Abdul Somad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Abdul Somad

Ustaz Abdul Somad Lc.,M.A. Nama lan Gelar (Kabèh Gelar)

Gelar akademik : Lc., M.A.

Gelar (Islam/Soaial) : Ustaz

Gelar Adat : Datuk Seri Ulama Setia Negara


NamaCithakan:Infobox Muslim scholar

Nama : Abdul Somad

Kelairané

Tanggal lair : 18 Mei 1977 (umur 41)

Panggonan lair : Silo Lama, Asahan, Sumatra Utara


Agama, Idèntitas, Kebangsaan

Agama Islam

Ètnis (Suku bangsa)

Kebangsaan : Indonèsia


Pendhidhikan

Dakwah, Paraganan & Pengaruh

Situs Wèb & Situs Mèdia

Keislaman

Tulungan kotak info


Ustaz Abdul Somad Batubara, Lc., DÉSA, Datuk Seri Setia Negara Ulama [1] utawa luwih dikenal kanthi jeneng Ustaz Abdul Somad ( basa Arab lair ing Silo Lama, Asahan, Sumatra Utara, 18 Mèi 1977; umur 42 taun ) [2] ya iku wong kang ahli ing agama marang Gusti Allah SWT. lan ulama Indonesia kang asring manèh njelèntrèhaké sawetara saka sudhut perkara agama, khususé nyinaoni ngèlmu Hadits lan ngèlmu fikih. Kajaba iku, dhèwèké uga mbahas akèh babagan nasionalisme lan macem-macem perkara kang saiki wis dadi diskusi pambahasan panas ing antarané wong. Asmané dikenal masyarakat amarga kawruh ngèlmu lan kelugasané ménèhi penjelasan nalika ngirimaké da'wah siaran léwat saluran Youtube . [3] [4] Ustadz Abdul Somad saiki dadi dosèn Universitas Islam Negeri Syarif Kasim (UIN Suska) ing Riau.

Latar belakang[besut | besut sumber]

Pamulangan kajiané sing tajem lan narik kang bisa digawé akèh wong seneng déning tausiahé. Medharaké kanthi cerdas lan gamblang lugas, ditambah karo keahlian ngrangkai tembung ingkang dadi rhétorik khotbah, nggawé ceramah kuliah Ustaz Abdul Somad supaya gampang dicerna lan gampang magertèni dening macem-macem kelompok wong. Kathah pacelathon Ustadz Abdul Somad nyariosaken manéka jinis perkara religius. Lan ora mung kuwi, kuliah Ustadz Abdul Somad uga mbahas akèh babagan perkara saiki, nasionalisme lan macem-macem masalah sing dibahas kanthi apik ing masyarakat.

Ngèlingaké yèn dhèwèké isih dadi anggota saka sarjana gedhe saka Asahan, ya iku Syekh Abdurrahman utawa luwih dikenal kanthi jeneng Tuan Syekh Silau Laut I. Wiwit sekolah dhasar dhèwèké didhidhik liwat sekolah sing adhedhasar Tahfiz Alquran . Lulus saka Al-Washliyah Elementary School ing Médan taun 1990, dhèwèké nerusaké pendhidhikan ing Madrasah Tsanawiyah Mu'allimin Al-Washliyah Médan. Sawisé lulus taun 1993, dhèwèké nerusaké pendhidhikané ana ing Pondok Pesantrèn Islam Darularafah Deliserdang ing Sumatra Utara sesuwiné siji taun. Banjur ing taun 1994, dhèwèke pindhah menyang Riau kanggo nerusaké pendhidhikan ing Madrasah Aliyah Nurul Falah, Air Molek, Indragiri Hulu lan rampung ing taun 1996. Taun-taun sabanjuré antara 1996-1998 dhèwèké sinau ing UIN Sultan Syarif Kasim Riau.

Ing taun 1998, nalika Pamréntah Mesir mbuka béasiswa kanggo 100 warga Indonesia sing sinau ing Universitas Al-Azhar, dhèwèké uga mèlu tès lan minangka dadi salah siji saka 100 wong sing nampa béasiswa, ngalahake 900 wong liya sing mèlu tès kanggo entuk béasiswa kasebut. Banjur dhèwèké milih kanggo nerusaké pendhidhikan ing Universitas Al-Azhar ing Kairo lan bisa entuk gelar Lc ing telung taun lan 10 wulan ing pertengahan taun 2002. Sakwisé dhèwèké nerusaké program pendhidhikan S2 ing Universitas Kebangsaan Malaysia, nanging mung duwé wektu kuliah nganti rong semester.

