Orégano

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Orégano
Origanum vulgare - harilik pune.jpg
Kembang Orégano
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Lamiales
Famili: Lamiaceae
Génus: Origanum
Spésies: O. vulgare
Jeneng binomial
Origanum vulgare
L.

Orégano duwé jeneng èlmiyah Origanum vulgare minangka tetuwuhan saka kulawarga Lamiaceae (kulawarga mint).[1] Godhong saka tetuwuhan iki dipigunakaké kanggo ancas bumbu, utamané kanggo nyedhepaké olah-olahan donya kulon. Godhong iki diolah kanthi cara digaringaké. Godhong kang garing luwih krasa ambuné timbang godhong kang isih seger.[2] Sakliyané kanggo bumbu, orégano uga duwé manéka mupangat liyané.

Wedharan[besut | besut sumber]

Jenengé saka basa Yunani 'origanon'. Ing zaman kuna, orégano nglambangaké kabagyan, dipigunakaké kanggo merangi kasedhihan lan nggawa kabegjan, uga dianggep aji dening dewi Yunani Aphrodite.[3] Ing Mesir uga dipugunakaké dadi pengawet lan obat panawar racun.

Orégano minangka tethukulan taunan iki kalebu dikotil. Suket iki tuwuh ing tlatah Mediterania, Eropa, Asia lan Afrika lor.[4] Suket iki bisa tuwuh ing lemah kan masir, lempung lan mlarat nutrisi nanging seneng ing papan rada lembab. Wité bisa tuwuh nganti 80 cm lan godhongé wangi awujud oval. Dheweke kembang ing Juli- September lan wijiné mateng ing Agustus-Oktober.[5]

Wit iki duwé 2 fase tuwuh. Kang kapisan kadadean nalika tangi saka dormansi mangsa adhem. Tunas kang lembut nyurung lemah lan golèk cahya srengéngé kanthi gumregah. Dhèwèké terus munggah ing wektu sesasi. Nalika wiwitan mangsa panas dhèwèké bakal thukul kembang. Ing tengahing mangsa panas, lan mutusaké wis ngasilaké cukup kembang lan muwiti fase kapindho. Iki minangka patuwuhan lateral lan mungkinake wité nambah dhiametere lan terus tuwuh menyang dhuwur.[6]

Piguna[besut | besut sumber]

Orégano minangka bumbu kuliner kang kawentar ing bawana kulon dienggo ing panganan kaya ta ngolah daging, sop, salad, nyamikan, nganti ombèn-ombèn alkohol. Liyané dienggo ngolah panganan uga digunakaké minangka parfum, deterjen, kosmetik lan obat-obatan. Orégano ngandhut carvacrol, thymol, dan p-cymeme kang bisa dipigunakaké kanggo ngoyak kéwan gegremet. Ing Meksiko digunakake kanggo nggusah hama ing tetanduran.[7]

Kandhutan kimia[besut | besut sumber]

Lenga èsensial saka orégano iki duwé senyawa tanin, fenol (carvacrol, thymol, cineole, lan borneol), monoterpen hidrokarbon ;limonene, terpinene, ocimene, caryophyllene, alpha-pinene, beta-pinene, alphaterpinene, beta-bisabolene, p-cymene, myrcene, lan camphene), uga  monoterpen alkohol (linalool lan 4-terpineol). Orégano uga duwe senyawa asem lemak kaya ta asem rosmarinat, asem palmitat, asem stearat, asem oleat, asem ursolat, asem kafeat, dan asam kaprat. Mineral kang kaandhut kaya ta kalium, magnesium, mangan, seng, clan tembaga. Vitamin kang kaandhut kaya ta vitamin B3 (niasin) lan betakaroten.[8]

Ing sak sendhok tèh orégano ngandhut maneka zat gizi kaya déné:

Gladri[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Plants Profile for Origanum vulgare (oregano)". plants.usda.gov. Retrieved 2020-08-13.
  2. "Oregano, Bumbu Masakan yang Kaya Manfaat - Semua Halaman - Bobo". bobo.grid.id (in Indonesia). Retrieved 2020-08-13.
  3. "Origanum Vulgare - an overview ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. Retrieved 2020-08-13.
  4. Béjaoui, Afef; Chaabane, Hédia; Jemli, Maroua; Boulila, Abdennacer; Boussaid, Mohamed (2013-12-01). "Essential Oil Composition and Antibacterial Activity of Origanum vulgare subsp. glandulosum Desf. at Different Phenological Stages". Journal of Medicinal Food. 16 (12): 1115–1120. doi:10.1089/jmf.2013.0079. ISSN 1096-620X. PMC 3868303. PMID 24320986.
  5. "Origanum vulgare Oregano, Pot Marjoram PFAF Plant Database". pfaf.org. Retrieved 2020-08-13.
  6. "Origanum vulgare hirtum Greek Oregano". www.mountainvalleygrowers.com. Retrieved 2020-08-13.
  7. Times, I. D. N.; Nadhiroh, Fatma Roisatin. "5 Fakta Oregano, Tanaman yang Jadi Bumbu Wajib Masakan Mediterania". IDN Times (in Indonesia). Retrieved 2020-08-13.
  8. Media, Kompas Cyber. "Oregano, Rasanya Khas Banyak Khasiatnya Halaman all". KOMPAS.com (in Indonesia). Retrieved 2020-08-13.
  9. "Oregano Adalah Herbal yang Menyedapkan Sajian, Apa Manfaatnya?". SehatQ (in Indonesia). Retrieved 2020-08-13.