Lech-Lecha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Patemon antarane Abraham lan Melkisedek (lukisan kira-kira taun 1625 dening Peter Paul Rubens)

Lech-Lecha, Lekh-Lekha, utawa Lech-L'cha (לֶךְ-לְךָ leḵ-ləḵāIbrani kanggo "dalan!" utawa "lunga!", secara harfiah artine "sampeyan dalan" — tembung kalima lan kaenem ing parsyah kasebut) menika Wacaan Torèt Saben Minggu (פָּרָשָׁה, parashah) katelu ing siklus wacaan Torèt Yahudi taunan. Wacaan kasebut ngeliputi Purwaning Dumadi 12:1-17:27. Parsyah kasebut nyritani crita Gusti Allah nimbali Abram (sing banjur kuwe dadi Abraham), Abram ngangkat garwane Sarai minangka saudarine, Abram ngabagi tanah karo kaponakane Lot, perang antawisipun papan raja lan limang kutha, prajanjian babagan katurunan, kategangan Sarai karo palayanne Hagar lan putra Hagar Ishmael, lan prajanjian sunat (בְּרִית מִילָה, brit milah).

Parsyah kasebut kalebu 6.336 aksara Ibrani, 1.686 tembung Ibrani, 12 ayat lan 208 baris ing gulungan Kitab Torèt (סֵפֶר תּוֹרָה, Sefer Torah).[1] Yahudi ngewacane ing Sabat katelu sawise Simchat Torah, ing Oktober utawa November.[2]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Bereshit Torah Stats". Akhlah Inc. Dibukak ing July 6, 2013.
  2. "Parashat Lech-Lecha". Hebcal. Dibukak ing October 18, 2014.