Ing taun 2004, AMCI (basa Prancis: Agence Marocaine de Coopération Internationale ) saka Kerajaan Maroko sing nalika kuwi nyedhiyakaké béasiswa kanggo pendhidhikan S2 nganti S3 ing Institut Darul-Hadith Al-Hassaniyah (Basa Prancis : Etablissement Dar El Hadith El Hassania,

Arab:

ﺍﻟﺤﺴﻨﻴﺔ ﻣﺆﺳﺴﺔ ﺩﺍﺭ ﺍﻟﺤﺪﻳﺚ )

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Dhèwèké kapilih‎ mlebu ing njeroning jumlah katrimané wong manca liwat Béasiswa. Banjur nerusaké pendhidhikan S2 (gelar Master) ing Institut Darul-Hadith Al-Hassaniyah Rabat , sing saben taun narima 20 murid kanthi rincian 15 wong Maroko lan limang wong asing. Program Masters (S2) dirampungné nganti wektu setahun lan 11 sasi lan nampa gelar D.E.S.A (basa Prancis: Diplôme d’Etudes Supérieurs Approfondies ) sing artiné "Diploma Studi Lanjutané" ing pungkasan taun 2006.

Ustadz Abdul Somad mlebu pendhidhikan formal ing pungkasan wektu iki nganti tingkat master ing sajroning bidhang ngèlmu Hadis, kanthi urut pendhidhikané kasebut bisa ditulis minangka:

  • SD Al-Washliyah, Medan, lulus taun 1990
  • Madrasah Tsanawiyah Mu'allimin Al-Washliyah, Medan, rampung 1993
  • Aliyah Madrasah Nurul Falah, Air Molek, In-hu, lulus taun 1996
  • S1 Al-Azhar, Mesir, 2002
  • S2 Dar El Hadith El Hassania, Kerajaan Maroko, 2006


Riwayat Pengabdian[besut | besut sumber]

Sakrampungé lulus saking Maroko, Ustadz Abdul Somad nganti wektu iki wis aktif ngabdiaké dhiril ing maneka institusi kayata iki:

  • Dosen Bahasa Arab ing Pusat Basa Sultan Syarif Kasim Universitas Islam Riau
  • Dosen Tafsir lan Hadits Ing Kelas Internasional Fakultas Ushuluddin UIN Internasional Suska Riau
  • Dosen Agama Islam ing Sekolah Tinggi Agama Islam Al-Azhar Yayasan Masmur Pekanbaru
  • Anggota MUI Provinsi Riau, Komisi Pengkajian lan Keorganisasian Pèriode 2009-2014
  • Anggota Badan Amil Zakat Provinsi Riau, Komisi Pengembangan, Periode 2009-2014
  • Sekretaris Lembaga Bahsiul Masa'il Nahdlatul Ulama di Provinsi Riau, Periode 2009-2014


Karya Ilmiah[besut | besut sumber]

Tèsis kang irah-irahan الموطأ والصحيحين

كتاب الضعفاء والمتروكين رجال

الذين ضعفهم النسائي في

جمعا ودراسة

Tèsis iki bisa dadi rèfrènsi kang becik kanthi premati.

والصحيحين

جمعا

Terjemahan (Arab-Indonesia)[besut | besut sumber]

