Antonio Gramsci

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gramsci.png

Antonio Gramsci (22 Januari, 189127 April, 1937) iku juru nulis, politisi lan pangripta téyori pulitik saka Italia. Minangka salah siji saka pemimpin kang ngadegaké Parté Kuminis Italia, dhèwèké dikunjara déning rejim fasis Mussolini. Tulisan-tulisané akèh-akèhé arupa analisis bab budaya lan kapemimpinan pulitik, lan kawentar minangka pamikir asli sajeroning tradisi Marxis. Antonio Gramsci uga misuwur kanthi konsèpé hègemoni budaya kanggo ngreksa nagara sajeroning masarakat kapitalis.

Pamikiran[besut | besut sumber]

Cithakan:Marxist theory Gramsci dianggep salah siji pamikir téyori Marxis kang paling wigati ing abad ka-20, mligi minangka pamikir kunci sajeroning mangun Marxisme Kulon. Dhèwèké nulis punjul 30 buku cathetan lan 3000 kaca sajarah lan analisis ing sajeroning kunjara. Tulisan-tulisan iki, misuwur minangka cathetan saka jronig kunjara (Prison Notebooks), isiné panjlajahan Gramsci bab sajarah Italia lan nasionalisme, ora kèri uga sawetara gagasan bab téyori Marxisme, téyori kritis lan téyori pendhidhikan kang magepokan karo jenengé, kaya ta:

  • Hegemoni budaya minangka cara kanggo njaga nagara kapitalis.
  • Kabutuhan bab pendhidhikan tumrap para buruh kanggo majokaké intelèktualitas para buruh klas pekerja.
  • Pamérangan sajeroning masarakat pulitik (pulisi, militèr, sistem kukum, lsp.) kang ndominasi kanthi langsung lan kanthi peksan, lan masarakat sipil (kulawarga, sistem pendhidhikan, persatuan pedagang (trade union), lsp.) ing ngendi kapemimpinan diwangun liwat ideologi utawa pasetujon.
  • 'Sajarahisme absolut'.
  • Kritik bab determinisme ékonomi.
  • Kritik bab filsafat materialisme.

Hegemoni[besut | besut sumber]

Hegemoni iku konsèp kang sadurungé dianggo déning kaum Marxis kaya déné Lenin kanggo nuduhaké kapemimpinan pulitik saka kelas pekerja sajeroning révolusi dhémokratik, nanging diwangun déning Gramsci dadi sawijining analisi kang akut kanggo maratélakaké kenapa révolusi sosialis kang ora bisa disélaki kang diramalaké déning Marxisme ortodhok ora kadadéan ing wiwitan abad ka-20.

Intelèktual lan pendhidhikan[besut | besut sumber]

Gramsci awèh pamikiran kang akèh bab peran intelèktual sajeroning masarakat. Kang misuwur, dhèwèké mratélakaké yèn kabêh wong iku intelèktual, saéngga kabèh duwé pamikir intelèktual lan rasional, nanging ora kabèh duwé fungsi sosial sajeroning para intelèktual. Dhèwèké nganggep yèn para intelèktual modhèren ora mung tukang wicara, nanging minangka pangarah lan pangorganisasi kang mbiyantu mangun masarakat lan ngasilaké hegemoni liwat piranti ideologi kaya ta pendhidhikan lan médhia.

Nagara lan masarakat sipil[besut | besut sumber]

Téyori Gramsci bab hegemoni kagandhèng karo konsèpé bab nagara kapitalis, kang miturut Gramsci ngatur nagara liwat kakuwatan lan pasetujon. Nagara ora ditafsiraké kanthi cethèk mung arupa pamaréntah; nanging, Gramsci mérang dadi 'masarakat pulitik', minangka arena pulitik institusi lan kontrol kukum konstitusi, lan 'masarakat sipil', kang lumrahé arupa alam 'pribadi' utawa 'dudu nagara', kalebu bab sistem ékonomi. Pérangan kang kapisan mau minangka rangkahé kakuwatan déné pérangan kang kapindho rangkahé pasetujon. Sanajan mangkono, Gramsci nadhesaké yèn pamérangan iku mau mung murni konsèp lan kaloroné sajeroning kasunyatan kerep tumpang tindhih.

Prabawa pamikiran Gramsci[besut | besut sumber]

Pamikir liyané kang kena prabawa Gramsci[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.guardian.co.uk/Scotland/Story/0,,392958,00.html

Sumber[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Jabatan pulitik partai
Sing mengku  sadurungé:
Amadeo Bordiga
Secretary of the Italin Communist Party
1924–1926
Diganti déning:
Palmiro Togliatti


Cithakan:Secratary of the Italin Communist Party