Gerakan non-blok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok (2005). Warna biru nom minangka nagara peninjau.

Gerakan Non-Blok (GNB) (basa Inggris: Non-Aligned Movement/NAM) ya iku organisasi internasional kang kapérang punjul 100 nagara-nagara kang ora ngakoni beraliansi karo utawa marang blok kakuwatan gedhé apa waé. Tujuwan organisasi iki, kacathet ana ing Deklarasi Havana taun 1979, ya iku kanggo njamin "kamardhikan, kedhaulatan, integritas tèritorial, lan keamanan nagara-nagara nonblok" ing perjuangan nentang imperialisme, kolonialisme, neo-kolonialisme, apartheid, zionisme, rasisme lan sakabéhing wujud agrèsi militèr, pendhudhukan, dominasi, interferènsi, utawa hegemoni, lan nentang sakabéhing wujud blok pulitik.[1] Dhèwèké merepresentasikan 55 persèn saka warga donya lan mèh 2/3 keangotaan PBB. Nagara-nagara kang wis nganakaké konferènsi tingkat tinggi (KTT) Non-Blok kaya ta Yugoslavia, Mesir, Zambia, Aljazair, Sri Lanka, Kuba, India, Zimbabwe, Indonesia, Kolombia, Afrika Selatan lan Malaysia.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the nonaligned countries movement 12 October 1979 "For this reason we agreed in Havana to reaffirm that the quintessence of the nonalinement policy, in accordance with its original principles and fundamental nature, is the struggle against imperialism, colonialism, neocolonialism, apartheid, racism, including Zionism."
    Pakistan & Non-Aligned Movement, Board of Investment - Government of Pakistan, 2003