  • Tindakan maksiat kang ala Penyebab Kerusakan Rumah Tangga (Irah-iahan asliné: Al-Ma'ashi Tu'addi ila Al-Faqri wa Kharab Al-Buyut), Panganggité: Majdi Fathi As-Sayyid. Diterbitaké déning Pustaka Al-Kautsar, Jakarta, Maret 2008.
  • 55 Nasihat Perkawinan kanggo Wanita, (Irah-irahan Asliné : 55 Nashihat li al-banat qabla az-zawaj), Panganggité: DR. Akram Thal'at, Dar at-Ta'if, Kairo. Diterbitaké déning Penerbit Cendikia Sentra Muslim-Jakarta, April-2004.
  • 101 Cerita Wong-wong sing Ditampa Doa-né (Irah-irahan Asliné: 101 Qishash wa Qishah li Alladzina Istajaba Allah Lahum Ad-Du'a ', Majdi Fathi As-Sayyid. Diterbitaké déning Pustaka Azzam - Jakarta, Desember 2004.
  • 30 Wong Dijamin Mlebu Swarga (Irah-irahan Askiné: 30 al-mubasysyarun bi al-jannah), DR. Mustafa Murad, Dar al-Fajr li at-Turats, Kairo. Diterbitaké déning Cendikia Sentra Muslim-Jakarta, Juli-2004.
  • 15 Sebab Dicabutné Berkah (Irah-irahan Asliné: 15 sabab min asbab naz 'al-barakah), Panganggité: Abu Al-Hamd Abdul Fadhil, Dar ar-Raudhah-Cairo. Diterbitaké déning Cendikia Sentra Muslim-Jakarta, Agustus 2004
  • Apiké Sèks Sawisé Nikah (Irah-irahan asliné : Syahr al-'asal bi la khajal), DR. Aiman Al-Husaini, diterbitaké dé Penerbit Pustaka Progresif, Jakarta, September 2004.
  • Sawetara Kesalahan Mahami Perkawinan (Irah-irahan Asliné: Akhta 'fi mafhum az-zawaj, Muhammad bin Ibrahim Al-Hamd, diterbitaké déning Penerbit Pustaka Progresif - Jakarta, September 2004.
  • Sejarah Agama Yahudi (Irah-irahan Asliné: Tarikh ad-Diyanah al-Yahudiyyah), diterbitaké déning Pustaka al-Kautsar, Jakarta, Desember 2009.


Karya Buku[besut | besut sumber]

Ustadz Abdul Somad wis nulisaké sawetara buku kang dadi penjual paling apik ing kalangané ummah Islam, ing antarané kalebu:

  • 37 Prakawis umum [5]
  • 99 Pitakonan Babagan Shalat [6]
  • 33 Pitakonan lan Jawaban babagan Qurban [7]

Kontrovèrsi[besut | besut sumber]

Ing video ing sasi Oktober 2017 diunggahaké ing saluran YouTube TV Fodamara, Ustaz Abdul Somad narik kawigatèn amarga babagan nyatakaké yén wong-wong Muslim sing belanja utawa tuku ing toko kopi Starbucks bakal mlebu menyang neraka amarga kebijakan pro-LGBT perusahaan. Video kasebut dadi virus ing sasi Maret 2018 kanthi akèhé warga sing ngojok-ojoki kang ala Ustadz amarga dadi wong kang sipaté munafik, ngelingké yén akèh platform sing digunakné déning Ustadz Abdul Somad kanggo nyebaraké pesené kaya YouTube, Facebook lan Twitter duwé kebijakan pro-LGBT sing padha karo Starbucks. [8]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Resmi, Ustaz Abdul Somad Terima Gelar Adat Datuk Seri Ulama Setia Negara". Tribunnews.com. 20 Februari 2018. Dijupuk 18 Oktober 2018.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  2. "Ushuluddin – Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau". Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-03-13. 
  3. Abdurrahman, Muhammad Sufyan. "Mengenal Dakwah Digital Ustaz Abdul Somad Pekanbaru". detiknews. Dijupuk 2017-09-13. 
  4. "Ustaz Abdul Somad dan Media Sosial dalam Dakwah – dakwatuna.com". dakwatuna.com (ing basa Indonesia). 2017-06-22. Dijupuk 2017-09-13. 
  5. "Buku Ustaz Kita » 37 Masalah Populer • www.tbtafaqquh.com". tbtafaqquh.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-07-20. 
  6. "Buku Ustaz Kita » 99 Tanya Jawab Seputar Shalat – Ustaz Abdul Somad, Lc. MA • www.tbtafaqquh.com". tbtafaqquh.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2017-09-13. 
  7. "Buku Ustaz Kita » 33 Tanya Jawab Seputar Qurban • www.tbtafaqquh.com". tbtafaqquh.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2017-09-13. 
  8. "Muslims buying from Starbucks will go to hell, says popular preacher". The Jakarta Post. 28 April 2018. Dijupuk 28 Juni 2018.