Ginsèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ginseng
Panax quinquefolius.jpg
Godhong lan woh Panax quinquefolius
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Apiales
Famili: Araliaceae
Subfamili: Aralioideae
Génus: Panax
L.
Spesies

Subgenus Panax

Section Panax
Series Notoginseng
Panax notoginseng
Series Panax
Panax bipinnatifidus
Panax ginseng
Panax japonicus
Panax quinquefolius
Panax vietnamensis
Panax wangianus
Panax zingiberensis
Section Pseudoginseng
Panax pseudoginseng
Panax stipuleanatus

Subgenus Trifolius

Panax trifolius

Ginsèng (Panax) punika jinising terna mawi khasiat obat ingkang kalebet ing suku Araliaceae. Ginsèng tuwuh ing wewengkon belahan bumi sisih lèr mliginipun wonten ing Siberia, Manchuria, Koréa, lan Amérika Sarékat. Jinis ginsèng tropis saged kapanggih wonten ing Vietnam, inggih punika Panax vietnamensis. Nama "ginsèng" dipunpendhet saking Basa Inggris ingkang dipunwaos ndhèrèk lafal Basa Kantonis, jên shên, wonten ing Basa Mandarin dipunwaos "ren shen", "人蔘" (duplikat manungsa), amargi wujuding oyot ingkang kados manungsa. Gingsèng dipun-ginakaken wonten ing pangobatan tradisional. Oyot saking tuwuhan punika saged nglancaraken aliran lan nginggilaken produksi sèl getih abrit sarta paring pambiyantu pamulihan saking penyakit. Ing Indonesia wonten ugi tuwuhan ingkang kagungan khasiat sami kaliyan gingsèng inggih punika ginseng Jawa utawi som jawa, Talinum paniculatum Gaertn. lan kolesom, Talinum triangulare Wild. Ing sajeroning pangobatan tradisional oyotipun dipuncampur kaliyan manéka jinis obat lan ingkang paling kawéntar wonten ing wujud campuran anggur. Kajian babagan khasiat lan mupangatipun gingsèng sampun dipunwontenaken kanggé ndadosaken kolesom minangka ginsèng Indonesia.

Panax schinsen[besut | besut sumber]

Panax schinsen utawi ginsèng korea punika jinising gingsèng ingkang asalipun saking Koréa.[1]

Tiyang Koréa nyebat ginsèng minangka insam.[2] Ing Koréa, Panax schinsen liar ingkang tuwuh wonten ing wana pagunungan dipunsebat sansam (ginsèng gunung). Sansam punika ginseng liar, déné insam punika ginsèng ingkang dipundamel budidaya.[2] Sanajan kapan kapisan ginsèng dipundamel budidaya wonten ing Koréa boten dipunmangertosi ananging kualitasipun sampun dipunmangertosi dangu.[2] Salah satunggal produkipun dipunmangertosi kanthi nama goryeo insam (ginsèng goryeo/ginseng Koréa).

Ginsèng korea punika gadhah kualitas ingkang saé amargi dipuntandur wonten ing lemah ingkang subur mawi iklim ingkang trep.[2] Sampun dangu tiyang Koréa ngregani ginseng lan gadhah kekajengan kanggé duwé gingseng.[2] Tiyang ingkang madosi ginsèng ingkang tuwuh kanthi liar wonten ing gunung lajeng dipunsadé dipunwastani sinamani (penggali ginsèng liar).[2] Amargi mastani sansam minangka bebungah déwa gunung (sansin), sadèrèngipun ngedhuk ginseng kaawiwitan kanthi ndedonga rumiyin dhumateng déwa gunung lan ngatos-atos anggènipun ngendikan lan tumindak. Manawi manggihaken sansam lajeng mbengok "sim bwatda" (kula sampun manggihaken). Lajeng nglampahi ritual dhumateng déwa gunung sadèrèngipun ngedhuk kanthi ngatos-atos. Wonten ing mitologi Koréa, sansam punika obat minangka bebungah saking déwa.[2] Piyambakipun saged urip lan micara.[2] Sapunika insam sampun dipundamel budi daya kanthi wiyar amargi khasiat lan mupangatipun kagem manungsa, antawisipun nglawan kanker lan penyakit, minangka tonik, bahan dhaharan, unjukan kanggé kasarasan lan sanèsipun.[2]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Yulia; Wientarsih, Ietje; Razief, Norman (2006). "The Study of Phytochemistry of Java Ginseng Compare to Korean Ginseng" (PDF). Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics (kassel): 45. 
  2. ^ a b c d e f g h i An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. k. 467. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 

Pranala njawi[besut | besut sumber]