Hanoi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hanoi
Hà Nội
—  Kota otonomi  —
Searah jarum jam dari kiri: Menara Turtle di Danau Hoan Kiem, di pusat kota Hanoi; Ho Chi Minh Mausoleum; Hanoi Opera House; senja hari di Red River dari Long Bien Bridge; Temple of Literature; One Pillar Pagoda
Letak provinsi di Vietnam
[[file:Cithakan:Location map Vietnam|240px|Hanoi is located in Cithakan:Location map Vietnam]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Vietnam|6x6px|Hanoi|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">Hanoi
Letak provinsi di Vietnam
Coordinates: 21°2′0″N 105°51′00″E / 21.033333°N 105.85°E / 21.033333; 105.85Koordinat: 21°2′0″N 105°51′00″E / 21.033333°N 105.85°E / 21.033333; 105.85
Negara Flag of Viètnam Vietnam
Kota utama Hanoi
Dibentuk, Ibu kota Kerajaan Đại Việt 1010
Ibu kota Vietnam 2 September 1945
Distrik 29
Pamaréntahan
 • Sekretaris Partai Ngo Thi Doan Thanh
 • Presiden Konsil Rakyat Nguyen The Thao
 • Presiden Komite Rakyat
Wewengkon
 • Kota otonomi 3.344,7 km2 (12,914 sq mi)
 • Urban 186,22 km2 (7,190 sq mi)
Populasi (2009)
 • Kota otonomi 6.500.000
 • Urutan ke-2 di Vietnam
 • Kapadhetan 0.00.019/km2 (0.0.005/sq mi)
Zona wektu ICT (UTC+7)
Website hanoi.gov.vn

Hanoi (Basa Vietnam: Hà Nội), prakiran populasi 3.500.800 jiwa (1997), iku ibukutha Vietnam lan biyèné ibukutha Vietnam Lor saka taun 1954 tekan taun 1976. Kutha iki ana ing sisih tengen Kali Merah. Indhustri sing diasilaké Vietnam yaiku peralatan mesin, plywood, tèkstil, kimia lan rajutan tangan.

Hanoi dadi ibukutha Vietnam nalika abad kaping-7. Jenengé sing asalé saka basa Mandarin, Đông Kinh, dadi Tonkin lan dipigunakaké bangsa Eropah marang saindhenging wilayah Vietnam. Hanoi dijajah Prancis taun 1873 lan dipasrahké sepuluh taun sabanjuré. Hanoi dadi ibukutha Indochina Prancis sawisé taun 1887.

Hanoi dijajah Jepang taun 1940, lan dibebasaké taun 1945, nalika dadi pusat pamaréntahan Vietnam. Saka taun 1946 tekan taun 1954, Hanoi dadi papan perlawanan sengit antarané Prancis lan tentara Vietnam. Wiwit wektu iku, Hanoi dadi ibukutha Vietnam Lor.

Sakwéné Perang Vietnam sarana transportasi Hanoi kaganggu déning pangeboman kreteg lan rèl sepur, nanging kanthi cepet bisa didandani. Sawisé perang rampung, Hanoi dadi ibukutha kabèh wilayah Vietnam nalika Vietnam bagéyan Lor lan Kidul manunggal tanggal 2 Juli 1976.

Ing kutha Hanoi ana Universitas Nasional Vietnam (biyèné Universitas Hanoi), mausoleum Ho Chi Minh, Museum Sejarah Nasional, Museum Revolusi lan sapérangan monumèn sajarah.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hanoi&oldid=825996"