Abu Dzar Al-Ghiffari

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
تخطيط اسم أبو ذر الغفاري.png

Jundub bin Junadah bin Sakan (Arab: جُندب بن جَنادة) utawa luwih dikenal kanthi jeneng Abu Dzar al-Ghifari utawa Abizar al-Ghifari ya iku sahabat Nabi Muhammad.

Biografi[besut | besut sumber]

Abu Dzar asale saka suku Ghifar (dikenal minangka panyamun ing mangsa sadurunge tekane Islam). Dheweke nganut agama Islam kanthi sukarela, dheweke salah siji sahabat kang luwih ndisik nganut agama Islam. Dheweke nekani Nabi Muhammad langsung ing Mekkah saperlu mratelakake kaislamane.

Sawise mratelakake kaislamane, dheweke ngubengi Mekkah saperlu mbengokake yen dheweke sawijining muslim nganti dheweke dikepruki suku Quraisy. Amarga ditulungi Abbas bin Abdul Muthalib, dheweke dibebasake suku Quraisy, sawise suku Quraisy mangerteni yen wong kang dikepruki iku saka suku Ghifar. Dheweke melu meh kabeh pertempuran-pertempuran semangsane Nabi Muhammad gesang.

Wong-wong kang mlebu Islam lumantar dheweke, ya iku : Ali-al-Ghifari, Anis al-Ghifari, Ramlah al-Ghifariyah.

Dhewke dikenal setya banget marang Rasulullah. Kasetyane dibuktèkaké kanthi sosok prsaja iki ing sawijining lelungan pasukan Muslim tumuju medan Perang Tabuk nglawan kakaisaran Bizantium. Amarha keledaine lemes, dheweke lila mlaku sinambi mikul gawanane. Nalika iku ana kedadeyan pucuking mangsa panas.

Dheweke keselen lan ambruk ing ngarepe Nabi SAW. Nanging Rasulullah gumun amarga kantong banyune isih kebak. Sawise ditakoni kenapa dheweke ora ngumbe banyune, tokoh kang uga kerap ngritik pangwasa sapenake dhewe iki kandha, "Ing lelunganku iki, aku nemokake tuk.

Aku ngombe banyu iku nanging mung sithik lan aku ngrasa enak banget. Sawise iku, aku supata ora bakal ngumbe banyu iku manèh sadurunge Nabi SAW ngunjuk." Kanthi rasa trenyuh, Rasulullah ngendika, "Sira teka ijèn, sira urip ijèn, lan sira bakal mati jroning kaijènan. Ananging sarombongan wong saka Irak kang saleh mbesuk bakal ngurus panguburanmu." Abu Dzar Al Ghifary, sahabat setya Rasulullah iku, ngabdi kanggo Islam selawase urip.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Summarized Sahih Al Bukhary, Islamic University Al Madinah Al Munawarah

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Pranala Syiah[besut | besut sumber]

Pranala Sunni[besut | besut sumber]