Piala Suzuki AFF 2010

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piala Suzuki AFF 2010
2010 AFF Suzuki Cup logo.png
Logo resmi Piala Suzuki AFF 2010
Informasi turnamen
Tuan omah Flag of Indonésia Indonésia
Flag of Viètnam Vietnam
Tanggal 1–29 Desember
Tim peserta 8
Papan penyelenggaraan 4 + 1 (di 4 + 1 kota)
Hasil turnamen
Juwara Gold medal blank.svg Flag of Malaysia Malaysia (gelar ke-1)
Juwara kaloro Silver medal blank.svg Flag of Indonésia Indonésia
Juwara katelu Bronze medal blank.svg Flag of Viètnam Viètnam lan Flag of the Philippines Filipina
Statistik turnamen
Gunggung pertandingan 18
Gunggung gol 51 (2.83 per pertandingan)
Gunggung penonton 777.000 (43.167 per pertandingan)
Pamain paling apik Flag of Indonésia Firman Utina
Panyithak gol paling akèh Flag of Malaysia.svg Mohd Safee Bin Mohd Sali (5 gol)
Kartu Kartu kuning 65 (3.61 per pertandingan)
Kartu BookedBooked againSent off (0.22 per pertandingan)
Kartu Kartu merah (0 per pertandingan)
2008
2012

Kajuwaraan Bal-balan ASEAN 2010 minangka edisi kawolu saka Kajuwaraan Bal-balan ASEAN. Suzuki dadi sponsor utama manèh jroning turnamen edisi iki,[1] sehingga secara resmi, edisi iki bernama Piala Suzuki AFF 2010.

Babak panyisihan grup digelar ing Indonésia lan Vietnam, 1 hingga 8 Desember, sementara pertandingan semifinal lan final digelar kanthi sistem tandang-kandang. Pertandingan semifinal tanggal 15 lan 16 Desember kanggo pertandingan pisanan lan tangggal 18 nnganti 19 Desember kanggo pertandingan kapindho. Sauntara, pertandingan final digelar tanggal 26 lan 29 Desember.

Edisi iki dimenangaké Malaysia, sing menangaké babak final saka Indonésia kanthi kaunggulan aggregat 4–2, sawisé ing pertandingan pisanan ing Malaysia menang kanthi skor 3–0, lan ing pertandingan kapindho, Indonésia menang kanthi skor 2–1. Sauntara kuwi, Vietnam lan Filipina kasil maju nganti babak semifinal, nanging ora mlebu final.

Firman Utina, kaptèn Indonésia djadi pamain paling apik jroning turnamen edisi iki, lan Mohd Safee Bin Mohd Sali, pamain Malaysia dadi panyithak gol paling akèh kanthi 5 gol.

Tuan omah[sunting | sunting sumber]

Indonésia lan Vietnam kapilih nyelenggarakaké babak panyisihan grup turnamen edisi iki. Tanggal 17 Februari 2009, Vietnam ngumumaké kepingin nyelenggarakaké turnamen edisi iki saéngga wusanané dadi edisi kawolu sing diselenggarakaké.[2] Pada 21 April 2009, koran berbahasa Vietnam, VietNamNet ngumumaké yèn Vietnam bakal nyelenggarakaké kajuwaraan kasebut bebarengan karo Indonésia.[3][4]

Tim peserta[sunting | sunting sumber]

Miturut asil sing digayuh saka turnamen sadurungé, enem tim langsung mlebu putaran final sacara otomatis, yaiku:

Sauntara kuwi, loro tim liyané uga duwé hak partisipasi sawisé mèlu babak kuwalifikasi, yaiku:

  • Flag of Laos (negara) Laos (juwara kuwalifikasi)
  • Flag of the Philippines Filipina (juwara kaloro kuwalifikasi)

Papan penyelenggaraan[sunting | sunting sumber]

4 stadion ing 4 kutha ing Indonésia lan Vietnam dadi papan penyelenggaraan babak panyisihan grup turnamen edisi iki.

