Goji beri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Goji beri Ningxia.
goji berry kang digaringake

Goji Beri ya iku sebutan kanggo kanggo 2 spesies tanduran kang arupa ya iku Lycium barbarum lan Lycium chinense. kalorone kalebu ing kulawarga tanduran Solanaceae, kang sajeroning kulawarga iku kalebu uga kenthang, tomat, lan mbako.[1]

Tanduran iki dikembangake ing Cina ing jumlah gedhe, namun bisa uga ditemoake ing Jepang, Vietnam, Inggris, Thailand, Tibet, Amerika lan India. Woh goji beri racaké digaringake kanggo didadeake campuran ing panganan liyane. ing Cina, woh goji beri garing dipangan dicampur karo sop tonik bareng karo campuran liyane kaya ta daging, sayur, akar manis, lan bahan bahan liyane. goji beri uga bisa digunaake dadi teh herbal karo kembang krisan.[1]

Kandhutan bahan kimia[besut | besut sumber]

Woh goji beri duwé kandhutan makronutrien ing jumlah akèh, kaya ta karbohidrat, protein, lemak, lan serat. Wohe kang digaringake ngandhut 68% karbohidrat, 12% protein, 10% serat, lan 10% lemak. Saben 100 gram woh goji beri ngandhut 370 kkal energi. Saliyané iku, woh goji beri uga ngandhut akèh mikronutrien , kaya ta macem-macem vitamin lan mineral, asam amino, polisakarida, monosakarida, asam lemak tak jenuh, karotenoida, lan macem-macem jinis pigmen fenolat kang dikaitake karo antioksidan.[1]

Manfaat[besut | besut sumber]

akèh manfaat saka tanduran goji beri iki. Sistem pangobatan Cina kuno migunaake woh goji beri kanggo ngobati inflamasi (radang) lan macem-macem jinis penyakit kulit. Kandhutan polisakaridane nunjukake aktivitas antioksidan kanthi cara in vitro.[1]

Paneliten-paneliten ing Cina nunjukake manfaat woh goji beri, khususe kanggo antioksidan kanggo nglawan penyakit jantung lan pembuluh getih, masalah mata kang kaitane karo umur (umpamane glaukoma), kanker, sarta kanggo imunomodulator. ananging ora ana paneliten siji wae kang diverivikasi kanthi elmiah ing Kulon, dikonfirmasike sajeroning wujud uji klinik, utawa diakoni déning lembaga kang duwé kawenangan.[1]

Efek liya saka goji beri ya iku mundhake perdarahan. woh iki uga kabukti kanthi cara in vitro menghambat metabolisme warfarin (obat anti pembekuan getih).[1]

manfaat liyane saka woh goji beri ing antarane mudunake tingkat kolesterol, mundhaake sistem kekebalan awak, menghambaty proses penuaan dini, nambah vitalitas seksual, ngurangi gangguan lara sirah, ngatasi insomnia, ngatasi mual nalika hamil, ngrewangi mudunake bobot awak, nambah kesuburan, ngatasi asam urat, batuk kering, nguwatake mata, sarta nguwatake otot, balung lan untu.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]