Antonio Gramsci

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gramsci.png

Antonio Gramsci (22 Januari, 189127 April, 1937) iku penulis, politisi lan pangripta teori pulitik saka Italia. Minangka salah siji saka pemimpin kang ngadegaké Parté Komunis Italia, dhèwèké dikunjara déning rejim fasis Mussolini. Tulisan-tulisané akèh-akèhé arupa analisis bab budaya lan kapemimpinan pulitik, lan kawentar minangka pamikir asli jroning tradisi Marxis. Antonio Gramsci uga misuwur kanthi konsèpé hègemoni budaya kanggo ngreksa nagara jroning masyarakat kapitalis.

Pamikiran[besut | besut sumber]

Cithakan:Marxist theory Gramsci dianggep salah siji pamikir teori Marxis kang paling wigati ing abad ka-20, utamané minangka pamikir kunci jroning mangun Marxisme Kulon. Dhèwèké nulis luwih saka 30 buku cathetan lan 3000 kaca sajarah lan analisis ing sajeroning kunjara. Tulisan-tulisan iki, misuwur minangka cathetan saka jronig kunjara (Prison Notebooks), isiné panjlajahan Gramsci bab sajarah Italia lan nasionalisme, ora kèri uga sawetara gagasan bab teori Marxisme, teori kritis lan teori pendhidhikan kang magepokan karo jenengé, kayata:

  • Hegemoni budaya minangka cara kanggo njaga nagara kapitalis.
  • Kabutuhan bab pendhidhikan tumrap para buruh kanggo majokaké intelèktualitas para buruh klas pekerja.
  • Pamérangan jroning masyarakat pulitik (pulisi, militèr, sistem hukum, lsp.) kang ndominasi sacara langsung lan kanthi peksan, lan masyarakat sipil (kulawarga, sistem pendhidhikan, persatuan pedagang (trade union), lsp.) ing ngendi kapemimpinan diwangun liwat ideologi utawa pasetujon.
  • 'Sajarahisme absolut'.
  • Kritik bab determinisme ékonomi.
  • Kritik bab filsafat materialisme.

Hegemoni[besut | besut sumber]

Hegemoni iku konsèp kang sadurungé dianggo déning kaum Marxis kayadéné Lenin kanggo nuduhaké kapemimpinan pulitik saka kelas pekerja jroning revolusi dhémokratik, nanging diwangun déning Gramsci dadi sawijining analisi kang akut kanggo maratélakaké kenapa revolusi sosialis kang ora bisa disélaki kang diramalaké déning Marxisme ortodhok ora kadadéyan ing wiwitan abad ka-20.

Intelèktual lan pendhidhikan[besut | besut sumber]

Gramsci awèh pamikiran kang akèh bab peran intelèktual jroning masyarakat. Kang misuwur, dhèwèké mratélakaké yèn kabêh wong iku intelèktual, saéngga kabèh duwé pemikiran intelèktual lan rasional, nanging ora kabèh duwé fungsi sosial jroning para intelèktual. Dhèwèké nganggep yèn para intelèktual modern ora mung tukang wicara, nanging minangka pangarah lan pangorganisasi kang mbiyantu mangun masyarakat lan ngasilaké hegemoni liwat alat ideologi kayata pendhidhikan lan media.

Nagara lan masyarakat sipil[besut | besut sumber]

Téori Gramsci bab hegemoni kagandhèng karo konsèpé bab nagara kapitalis, kang miturut Gramsci ngatur nagara liwat kakuwatan lan pasetujon. Nagara ora ditafsiraké sacara cethèk mung arupa pamaréntah; nanging, Gramsci mérang dadi 'masyarakat pulitik', minangka arena pulitik institusi lan kontrol hukum konstitusi, lan 'masyarakat sipil', kang umumé arupa alam 'pribadi' utawa 'dudu nagara', klebu bab sistem ékonomi. Pérangan kang kapisan mau minangka rangkahé kakuwatan déné pérangan kang kapindho rangkahé pasetujon. Senadyan mangkono, Gramsci nadhesaké yèn pamérangan iku mau mung murni konsèp lan kaloroné jroning kasunyatan kerep tumpang tindhih.

Prabawa pamikiran Gramsci[besut | besut sumber]

Pamikir liyané kang kena prabawa Gramsci[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.guardian.co.uk/Scotland/Story/0,,392958,00.html

Sumber[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Jabatan pulitik partai
Sing mengku  sadurungé:
Amadeo Bordiga
Secretary of the Italian Communist Party
1924–1926
Diganti déning:
Palmiro Togliatti


Cithakan:Secratary of the Italian Communist Party

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antonio_Gramsci&oldid=1087977"