Aubertin Mallaby

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Brigadir Jenderal Aubertin Mallaby

Aubertin Walter Sothern (A.W.S.) Mallaby utawa uga dikenal Brigadir Jenderal Mallaby (dipunlairaken ing Britania Raya, 12 Desember 1899 – surud ing Surabaya, Indonésia, 30 Oktober 1945 kanthi umur 45 taun) ya iku brigadir jenderal Britania sing tilar donya inga prastawa tembak-tembakan 30 Oktober ing Surabaya lan nyurung metuné ultimatum Inggris lan mbledose Paprangan 10 November. Brigadir Jenderal Mallaby ya iku komandan Brigade 49 Divisi India kanthi kekuatan ± 6.000 pasukan sing minangka bagian saka Allied Forces Netherlands East Indies (AFNEI), pasukan Sekutu sing dikirim ing Indonésia sawisé Perang Donya II kanggo nglucuti senjatané tentara Jepang, mbebasaké tawanan perang Jepang lan mbalèkaké Indonésia manèh dadi Hindia Walanda kakuasaan Walanda ing ngisor administrasi NICA (Netherlands Indies Civil Administration).

Mati lan pecahe Paprangan 10 Nopember[sunting | besut sumber]

Mallaby mimpin pasukanne mlebu Surabaya ing tanggal 25 Oktober 1945 kanggo nglucuti tentara Jepang jumbuh karo isi Perjanjian Yalta. Tujuan iki entuk perlawanan saka pasukan Indonésia amarga AFNEI nuntut panjenengane nyerahake senjata-senjata sing wes dirampas déning Indonésia luwih disik saka Jepang. Lekas pirang-pirang masalah senjata ing antarane rong pasukan, sing salah sijine nalika tanggal 30 Oktober 1945 ing cedhak Jembatan Merah, Surabaya. Mobil Buick sing ditumpaki Mallaby dicegat déning pasukan saka Indonésia nalika arep lewat kreteg lan nyebabake kadadean tembak-tembakan sing akhire Mallaby tilar donya déning tembakan pistol salah sijining pemuda Indonésia sing tekan saiki ora dingerteni identitase, lan kobonge montor Mallaby amarga mbledose salah sijining granat sing nyebabake mayit Mallaby angel dikenali.[1]

Montor Brigadir Jenderal Mallaby sing kebakar ing cedhak Gedung Internatio lan Jembatan Merah

Surabaya

Tilar donyane Mallaby nyebabake Mayor Jenderal E.C. Mansergh, sing ngganti Mallaby ngetokake ultimatum kanggo pasukan Indonésia ing Surabaya tanggal 9 November 1945 kanggo nyerahake senjata tanpa syarat. Ing tanggal 10 November 1945 lekas Paprangan 10 November amarga pihak Indonésia ora peduli karo ultimatum iki.

Karir militer[sunting | besut sumber]

Rujukan[sunting | besut sumber]

  • Ensiklopedi Nasional Indonésia, Edisi 1990, Jilid 10
  • Batara R. Hutagalung: “10 November ’45. Mengapa Inggris Membom Surabaya?" Millenium Publisher, Jakarta Oktober 2001, xvi + 472 halaman

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Batara R. Hutagalung: "10 November ’45. Mengapa Inggris Membom Surabaya?" Penerbit Millenium, Jakarta Oktober 2001, cetakan xvi, 472 halaman
  2. ^ Profil ing Generals.dk

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aubertin_Mallaby&oldid=1037599"