Capuliato

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Capuliato
Capuliata.jpg
Capuliato
JinisBumbu, Saos
Panggonan asalItali
Tlatah utawa prajaSisilia
Hawa ajanganHot or warm
Woworan pokokTomat, kemangi, uyah, bawang, lombok abang, lenga
Buku masakan: Capuliato  Médhia: Capuliato

Capuliato utawa capuliatu, minangka rempah - rempah tradisional masakan Sisilia adhedhasar tomat sing dikeringake, ana gandhengane, utamane karo wilayah Dataran Vittoria, ing Libero consorzio comunale di Ragusa. Jeneng asline capuliato sing artine minced.[1]

Ngolah lan nggunakake[besut | besut sumber]

Tomat pisanan dikumbah, banjur dipotong, diasinake lan dikeringake ing srengenge. Sabanjure digiling, biasane nganggo gilingan daging lan umume dilebokake ing lenga, ing marinade sing menehi kemangi utawa oregano, lan rasa liyane saliyane gumantung karo rasa sing bisa kaya ta bawang putih, mrica.[2] Capuliato iki umume digunakake kanggo ngicipi pasta, roti utawa bruschetta, nanging uga kanggo ngicipi focaccia boneka khas ragusano, scacce.[3]

Sejarah[besut | besut sumber]

Wiwitane ing Eropa, tomat digunakake minangka tanduran hias lan mung ing abad kaping 19 nyebar ing tingkat gastronomi.[4][5]

Disepakati manawa capuliato (nalika nyebut sajian minangka "spaghettata" lan dudu minangka bumbu, biasane, iki uga diarani "capuliata") lair lan nyebar saka Vittoria,[6][7][8][9] wiwit asale wilayah kasebut gampang dieksploitasi ing level pertanian.[10]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. sicilianpost.it (February 27, 2019). "Alla scoperta del "capuliatu": la conserva siciliana dalla storia" gustosa" (ing basa Italia).
  2. gelacittadimare.it. "Pomidoro Secchi" (ing basa Italia).
  3. turismoaragusa.it (August 7, 2012). "Gastronomia della provincia di Ragusa" (ing basa Italia). Diarsip saka sing asli ing 2014-03-20.
  4. smithsonianmag.com (June 18, 2013). "Why the Tomato Was Feared in Europe for More Than 200 Years" (ing basa Inggris).
  5. pomodoro.museidelcibo.it. "La storia del pomodoro" (ing basa Italia).
  6. sicilianpost.it (February 27, 2019). "Alla scoperta del "capuliatu":la conserva siciliana dalla storia" gustosa" (ing basa Italia).
  7. dallacucinadijo.com (July 16, 2011). "Bigoli con capuliato nduja e zucchine" (ing basa Italia).
  8. convivium.club. "Il nostro pasto" (ing basa Italia).
  9. olioextraverginediolivasicilia.com. "Capuliato di pomodori siciliani biologici" (ing basa Italia).
  10. centrometeosicilia.it (ed.). "Vittoria (RG), fiore all'occhiello dell'agricoltura siciliana e non solo" (ing basa Italia).