Wiwitané, Stadion Si Jalak Harupat ing Bandhung dipilih minangka pendhamping Stadion Utama Gelora Bung Karno minangka papan penyelenggaraan panyisihan grup A. Nanging tanggal 24 November 2010, diumumaké yèn Stadion Si Jalak Harupat diganti déning Stadion Gelora Sriwijaya ing Palembang sawisé dianakakaké patemon Federasi Bal-balan ASEAN (AFF) ing minggu sadurungé .[5]

Uga, Stadion Hàng Đẫy ing Hanoi iwitané uga dipilih minangka pendhamping Stadion Nasional Mỹ Đình dadi papan penyelenggaran panyisihan grup B. Nanging tanggal 22 November 2010, diumumaké yèn Stadion Hàng Đẫy diganti déning Stadion Thiên Trường ing Nam Định amarga Stadion Hàng Đẫy ora bisa ngrampungaké pegawéyan nganti wates wektu penyelenggaraan turnamèn.

Flag of Indonesia.svg Jakarta Flag of Indonesia.svg Palembang Flag of Vietnam.svg Hanoi Flag of Vietnam.svg Nam Định
Stadion Utama Gelora Bung Karno Stadion Gelora Sriwijaya Stadion Nasional Mỹ Đình Stadion Thiên Trường
Kapasitas: 88.306 Kapasitas: 40.000 Kapasitas: 40.192 Kapasitas: 20.000
Gelora Bung Karno Stadium, Asia Cup 2007.jpg Gelora Sriwijaya Stadium Tribune.jpg Khán đài B - Sân vận động Quốc gia Mỹ Đình.jpg 210px

Skuat[sunting | sunting sumber]

Kanggo dhaptar pamain sing main ing putaran final, pirsani: Skuat Piala Suzuki AFF 2010

Wasit[sunting | sunting sumber]

Ana 13 wasit sing tugas sadawaning turnamen. Sawetara wasit minangka wasit undhangan saka federasi Asia liyané sajabaning Federasi Bal-balan ASEAN. Ing babak gugur, ora ana wasit saka Asia Kidul-wétan sing tugas memimpin pertandingan.

Ing ngisor iki arupa dhaptar wasit lan asisten wasit sing tugas sadawaning turnamen.

Wasit
Asisten wasit
  • Flag of the Philippines Grant Rojas
  • Flag of Indonésia Muhammad Suaidi Yunus
  • Flag of Jepang Haruhiro Otsuka
  • Flag of Cambodia Kuong Ly
  • Flag of Koréa Kidul Lee Jungmin
  • Flag of Laos (negara) Luong Lath Somphavanh
  • Flag of Malaysia Mohd Hanif Abdul Rahman
  • Flag of Myanmar U Aung Moe
  • Flag of Myanmar U Myo Win
  • Flag of Singapura Edwin Lee Tzu Liang
  • Flag of Singapura Eugene Chan Yew Ren
  • Flag of Singapura Surindranath Kaseenathan
  • Flag of Thailand Atthakorn Wetchakan
  • Flag of Thailand Preecha Kangram
  • Flag of Viètnam Hoaug Minh U

Asil pertandingan[sunting | sunting sumber]

Babak panyisihan grup[sunting | sunting sumber]

Melaju ke babak gugur
Tersingkir saka turnamen

Grup A[sunting | sunting sumber]

Kabèh pertandingan digelar ing Indonésia.

Tim Main M S K GM GK SG Poin
Flag of Indonésia Indonésia 3 3 0 0 13 2 +11 9
Flag of Malaysia Malaysia 3 1 1 1 6 6 0 4
Flag of Thailand Thailand 3 0 2 1 3 4 –1 2
Flag of Laos (negara) Laos 3 0 1 2 3 13 –10 1

1 Desember 2010
Thailand Flag of Thailand 2–2 Flag of Laos (negara) Laos Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

1 Desember 2010
Indonésia Flag of Indonésia 5–1 Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta


4 Desember 2010
Thailand Flag of Thailand 0–0 Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

4 Desember 2010
Laos Flag of Laos (negara) 0–6 Flag of Indonésia Indonésia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta


7 Desember 2010
Malaysia Flag of Malaysia 5–1 Flag of Laos (negara) Laos Stadion Jaka Baring, Palembang

7 Desember 2010
Indonésia Flag of Indonésia 2–1 Flag of Thailand Thailand Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta

Grup B[sunting | sunting sumber]

Kabèh pertandingan digelar ing Vietnam.

