90482 Orcus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
90482 Orcus
Orcus nasa.jpg
Panemon[1]
Panemu M. Brown,
C. Trujillo,
D. Rabinowitz
Tanggal ditemokaké 17 Fèbruari 2004
Penamaan
Penamaan MPC 90482 Orcus
Nama alternatif2004 DW
Kategori
planet minor
Plutino[2][3]
kandidat Plutoid
Epos 30 November 2008 (dina Julian 2 454 800)
Aphelion7 188,17 Gm (48,05 SA)
Perihelion 4 535,80 Gm (30,32 SA)
Sumbu semi-mayor 5 862,44 Gm (39,188 SA)
Eksentrisitas 0,226 18
Periode orbit 89 606 h (245,33 thn)
Kecepatan orbit rata-rata 4,68 km/det
Anomali rata-rata 164,68°
Inklinasi 20,593°
Bujur node menaik 268,722°
Argumen perihelion 72,474°
Satelit 1 (92-432 km)
Ciri-ciri fisik
Dimensi 946,3 Cithakan:± km (dhiamèter)[4]
Massa ~7×1020 kg
Kepadatan rata-rata ~1,6 g/cm³ (sebandhing karo Charon)[5]
Gravitasi permukaan di khatulistiwa~0,2 m/det²
Kecepatan lepas~0,44 km/det
Periode rotasi 10,08 ± 0,01 jam[5]
Albedo19,75 Cithakan:± %[4]
Suhu ~44 K[5]
Kelas spektrumB-V=0,68; V-R=0,37[6](warna nétral)[5]
Magnitudo tampak 19,1 (oposisi)[7][8]
Magnitudo mutlak (H) 2,3[1]

90482 Orcus iku sawijining objèk Sabuk Kuiper lan kamungkinan iku planit cilik sing tinemu déning Michael Brown saka Caltech, Chad Trujillo saka Observatorium Gemini, lan David Rabinowitz saka Universitas Yale. Gambar panemon bendha iki diéntuki tanggal 17 Fèbruari 2004. Gambar prapanemon sing wis diéntuki sadurungé nalika tanggal 8 November 1951, banjur bisa diidhèntifikasikaké.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c "JPL Small-Body Database Browser: 90482 Orcus (2004 DW)". 2008-02-10 last obs. Dibukak ing 2008-07-02. Check date values in: |date= (pitulung)
  2. Buie, Marc W. (2007-12-22). "Orbit Fit and Astrometric record for 90482". SwRI (Space Science Department). Dibukak ing 2008-09-19.
  3. "MPEC 2009-E53 : DISTANT MINOR PLANETS (2009 MAR. 30.0 TT)". Minor Planet Center. 2009-03-11. Dibukak ing 2009-03-25.
  4. a b Stansberry, J. (2007). "Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from Spitzer Space Telescope". Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung); Cite journal requires |journal= (pitulung)
  5. a b c d Barucci, M. A. (2008). "Surface composition and temperature of the TNO Orcus". Astronomy and Astrophysics. 479 (1): L13–L16. doi:10.1051/0004-6361:20079079. Dibukak ing 2009-03-29. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung)
  6. Tegler, Stephen C. (2006-01-26). "Kuiper Belt Object Magnitudes and Surface Colors". Dibukak ing 2006-11-05.
  7. "AstDys (90482) Orcus Ephemerides". Department of Mathematics, University of Pisa, Italy. Dibukak ing 2009-03-19.
  8. "HORIZONS Web-Interface". JPL Solar System Dynamics. Dibukak ing 2008-07-02. External link in |publisher= (pitulung)