Tramway de Grenoble

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jaringan trem ing Grenoble

Jaringan trem Grenoble sadawaning 32 km, lan kasusun saking sekawan jalur: jalur A, B, C lan D. Jalur A dipunbikak taun 1987, jalur B taun 1990, jalur C operasi 20 Mei 2006 lan jalur D dipunbikak Oktober 2007. Ing kutha punika naté jumeneng jaringan trem antawis taun 1894 lan 1952. Grenoble dados kutha ing Perancis angka kalih ingkang ngenalaken malih trem sasampuning Nantes.[1]

Gerbong[sunting | sunting sumber]

Sebuah trem Citadis ing Cité International (ujung jalur B)

Tramway de Grenoble dipunlayani déning 88 gerbong. 58 ing antawisipun trem TFS lan 35 sanèsipun ingkang dipunginakaken kanggé pambukaan perpanjangan jalur B lan jalur C inggih punika Alstom Citadis.[2]

Alstom Citadis[sunting | sunting sumber]

Jaringan Alstom kasusun saking 50 trem nomor 6001-6050, lan sumebar ing A, B lan jalur C. Kados TFS Alstom jaringan kasusun saking sapérangan seri: Grenoble 1 (trem nomor 6001-6035) ingkang dipunlebetaken dhateng layananwonten ing taun 2005. Wonten ing taun 2009, Grenoble 1 kagabung kaliyan gangsal welas trem énggal, mirip kaliyan ingkang kapisanan lan mbentuk séri ingkang angka 2: Grenoble 2 (trem 6036-6050). Grenoble 2 dipunkenalaken nalika tanggal 4 Mei, sarta trem "Citadis" wonten ing Jalur A. Trem 6018 lan 6020 dipunginakaken kanggé peresmian Jalur C, ing tanggal 20 Mei 2006.Jalur C, ing pundi dipunginakaken kanggé adicara lan pikantuk hiasan kembang ingkang warni-warni, ngregengaken slogan ingkang dipunginakaken sadanguning pambangunan "Tram 3": «Une fleur pour l'Aglomerasi» (terjemahan: «Sawijining kembang kanggé kutha»), ingkang lajeng dipunhapus sadanguning musim panas 2006.


Jaringan[sunting | sunting sumber]

Jaringan punika kasusun saking 65 stasiun, 12 ing antawisipun kapérang dados 2 jalur:

  • Jalur A kagungan 29 stasiun.
  • Jalur B kagungan 20 stasiun.
  • Jalur C kagungan 19 stasiun.
  • Jalur D kagungan 6 stasiun.

Jalur A[sunting | sunting sumber]

Kota Perhentian Hubungan
Fontaine Fontaine La Poya Bus 51, 56, Ami'Bus Sassenage
Fontaine Charles Michels Bus 55
Fontaine Hôtel de Ville de Fontaine Bus 26
Fontaine Louis Maisonnat Bus 51, Agence TAG
Fontaine Gabriel Péri, Les Fontainades -
Grenoble Berriat, Le Magasin Bus 26
Grenoble Saint Bruno Jalur B
Grenoble Gares Jalur B, Bus 17, 34, 6020, Agence TAG, Express (Voiron-Crolles, Tencin dan Vizille), Transisère, layanan [[SNCF].
Grenoble Alsace-Lorraine Tramway B, Bus 1, 17, Express (Vizille)
Grenoble Victor Hugo Tramway B, Bus 3, 13, 33, 34, Navette Rabot, 6020, Express (Voiron-Crolles and Tencin), Tranisère
Grenoble Hubert Dubedout, Maison du Tourisme Jalur B, Agence TAG
Grenoble Verdun Préfecture Bus 16, 21, 31, 32, 33, 41, Transisère
Grenoble Chavant Jalur C, Bus 3, 31, 34, 6020, Express (Voiron-Crolles et Tencin)
Grenoble Albert Ier de Belgique -
Grenoble Mounier -
Grenoble MC2, Maison de la Culture Bus 18
Grenoble Malherbe Bus 26
Grenoble La Bruyère -
Grenoble Arlequin -
Grenoble Grand' Place Bus 13, 23, 26, 32, Agence TAG
Grenoble Pôle Sud, Alpexpo Bus 12, 13, P+R
Échirolles Les Granges -
Échirolles Surieux -
Échirolles Essarts -
Échirolles Échirolles Gare Bus 12, P+R, layanan SNCF
Échirolles La Rampe, Centre Ville Bus 11
Échirolles Marie Curie Bus 16
Échirolles Auguste Delaune Bus 13, 16
Échirolles Echirolles Denis Papin Bus 16

Jalur B[sunting | sunting sumber]

