Menyang kontèn

Chukat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Musa Metuke Banyu saka Watu (lukisan kira-kira taun 1633–1635 dening Nicolas Poussin)

Chukat, Hukath, utawa Chukkas (חֻקַּתIbrani kanggo "dekrit," tembung kasanga, lan tembung distinsif kapisan, ing parsyah kasebut) yaiku wacaan Torèt Saben Minggu (פָּרָשָׁה, parsyah) ka-39 ing siklus wacaan Torèt Yahudi lan kaenem ing Kitab Wilangan. Parsyah kasebut ngeliputi hukum-hukum najis jasad (tumat hamet) lan pemurnian karo banyu lustrasi sing disiapke karo sapi abang (פָרָה אֲדֻמָּה, parah adumah, uga diarani “Heifer Abang”). Wacaan kasebut uga nyritani sedane Miriam lan Aaron, kegagalan Musa ing Perairan Meribah, lan perebutan Arad, bangsa Amori, lan Bashan. Parsyah kasebut ngeliputi Wilangan 19:11-22:1. Parsyah kasebut menika wacaan Torèt paling endhep ing Kitab Wilangan (sanadyan dudu sing paling endehp ing Torèt), lan kalebu 4.670 aksara Ibrani, 1.245 tembung Ibrani lan 87 ayat, lan isa ngeliputi kira-kira 159 baris ing Gulungan Kitab Torèt (סֵפֶר תּוֹרָה, Sefer Torah).[1]

Yahudi umume maca iku ing pungkasan Juni utawa Juli. Ing taun-taun saiki (kayata 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2024, 2025, lan 2028), parsyah Chukat diwaca kapisah. Ing sajumlah taun (kayata 2020, 2023, 2026, lan 2027) nalika dina kapindho Shavuot tiba ing dina Sabat ing Diaspora (ning endi Yahudi ngerayake Shavuot kanggo loro dina), parsyah Chukat dipaduke karo parsyah Balak, kanggo nyelaraske karo wacaan-wacaan ing Israel (ning endi Yahudi ngerayake Shavuot kanggo siji dina).[2]

Yahudi uga maca paruh kapisan saka parsyah kasebut, Wilangan 19:1-22 kajaba wacaan Torèt saben minggu, ing Sabat sawise Purim, sing diarani Sabat Parah. Ing Sabat Parah, pemaca miwiti ngumandangke wacaan Torèt saben minggu, lan banjur kuwi pemaca ngumandangke babagan Sapi Abang. Sabat Parah dianakake ora suwe sadurunge Paskah Yahudi, lan Wilangan 19:1-22 menghimpun prosedur ning endi bangsa Israel isa murnike diri mereka dhewe saka kaoramurnian wong seda (tumat hamet), lan siap kanggo Perayaan Ziarah Paskah Yahudi.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Torah Stats — Bemidbar". Akhlah Inc. Diarsip saka sing asli ing February 16, 2019. Dibukak ing July 7, 2013.
  2. "Parashat Chukat". Hebcal. Dibukak ing July 9, 2016.