Batumi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Batumi pada taun 1911
Sesawangan Batumi

Batumi (uga mau Batum utawa Batoum) iku kutha pelabuhan ing pasisir Segara Ireng kang uga kutha krajan Ajaria — sawijining nagara republik otonomi ing pérangan kidul-kulon Georgia.

Kutha manggon ing watara 20 km saka tapel wates Georgia - Turki. Kutha mawa iklim sub-tropis iki ngasilaké woh jeruk nipis lan godhong tèh. Salah siji sèktor industriné ya iku panyulingan lenga, galangan kapal, pangolahan panganan lan manufaktur ringan. Pipa lenga Baku-Tbilisi-Ceyhan kang merentang dawané 1.760 km ngliwati kutha iki.

Jeneng "Batumi" manawa asalé saka tembung Yunani batkhos kang tegesé 'jero'.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kutha iki manggon ing koloni Yunani kuna kang jenengé Batis. Dewekne wis misuwur wiwit abad angka 11 amarga pertahanane kang kokoh. Sadurungé dikuwasani déning Turki ing abad angka 16, kutha iki kalebu ing wewengkon Georgia ing Abad Pertengahan. Nanging miturut isi Perjanjian San Stefano kang ditandhatangani déning Kamaharajan Rusia lan Ottoman, Rusia nganèksasi Batumi.

Haruhara semasa Perang Donya I meksa intervensi Turki ing kono ing wulan April taun 1918 — disusul Britania Raya wolung sasi sakbare — nganti wulan Juli 1920. Présidhèn Turki Mustafa Kemal Atatürk nyerahaké Batumi marang Bolshevik pimpinan Lenin kanthi syarat pemberian status otonomi demi ngakomodasi mayoritas kang ndunungi Muslim Batumi. Sak bare keruntuhan Uni Soviet, Aslan Abashidze diangkat dadi kepala dewan pamaréntahan Ajaria nganti wulan Mèi 2004, nalika dewekne ia lunga menyang Rusia amergo protes massal terhadap kepemimpinannya.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Aliran-aliran agama kang dianut penduduk kutha iki, ya iku Islam (mayoritas), Ortodoks Georgia dan Gréja Apostolik, Gréja Ortodoks Rusia dan Yahudi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]