Tim Main M S K GM GK SG Poin
Flag of Viètnam Viètnam 3 2 0 1 8 3 +5 6
Flag of the Philippines Filipina 3 1 2 0 3 1 +2 5
Flag of Singapura Singapura 3 1 1 1 3 3 0 4
Flag of Myanmar Myanmar 3 0 1 2 2 9 –7 1

2 Desember 2010
Singapura Flag of Singapura 1–1 Flag of the Philippines Filipina Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

2 Desember 2010
Viètnam Flag of Viètnam 7–1 Flag of Myanmar Myanmar Stadion Nasional My Dinh, Hanoi


5 Desember 2010
Singapura Flag of Singapura 2–1 Flag of Myanmar Myanmar Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

5 Desember 2010
Filipina Flag of the Philippines 2–0 Flag of Viètnam Viètnam Stadion Nasional My Dinh, Hanoi


8 Desember 2010
Myanmar Flag of Myanmar 0–0 Flag of the Philippines Filipina Stadion Thien Truong, Nam Dinh

8 Desember 2010
Viètnam Flag of Viètnam 1–0 Flag of Singapura Singapura Stadion Nasional My Dinh, Hanoi

Babak gugur[sunting | sunting sumber]

  Semifinal Final
                         
  A2  Flag of Malaysia Malaysia 2 0 2  
B1  Flag of Viètnam Viètnam 0 0 0  
  SF1  Flag of Malaysia Malaysia 3 1 4
  SF2  Flag of Indonésia Indonésia 0 2 2
B2  Flag of the Philippines Filipina 0 0 0
  A1  Flag of Indonésia Indonésia 1 1 2  

Semifinal[sunting | sunting sumber]

Malaysia – Vietnam[sunting | sunting sumber]
Pertandingan pisanan
----
15 Desember 2010
20.00 UTC+8
Malaysia Flag of Malaysia 2–0
(HT: 0–0)
Flag of Viètnam Viètnam Stadion Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Penonton: 53.000 orang
Wasit: Sun Baojie (Republik Rakyat Cina)
AW 1: Preecha Kangram (Thailand)
AW 2: Atthakorn Wetchakan (Thailand)
Wasit kaping 4: U Win Cho (Myanmar)
Mahalli Bin Jasuli Booked in the 45+1 minute 45+1'
Md. Safee Bin Md. Sali Scored after 60 minutes 60' Booked in the 80 minute 80'
(Laporan) Le Phuoc Tu Booked in the 32 minute 32'
Tran Dinh Dong Booked in the 72 minute 72'
Pertandingan kaloro
----
18 Desember 2010
19.00 UTC+7
Viètnam Flag of Viètnam 0–0
(HT: 0–0)
Flag of Malaysia Malaysia Stadion Nasional My Dinh, Hanoi
Penonton: 40.000 orang
Wasit: Kim Sang Woo (Koréa Kidul)
AW 1: Surindranath K. (Singapura)
AW 2: Edwin Lee Tzu Liang (Singapura)
Wasit kaping 4: Siphaseuth Sinbandith (Laos)
Pham Thanh Luong Booked in the 53 minuteBooked again in the 72 minuteSent off in the 72 minute 53', 72'
Le Phuoc Tu Booked in the 55 minute 55'
Doan Viet Cuong Booked in the 74 minute 74'
(Laporan) Mohd Amirulhadi Bin Zainal Booked in the 47 minute 47'

Flag of Malaysia Malaysia maju pertandingan final kanthi kaunggulan agregat 2–0.

Filipina – Indonésia[sunting | sunting sumber]
Pertandingan pisanan
----
16 Desember 2010
20.00 UTC+8
Filipina Flag of the Philippines 0–1
(HT: 0–1)
Flag of Indonésia Indonésia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta (Indonésia)1
Penonton: 70.000 orang
Wasit: Moradi Masoud Hasanalo (Iran)
AW 1: Aung Moe (Myanmar)
AW 2: Kuong Ly (Kamboja)
Wasit kaping 4: Virak Khoun (Kamboja)
James Joseph P. Younghusband Booked in the 77 minute 77'
Jason Nicolas Mari Dantes De Booked in the 90+2 minute 90+2'
(Laporan) Cristian G. Alfaro Gonzales Scored after 32 minutes 32' Booked in the 60 minute 60'
Octavianus Maniani Booked in the 57 minute 57'
Pertandingan kapindho
----
19 Desember 2010
19.00 UTC+7
Indonésia Flag of Indonésia 1–0
(HT: 1–0)
Flag of the Philippines Filipina Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta
Penonton: 88.000 orang
Wasit: Ali H. Ebrahim Abdulnabi (Bahrain)
AW 1: Eugene Chan Y. Ren (Singapura)
AW 2: Luong Lath Somphavanh (Laos)
Wasit kaping 4: Apisit Aonrak (Thailand)
Cristian Gerard Alfaro Gonzales Scored after 43 minutes 43'
Hamka Hamzah Booked in the 68 minute 68'
Ahmad Bustomi Booked in the 93 minute 93'
Muhammad Ridwan Booked in the 94 minute 94'
(Laporan) Ian Bayona Araneta Booked in the 23 minute 23'
Robert James Dazo Gier Booked in the 37 minute 37'
C. Robert B Greatwich Booked in the 41 minuteBooked again in the 87 minuteSent off in the 87 minute 41', 87'

