Universitas Al Azhar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
article iki ngenani Universitas Al-Azhar di Kairo, Mesir. Ngenani sebuah universitas ing Indonésia, wacanen Universitas Al Azhar Indonésia.
Ngenani kanggo liyané, wacanen Al-Azhar.
Universitas Al-Azhar
جامعة الأزهر
Jami'at Al-ʾAzhar al-Šyarīf
Al Azhar1.jpg
60px
Masjid Al-Azhar di Kairo Mesir
Diadegaké 970~972 M
Jenis Publik, Pengkajian Islam
Afiliasi Islam
Rektor Prof. DR. Ahmed El-Husaini
Kampus Urban
Lokasi Kairo, Mesir Mesir
Situs web official website

Universitas Al-Azhar (diucapkan "AZ-har"), Basa Arab: جامعة الأزهر الشريف‎; Al-ʾAzhar al-Šyarīf, Al-Azhar Mulia), ya iku salah sawijining punjer pendidikan sastra Arab lan pengkajian Islam Sunni ing donya [1] lan arupa universitas kang mènèhi gelar paling tuwa nomor 2 ing donya[2] Universitas iki duwè gayutan karomasjid Al-Azhar ing wewengkon Kairo Kuno.

Mula bukané universitas iki diyasa déning Bani Fatimiyah kang nganut mazhab Singah Ismailiyah, lan sebutan Al-Azhar njupuk saka jeneng Sayyidah Fatimah az-Zahra[3], putri Muhammad. Masjid iki diyasa sekitar taun 970~972. Pelajaran dimulai ing Al-Azhar nalikaRamadan Oktober 975, nalika ketua Mahkamah Agung Abul Hasan Ali bin Al-Nu'man wiwit ngajar saka buku "Al-Ikhtisar" kanthi topik yurisprudensi Singah. Madrasah, papan pendidikan agama, kang kahubung karo masjid iki diyasa ing taun 988. Nanging salajengé papan iki dadi sekolah kanggo kaum Sunni sekitarabad pertengahan, lan terus dipiaranganti jaman iki.

Nalika iki, misi universitas ya iku nyebaraké agama lan budaya Islam. Kanthi tujuan iki, para sarjana Islam (ulama) ngeluaraké maklumat (fatwa) kanggo njawab akèhing masalahkang ditakokaké menyang sarjana-sarjana iku saka sak donya Islam Sunni, kanthi topik perilaku individu utawa masarakat muslim kang tepat (tuladhané fatwa kaya ta klarifikasi lan pelarangan marang pemotongan piranti kelamin perempuan). Al-Azhar uga nglatih pedakwah kang ditunjuk déning pamaréntah Mesir.

Kapustakan Al-Azhar dianggap nomor 2 paling wigati ing Mesir sakwus éKapustakan dan Arsip Nasional Mesir. Al-Azhar kang duwé mitra ITEP, sawijining perusahaan tèknologi informasi Dubai, ing bulan Mèi 2005 ngluncuraké Proyek YM Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum kanggo nglestariaké lan mpublikasiaké Naskah Al-Azhar kanthi Online ("Proyek Al-Azhar Online"); kanthi nggawa misi kanggo mènèhi aksès online kanggo masarakat déning kabèhing koleksi manuskrip langka (ana sekitar 7 yuta halaman) kang duwé pabukon Al-Azhar.[4][5]

Fakultas Putra[besut | besut sumber]

  • Fakultas Kedhokteran (Dumyat)
  • Fakultas Sains (Kairo)
  • Fakultas Apoteker (Kairo)
  • Fakultas Basa Arab (Kairo)
  • Fakultas Arsitektur (Kairo)
  • Fakultas Arsitektur (Qina)
  • Fakultas Syari'ah wal Qonun (Asyut)
  • Fakultas Ushuluddin wal Dakwah (Manshourah)
  • Fakultas Ushuluddin wal Dakwah (Minoufiyah)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Kairo)
  • Fakultas Pertanian (Kairo)
  • Fakultas Kedhokteran (Kairo)
  • Fakultas Ékonomi (Kairo)
  • Fakultas Basa Arab (Minoufiyah)
  • Fakultas Basa Arab (Girja)
  • Fakultas Syari'ah wal Qonun (Tanta)
  • Fakultas Tarbiyah (Kairo)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Qina)
  • Fakultas Basa Arab (Zaqaziq)
  • Fakultas Kedhokteran Gigi (Kairo)
  • Fakultas Sains (Asyut)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Aswan)
  • Fakultas Basa dan Terjemah (Kairo)
  • Fakultas Tarbiyah (Tafahna Al-Asyraf)
  • Fakultas Basa Arab (Asyut)
  • Fakultas Syari'ah (Damanhur)
  • Fakultas Kedhokteran Gigi (Asyut)

Fakultas Putri[besut | besut sumber]

  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Alexandria)
  • Fakultas Apoteker (Kairo)
  • Fakultas Kedhokteran (Kairo)
  • Fakultas Ékonomi (Kairo)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Asyut)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Sohaj)
  • Fakultas Psikologi (Kairo)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Kairo)
  • Fakultas Kedhokteran Gigi (Kairo)
  • Fakultas Sains (Kairo)
  • Fakultas Agama Untuk Putri (Asir Ramadhan)
  • Fakultas Agama Untuk Putri (Thaybah)
  • Fakultas Ékonomi Dalam Negeri (Tanta)
  • Fakultas Dirasat Islamiyah (Manshourah)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Britannica article
  2. ^ Alatas, Syed Farid, 2006. From jami`ah to university: multiculturalism and Christian–Muslim dialogue, Current Sociology 54(1):112-32
  3. ^ Inilah Universitas Islam Tertua di Dunia
  4. ^ AME Info.com, 26 September 2005
  5. ^ ITEP press release, 10 October 2006

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: 30°02′45″N 31°15′45″E / 30.04583°N 31.26250°E / 30.04583; 31.26250