Gedhong Fotografi Éropah

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gedhong Fotografi Éropah (Maison Européenne de la Photographie/MEP)
Diadegaké 1996
Lokasi 5/7 rue de Fourcy, 75004 Paris
Jinis Punjer seni fotografi kontemporer
Gunggung pamirsa 150.000 per taun
Dirèktur Jean-Luc Monterosso
Presidèn Henry Chapier
Aksès transit umum
Situs wèb http://www.mep-fr.org

Gedhong Fotografi Éropah basa Prancis:Maison européenne de la photographie, basa Inggris:Maison européenne de la photographie ya iku salah sawijining pusat utama panggonan kanggo pameran fotografi.Bangunan ing kapisanan kabukak ing wulan Februari 1996, kang dumunung ing 5 rue de Fourcy arondisemen ka-4 Paris, Prancis [1].

Bangunan[besut | besut sumber]

Gedhong fotografi Éropah iki dumunung ana ing Hôtel Henault Cantobr, sawijining omah kang dibangun taun 1706 dèning panjenengané Hénault Cantobre kang nduwèni kaprigelan ing babagan tani lan sastrawan [1]. Minangka ana pangusuran ing kutha Paris kanggo ngembangake tata kutha, omah iki direnovasi lan diambake dèning arsitek Yves Lion.Bangunan kang nduwèni wujud klasik lan diwernani dèning onda wesi kagolong salah sijiné bukti sajarah ing Prancis taun 1928 [2].

Sinawangan kahanan hotèl Hénault Cantobre saka ngarep

Visi-misi[besut | besut sumber]

Gedhong Éropah Fotografi kang nduwèni koleksi buku ing perpustakaan cacahé 24.000,ing gedhong iki uga ana auditorium kanthi cacahé 100 kursi (asring disebat kanthi jeneng auditorium Bernard Pierre Wolff, jeneng gedhong kang dianggo pangormatan dèning panjenengané fotografer tilar donya ing taun 1985 lan nduwèni koleksi vidéo kurang luwih sewu film [3]. Gedhong Éropah Fotografi uga nduwèni toko buku lan kafe dumunung ana ing kamar kang nduwèni kubah saka abad wolulas [3].Gedung kang dilengkapi dèning sarana pameran, nyetak foto, kamar muter film, minangka masilitasi seniman fotografi lan parfilman ing bageyan eropah lan auditorium host kang mupangat kanggo kuliah fotografi lan parfilm an serta pameran [3].

Gedhong kang asring nyelenggarakake lokakarya konservasi foto kaarsipan kutha Paris (ARCP), madeg ing taun 1983. Salah siji misiné ya iku nerapake kawicaksanaan uga ngelestariake warisan fotografi ing perpustakaan, arsip muséum kang ana ing kutha Paris uga nawakake jasa dèning organisasi warisan liyané kang ana ing tlatah Prancis lan ning manca nagara. Gedhong Éropah Fotografi kapimpin wiwit taun 1996 dèning panjenengané Jean-Luc Monterosso (direktur) lan panjenengané Henry Chapier njabat dadi wakil direktur [3].

Salah sawijining koleksi instalasi art ing ngarep Gedung Éropah Fotografi

lan gedhong iki asring ngadakake pameran fotografi ing saben taun, kanthi tema babagan sajarah kutha Paris, Prancis abad ka-20 lan abad ke-21

[3].

Koleksi[besut | besut sumber]

Koleksi Gedhong MEP, kang didadekake partunjukan seni kontemporer nduwèni koleksi kurang luwih 20.000 karya, kawengkar dèning koleksi foto-foto (analog lan digital) lan video (DVD seniman) uga koleksi buku babagan fotografi kang dianggo referensi.Seniman kang asring pameran kayata:

Wawancara Robert Delpire, ing taun 2010
  • Shirin Neshat pameran ing taun 1998 kanthi irah-irahan Women of Allah
  • Robert Frank pameran ing taun 1998 kanthi irah-irahan Les Américains
  • Polaroid 50, pameran ing taun 1998 kanthi irah-irahan art et technologie
  • Orlan, pameran ing taun 1999 kanthi irah-irahan Self-hybridations
  • Helmut Newton et Alice Springs,pameran ing taun 1999 kanthi irah-irahan Us and them
  • David Hockney, pameran ing taun 1999 kanthi irah-irahanPhotographies, 1968-1997
  • Irving Penn,pameran ing taun 2000 kanthi irah-irahan A retrospective
  • Bettina Rheims et Serge Bramly,pameran ing taun 2000 kanthi irah-irahan I.N.R.I.
  • Don McCullin,pameran ing taun 2001 kanthi irah-irahan Photographies 1961-2001
  • Raymond Depardon, pameran ing taun 2001 kanthi irah-irahanDétours
  • Josef Sudek,pameran ing taun 2002 kanthi irah-irahan Prague panoramique
  • Alain Fleischer,pameran ing taun 2003 kanthi irah-irahan La vitesse d'évasion
  • René Burri, pameran ing taun 2004 kanthi irah-irahanPhotographies
  • Martin Parr, pameran ing taun 2005 kanthi irah-irahan1971-2001
  • Andy Warhol,pameran ing taun 2005 kanthi irah-irahan Red Books
  • Dmitri Baltermants, pameran ing taun 2005 kanthi irah-irahanRétrospective
  • Bernard Faucon, pameran ing taun 2006 kanthi irah-irahan Rétrospective 1976-1985
  • Johan van der Keuken,pameran ing taun 2006 kanthi irah-irahan Photographie et cinéma
  • Larry Clark,pameran ing taun 2007 kanthi irah-irahan Tulsa, 1963-1971
  • Alessandro Bertolotti,pameran ing taun 2007 kanthi irah-irahan Livres de nus, une anthologie
  • Édouard Boubat,pameran ing taun 2008 kanthi irah-irahan Révélation
  • Shōji Ueda, pameran ing taun 2008 kanthi irah-irahanUne ligne subtile
  • Annie Leibovitz,pameran ing taun 2008 kanthi irah-irahan A Photographer's Life, 1990-2005
  • Claude Lévêque,pameran ing taun 2009 kanthi irah-irahan Le Crépuscule du Jaguar
  • Henri Cartier-Bresson, pameran ing taun 2009 kanthi irah-irahanÀ vue d’œil
  • Elliott Erwitt,pameran ing taun 2010 kanthi irah-irahan Personal Best
  • Robert Delpire, pameran ing taun 2010 kanthi irah-irahanDelpire & Cie
  • William Klein,pameran ing taun 2011 kanthi irah-irahan Rome + Klein
  • Jane Evelyn Atwood,pameran ing taun 2011 kanthi irah-irahan Photographies 1976-2010
  • Dominique Issermann,pameran ing taun 2012 kanthi irah-irahan Lætitia Casta[4]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Koordinat: 48°51′18″N 2°21′32″E / 48.85500°L 2.35889°W / 48.85500; 2.35889