Flag of Indonésia Indonésia maju menyang pertandingan final kanthi keunggulan agregat 2–0.

Final[sunting | sunting sumber]

Pertandingan pisanan
----
26 Desember 2010
20.00 UTC+8
Malaysia Flag of Malaysia 3–0
(HT: 0–0)
Flag of Indonésia Indonésia Stadion Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Penonton: 90.000
Wasit: Toma Masaaki (Jepang)
AW 1: Edwin Lee Tzu Liang (Singapura)
AW 2: Surindranath K. (Singapura)
Wasit kaping 4: Vo Min Tri (Vietnam)
Mohd Asraruddin Putra Bin Omar Booked in the 33 minute 33'
Mohd Amirulhadi Bin Zainal Booked in the 45+1 minute 45+1'
Mohd Safee Bin Mohd Sali Scored after 61 minutes 61'
Mohamad Ashari Bin Samsudin Scored after 68 minutes 68'
Mahalli Bin Jasuli Booked in the 86 minute 86'
(Laporan) Oktovianus Maniani Booked in the 5 minute 5'
Pertandingan kapindho
----
29 Desember 2010
19.00 UTC+7
Indonésia Flag of Indonésia 2–1
(HT: 0–0)
Flag of Malaysia Malaysia Std. Utama Gelora Bung Karno, Jakarta
Penonton: 100.000 orang
Wasit: Peter Daniel Green (Australia)
AW 1: Preecha Kangram (Thailand)
AW 2: U Aung Moe (Myanmar)
Wasit kaping 4: C. Alee Mahapab (Thailand)
Firman Utina Tendangan penalti ora mlebu (18) 18'
Arif Suyono Booked in the 66 minute 66'
Mohammad Nasuha Scored after 72 minutes 72'
Ahmad Bustomi Booked in the 78 minute 78'
Zulkifli Syukur Booked in the 86 minute 86'
Muhammad Ridwan Scored after 87 minutes 87'
(Laporan) Mohd Sabre Bin Mat Abu Booked in the 18 minute 18'
Mohd Safee Bin Mohd Sali Scored after 54 minutes 54'
Kunanlan Subramaniam Booked in the 58 minute 58'

Flag of Malaysia Malaysia menjuarai turnamen edisi iki kanthi keunggulan agregat 4–2.

Panyithak gol[sunting | sunting sumber]

5 gol[sunting | sunting sumber]

3 gol[sunting | sunting sumber]

2 gol[sunting | sunting sumber]

1 gol[sunting | sunting sumber]

Gol bunuh diri[sunting | sunting sumber]

Asil pungkasan lan penghargaan[sunting | sunting sumber]

Asil pungkasan[sunting | sunting sumber]

Posisi Tim
1 Flag of Malaysia Malaysia
2 Flag of Indonésia Indonésia
3 Flag of Viètnam Viètnam
4 Flag of the Philippines Filipina
5 Flag of Singapura Singapura
6 Flag of Thailand Thailand
7 Flag of Myanmar Myanmar
8 Flag of Laos (negara) Laos

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Pamain paling apik[sunting | sunting sumber]

Penghargaan iki diwènèhaké marang pamain paling apik sajroning turnamen.

Pamain paling apik Flag of Indonésia Firman Utina
(Flag of Indonésia Indonésia)

Pencetak gol paling akèh[sunting | sunting sumber]

Penghargaan iki diwènèhaké marang pamain sing nyithak gol paling akèh sajroning berlangsung.

Panyithak gol
paling akèh
Flag of Malaysia Mohd Safee Bin Mohd Sali
(5 gol)

Penghargaan Fair Play[sunting | sunting sumber]

Penghargaan iki diwènèhaké marang tim sing dadi tim paling fair sajroning turnamen.

Fair Play Flag of the Philippines Filipina

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]