Kota Perhentian Hubungan
Grenoble Cité Internationale Bus 30
Grenoble Palais de Justice -
Grenoble Saint Bruno Jalur A
Grenoble Gares Tramway A, Bus 17, 34, 6020, Agence TAG, Express (Voiron-Crolles, Tencin dan Vizille), Transisère, layanan SNCF
Grenoble Alsace-Lorraine Jalur A, Bus 1, 17, Express (Vizille)
Grenoble Victor Hugo Jalur A, Bus 3, 13, 33, 34, 6020, Express (Voiron-Crolles dan Tencin)
Grenoble Hubert Dubedout, Maison du Tourisme Jalur A, Agence TAG
Grenoble Sainte Claire, Les Halles -
Grenoble Notre-Dame, Musée Bus 32
Grenoble L'Île Verte Bus 31
Grenoble La Tronche Hôpital Bus 31, Transisère
La Tronche Michallon -
La Tronche Grand Sablon Bus 9, Navette Inovallée, Ami'Bus Les Hauts de Corenc, Navette Grésivaudan, P+R
Saint Martin d'Hères Les Taillées Universités Jalur C
Saint Martin d'Hères Gabriel Fauré Jalur C
Saint Martin d'Hères Bibliothèques Universitaires Jalur C, Bus 11, 26, Transisère
Saint-Martin-d'Hères Condillac Universités Jalur C
Gières Mayencin Champ Roman -
Gières Gare de Gières Universités Transisère, layanan SNCF
Gières Gières Plaine des Sports P+R

Jalur C[sunting | sunting sumber]

Jalur C dipunbikak tanggal 20 Mei 2006. Ngubungaken Seyssins kaliyan kampus universitas Saint-Martin-d'Hères.

Kota Perhentian Hubungan
Seyssins Seyssins Le Prisme Bus 23, 58, P+R
Seyssins Mas des Îles Bus 23
Seyssinet-Pariset Le Grand Pré Bus 51
Seyssinet-Pariset Fauconnière -
Seyssinet-Pariset Seyssinet-Pariset, Hôtel de Ville Bus 51, 55, P+R
Grenoble Vallier-Catane Bus 26, P+R
Grenoble Vallier-Dr Calmette Bus 32
Grenoble Vallier-Jaurès Bus 1, 17, Express (Vizille)
Grenoble Foch-Ferrié Bus 13
Grenoble Gustave Rivet Bus 16
Grenoble Chavant Tramway A, Bus 3, 31, 34, 6020, Express (Voiron-Crolles dan Tencin)
Grenoble Hôtel de Ville Bus 6020, Express (Voiron-Crolles dan Tencin)
Grenoble Flandrin Valmy Bus 21, 23, 41, Transisère
Saint-Martin-d'Hères Péri-Brossolette Bus 41
Saint-Martin-d'Hères Neyrpic-Belledonne Jalur D , Bus 26, 41
Saint-Martin-d'Hères Hector Berlioz Universités Jalur B
Saint-Martin-d'Hères Gabriel Fauré Jalur B
Saint-Martin-d'Hères Bibliothèques universitaires Jalur B, Bus 11, 26, Transisère
Saint-Martin-d'Hères Saint Martin d'Hères Condillac Universités Jalur B

Jalur D[sunting | sunting sumber]

Jalur D dipunbikak tanggal 6 Oktober 2007. Ngubungaken stasiun Universitas Les Taillées kaliyan pusat kutha Saint-Martin-d'Hères.

Kota Perhentian Hubungan
Saint-Martin-d'Hères Les Taillées Universités Jalur B
Saint-Martin-d'Hères Neyrpic Belledonne Jalur C, Bus 26, 41
Saint-Martin-d'Hères Maison Communale Bus 21, 23
Saint-Martin-d'Hères Édouard Vaillant Bus 26
Saint-Martin-d'Hères Parc Jo Blanchon -
Saint-Martin-d'Hères Étienne Grappe Bus 11, 23, 33

Perpanjangan masa ngajeng[sunting | sunting sumber]

Jalur B badhé dipuntambah saking Cité International dugi Polygone Scientifique wiwitan taun 2009. Sawijining jalur énggal, Jalir E, abdhé nggantosaken jalur bis angka 3, lan dipunjadwalaken pungkasan ing taun 2012. Taun 2013, Jalur A badhé dipuntambah saking Fontaine dugi Sassenage, lan saking Échirolles dugi Pont-de-Claix. Perpanjangan jalur D, mungkin saking Saint-Martin-d'Hères dugi Alpexpo utawi pinuju Meylan ugi dipunrantam.

Sawijining "trem-kréta" ngubungkan Moirans kaliyan pusat Grenoble ugi ngubungkan Crolles lan Grenoble saweg dipunrantam. Sawijining hubungan saking Grenoble nuju Vizille léwat Le Pont-de-Claix, jarrie lan Champ-sur-Drac ugi karantam badhé dipubikak taun 2015.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:France Metro Tramway