Masakan Walanda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sebuah lukisan objek oleh Pieter Claesz (1627).

Masakan Belanda kabéntuk ing kabiasaan mancing lan tani, kagolong penggarapan lahan kanggè ningkatakén panèn lan kèwan peliharaan, sèrta séjarah Belanda.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ing tradisi, susunan panganan bangsa Walanda kapèrang saking roti lan iwak haring. Ing abad ke-18, kèntang (ingkang dipunbèta saking Pèru ing Èropa kaliyan Spanyol ing abad ke-16) ngeraih popularitas lan dados panganan pokok ing taun 1800.[1]

Miturut sejarah, masakan Walanda gadahi gegayutan raket kaliyan masakan Perancis utara lan tasih saged katingal ing restoran tradisional Walanda lan masakan ing daerah kidhul. Abad ke-15 masakan Haute wiwit tukul, ing umumipun kawates namung kangge kaum aristokrasi. Ananging ing abad ke-17 jenis hidangan punika ugi wonten kangge penduduk sugih, asring kaperang saking aneka ragam buah, keju, daging, anggur, lan kacang.

Ananging masakan nasional dados sanget terpuruk ing peralihan abad ke-20, menawi kedadosan kemiskinan ageng ing Belanda. wekdal pendidikan massal wiwit kasedia, katah bocah wadon ngirim ing jenis sekolah enggal, inggih punika Huishoudschool (sekolah rumah tangga), ing pundi wanita mudi dipunlatih kangge dadosaken pekerja rumah tangga,nyinaoni menawi masakan mirah lan hidangan sederhana menawi bagian utami saking kurikulum, lan biasanipun dipundasari ing hidangan tradisional Belanda, suatu proses ingkang secara alon-alon sampun kaubah.[2][3]

Masakan Daerah[sunting | sunting sumber]

Penyerat kuliner modern mbentenaken tiga bentuk umum masakan daerah Walanda.[4]

Masakan Bagian Timur lan Utara[sunting | sunting sumber]

Sebuah Keju Edam kecil
Kue Zeeuwse bolus dengan mentega
Rebusan Waterzooi
Limburgish vlaai

Daerah-daerah ing utara lan timur Belanda, kadasta provinsi Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel lan Gerderland damel masakan timur laut Belanda.

Daerah kasebut inggih punika wilayah ingkang paling rendah pendudukipun ing Walanda, ananging ing perkembangan ingkang rendah miturut sejarah. pungkasan abad ke-18, penepangan pertanian skala ageng ngartosaken menawi masakan Belanda ing umumipun dipuntepang amargi katah jenis daging. kirangipun pertanian dipunwontenakenperburuan lan peternakan, ananging hidangan ing daerah cerak pesisir Friesland, Groningen lan bagian Overijssel ingkang kawates kaliyan IJsselmeer ugi nyertaaken katah iwak.

pinten-pinten sosis garing tasih setunggal jenis kaliyan sosis metworst Belanda, saged dipuntemuaken ing sedaya wilayah lan sangat dipunhargai amergi cita raosipun ingkang kiat. katah kota lan desa gadahi pinten-pintensosis menika piyambak. Daerah kasebut ugi ngasilaken sosis asap tradisional, (Gelderse) rookworst (sosis asap Belanda) inggih punika ingkang sampun misuhur. Sosis tradisional punika sampun diasapi ing inggil serpihan kayu lan dipunsajiken saksampune dipunrebus ing toya. Sosis punika ngandut katah lemak lan ngandut toya. Sosis ingkang langkung ageng asring dipunmadhang sami-sami stamppot, hutspot utawa zuurkool; ananging ingkang langkung alit asring dipunmasak dados jajanan.

pinten-pinten provinsi ugi menika tuan rumah kange pinten-pnten jenis kue lan pastri. benten kaliyan masakan Walanda selatan ingkang lembut lan lembap, kue-kue ing bagian timur laut umumipun gadahi tekstur keras lan dipunbumbuni kaliyan katah jahe utawa kaisi potongan alit daging. pinten-pinten macam Kruidkoek (kadasta Groninger koek), Fryske dúmkes lan panekuk alit ingkang lezat (kagolong spekdikken') dipunanggap khas.

ing ombenan beralkohol, wilayah punika sampun misuhur amergi katah bir pahit (kadasta Beerenburg).

Masakan Bagian Barat[sunting | sunting sumber]

Provinsi Holland Utara, Holland Selatan, Zeeland, Utrecht lan wilayah Gelderlandic ing Betuwe inggih punika daerah ing pundi masakan barat Belanda dipuntemuken. Daerah punika dipuntepang kaliyan katah produk susu, ingkang nyangkup keju terkemuka kadasta Keju Gouda, Keju Leiden (keju ingkang dipunbumbuni kaliyan jintan), Keju Edam (kabentuk bola alit) serta Leerdammer lan Beemster, ananging Zaanstreek ing cerak Walanda lor sampun musuhur amergi mayones lan mustarnipun.

Zeeland lan Holland kidhul ngasilaken katah mentega ingkang ngandut lemak susu ingkang langkung dipunbandingaken aneka warni mentega Eropa lan sanesipun. Produk saking proses damel mentega, inggih punika buttermilk (susu mentega) ugi dipunanggep khas saking daerah punika.

Makanan laut kadasta ikan haring (ing panganan mentah), kerang hijau, belut, tiram lan urang kasedia secara ombo lan khas ing daerah punika. Kibbeling, kapengker menika panganan lezat ing panggenan kaperang saking potongan alit iwak pethak, sampun dadosmakanan cepat saji negara punika.

Kue-kue ing daerah punia sampun sangat pucat lan asring ngandut katah gendhis, menawi karamel, bubuk utawa butir.tuladhanipun oliebol (ing bentuk modern) lan Zeeuwse bolus. Kue ugi dipunproduksi ing jumlah katah lan cenderung ngandut katah mentega serta dipunisi saking pinten-pinten jenis, sebagian besar almond.

Ombenan beralkohol tradisional daerah punika inggih punika bir lan Jenever. Alkohol tradisional Belanda, Advocaat, ombenan ingkang sugih lan lembut saking ndok, gendhis lan brendi, ugi asli wilayah punika.

cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wintle, Michael. Diet and Modernization in The Netherlands During the Nineteenth and Early Twentieth Centuries. in: Wilson, Thomas M. (ed.) (2006) . Food, Drink and Identity in Europe. Rodopi, Amsterdam. ISBN 90-420-2086-5. pp. 71.
  2. ^ De rijke Hollandse dis WereldExpat Magazine
  3. ^ Gastronomie: De Nederlandse keuken[pranala nonaktif]
  4. ^ Spierings, T. "Dutch Cuisine."
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Walanda&oldid=867891"