa pikiran Nagara Acèh Sumatra Merdeka,1965