Citadis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Citadis iku trèm lanté andhap ingkang dipundamel déning Alstom ing La Rochelle, Perancis, lan Barcelona, Spanyol. Trem punika dipun-ginakaken ing sadaya wewengkon donya, ing Paris, Lyon, Montpelier, Bordeaux, Orléans, Rotterdam, Barcelona, Dublin (deleng Luas), Melbourne (deleng Trem ing Melbourne), Katowice (deleng Silesian Interurbans) lan Gdańsk.

Sawijining Citadis 402 ing Paris, Perancis

Tipe-Tipe Citadis[besut | besut sumber]

Kulawarga Citadis ngambah trem kanthi lanté andhap lan sapérangan kanthi tingkat andhap 100%., kanthi vérsi tiga, gangsal, lan pitung gerbong.

Kulawarga Citadis kasusun saking:

  • Citadis 202 - lanté nadhap 100% (Melbourne)
  • Citadis 301 - ugi 3 gerbong nanging andhapipun 70% (Orléans lan Dublin Luas). Trem Dublin saweg dipuntuker kaliyan 401 wonten ing sawijining program ingkang pungkasan taun 2008.
  • Citadis 302 - 5 gerbong, andhap 100% (Lyon, Bordeaux, Paris T2, Valenciennes, Rotterdam, Buenos Aires lan Madrid)
  • Citadis 402 - 7gerbong, andhap 100% (Bordeaux, Grenoble, Paris T3)
  • Citadis 401 - 5gerbong lan andhap 70% (Montpelier lan Dublin Luas)
  • Citadis 403 - 7 gerbong nanging kanthi wujud bogie ing pucukipun (Strasbourg)
  • Citadis-Dualis

Varian Regio-Citadis kanthi andhap 70% nindakaken operasi kanthi kréta-trem, ing pundi trem ugi saged mlampah ing rèl kréta api; dipun-ginakaken ing kutha wonten ing Jerman, Kassel, lan sampun dipunkintun dhateng Den Haag. Kréta tipe punika gadhah 2 sumber listrik (diesel/600 VDC, 600 VDC/1,5 kV 16 Hz utawi 600 VDC/Bioenergi/-diesel). Model Regio-Citadis sampun kasusul déning Citadis-Dualis, dipuntujukaken kanggé mlampah ing kecepatan 100 km/jam (bandhingaken kaliyan 70 km/jam kanggé trem Citadis), lan kanggé jarak mandheg saking 0.5 km dumugi 5 km. 31 unit tsampun dipunpesen déning SNCF kanthi regi €3·2 m satuanipun.[1]

Kados trem ingkang sanès, Citadis ugi gadhah tenaga kabelkanthi cagak, anangingi trem ing Bordeaux (lan ing Angers lan Reims) migunakaken suplai listrik rèl APS, sawijining rèl kaping tiga ingkang gadhah fungsi nalika sadaya dipuntutupi déning tre, saèngga tiyang utawi kéwan boten pikantuk résiko kasetrum déning rèl urip. Ing wewengkon sanès, trem migunakaken kabel kanthi cagak konvensional.

Pesaing Citadis inggih punika kulawarga Flexity Bombardier Transportation (Outlook, Swift, Classic lan kréta-trem Link), Siemens Combino lan Avanto lan TMK 2200 saking Crotram.

Trem Citadis ing Dublin, Irlandia

Pesanan Trem Citadis[besut | besut sumber]

Argentina[besut | besut sumber]

Australia[besut | besut sumber]

Sawijining Citadis 302 (Madrid) wonten ing ujicoba ing Lidingöbanan ing Stockholm.

Walanda[besut | besut sumber]

Irlandia[besut | besut sumber]

Perancis[besut | besut sumber]

Alstom Citadis méh dumugi monopolinipun ing Perancis, ing pundi sadaya trem énggal kanthi lanté andhap lan sapérangan ageng minangka trem Citadis.

Polen[besut | besut sumber]

Spanyol[besut | besut sumber]

Tunisia[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Harry Hondius (2007-07-02). "Dualis extends the reach of the Citadis family". Railway Gazette International. Dijupuk 2013-03-22. 
  2. ^ "Citadis Cars for an experimental line in Buenos Aires". Alstom. 2006-12-28. Dijupuk 2013-03-22. 
  3. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Bordeaux302.htm Fiche technique 302
  4. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Bordeaux402.htm Fiche technique 402
  5. ^ http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Grenoble2.htm Fiche technique (en Français)]
  6. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Lyon.htm Fiche technique
  7. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Montpellier401.htm Fiche technique
  8. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Orleans.htm Fiche technique
  9. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20CIT-RATP.htm Fiche technique
  10. ^ (ing basa Prancis)http://perso.wanadoo.fr/florent.brisou/Fiche%20Strasbourg.htm Fiche technique
  11. ^ "Reims tramway sparkles with colour". Alstom. 2007-01-29. Dijupuk 2013-03-22. 
  12. ^ "Reims, sa cathédrale, son tram...". Admirable Design. 2007-05-14. Dijupuk 2013-03-22. 


Pranala NJaba[besut | besut sumber]

  • ^ Nick Kingsley (2007-08-28). "Sensolab drives interior experimentation". Railway Gazette International. Dijupuk 2007-09-09.