Batumi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Batumi pada tahun 1911
Pemandangan Batumi

Batumi (uga kasebut Batum utawa Batoum) iku kutha pelabuhan ing pesisir Segara Ireng sing uga kutha krajan Ajaria — sawijining nagara republik otonomi ing bagéan kidul-kulon Georgia.

Kutha manggon ing watara 20 km saka tapel wates Georgia - Turki. Kutha mawa iklim sub-tropis iki ngasilaké woh jeruk nipis lan godhong tèh. Salah siji sèktor industriné ya iku panyulingan lenga, galangan kapal, pangolahan panganan lan manufaktur ringan. Pipa lenga Baku-Tbilisi-Ceyhan sing merentang dawané 1.760 km ngliwati kutha iki.

Jeneng "Batumi" manawa asalé saka tembung Yunani batkhos sing tegesé 'jero'.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kutha iki manggon ing koloni Yunani kuno sing jenengé Batis. Dewekne wis misuwur wiwit abad ka-11 amerga pertahanane sing kokoh. Sak durungé dikuwasani déning Turki ing abad ka-16, kutha iki kalebu ing wewengkon Georgia ing Abad Pertengahan. Nanging miturut isi Perjanjian San Stefano sing ditandhatangani déning Kekaisaran Rusia lan Ottoman, Rusia nganèksasi Batumi.

Kerusuhan semasa Perang Donya I meksa intervensi Turki ing kono ing wulan April tahun 1918 — disusul Britania Raya wolung sasi sakbare — nganti wulan Juli 1920. Presiden Turki Mustafa Kemal Atatürk nyerahaké Batumi marang Bolshevik pimpinan Lenin kanthi syarat pemberian status otonomi demi ngakomodasi mayoritas padunung Muslim Batumi. Sak bare keruntuhan Uni Soviet, Aslan Abashidze diangkat dadi kepala dewan pamaréntahan Ajaria nganti wulan Mei 2004, nalika dewekne ia lunga menyang Rusia amergo protes massal terhadap kepemimpinannya.

Demografi[besut | besut sumber]

Aliran-aliran agama sing dianut penduduk kutha iki, ya iku Islam (mayoritas), Ortodoks Georgia dan Gereja Apostolik, Gereja Ortodoks Rusia dan Yahudi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Batumi&oldid=1053132"