Masakan Perancis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Masakan Pérancis (Cuisine française) inggih punika jénis masakan ingkang asalipun saking nagari Perancis lan pintén-pintén nagari sanès ingkang angsal pengaruh budaya Perancis.[1][2] Masakan Perancis ingkang sampun berevolusi sami kaliyan perubahan sosial lan politik dipuntingal dados jénis kulinèr ingkang èlègan, penuh warni, kadang-kadang kedaerahanipun.[1] sanes punika, ugi sampun ditepang kaenakan lan ménawi golongan kulinèr ingkang rumit lan nantang kanggè dipunkuasai.[1]

Masakan Perancis punika aneka werni, lan kados sami variasi masakan Cina.[3] sak punika dipunsebapaken kaliyan kegemaran rakyat Perancis madhang masakan ingkang lezat serta nyajiaken kaliyan cara ingkang narik.[3] Keragaman ini juga disebabkan oleh keadaan geografi dan iklim yang memengaruhi produksi pinten-pinten jenis bahan panganan, serta ugi sejarah Perancis ingkang ndawa.[3] menawi sampun kaliyan nyinaoni masakan Perancis menika ugi mahami Perancis piyambak.[3] amargi keanekaragamanipun, masakan Perancis angsal penghargaan dados Warisan Budaya Dunia UNESCO ing tanggal 16 November 2010 ing Nairobi, Kenya.[4][5] sak punika disambut anget kaliyan Perdana Menteri François Fillon ingkang nyataaken menawi punika kawiwitan masakan suatu bangsa dipundadosaken warisan donya.[5]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Abad ke-15 ngantos 19[sunting | sunting sumber]

Perancis gadahi sejarah kuliner ingkang ndawa.[6] ing abad ke-15, Catherine de Medici saking Italia gantos ing Peranciskangge nikahi Henry duc d’Orleans (bakal Raja Henry II), dengan membawa buku-buku masak Firenze yang berisi resep-resep masakan Italia.[3][6] ing punika, Perancis dereng dipuntepang menawi tradisi kulineripun.[3] Catherine mbete ing ahli masak saking Italia lan nepangaken katah jenis masakan, cara penyajian lan aturan kangge nyiapaken makan ndalu ing Perancis.[3] ing taun-taun lan saklajengipun[6] menawi mekaten Perancis lan Italia sampun ngerembakaken tradisi kuliner ingkang beneten, ananging sejatosipun wiwit mula budaya kuliner Perancis katah dipunpengaruhi saking masa kasebut.[3]

ing taun 1652, sebuah buku masak ingkang kawiwitan Perancis ingkag asmanipun Le Cuisine François dipunserat dening koki ingkang sampun misuhur lan asmanipun La Varenne.[7] Buku kasebut dados bukti menawi tradisi kuliner Perancis sampun dados bagian ingkang wigati ing budaya masak lan makan malam ing Eropa.[7] Buku punika maringin penjelasan ngenai metode penyajian, kalebet cara damel roux, masakan ingkang kadamel saking campuran tepung lan mentega kangge ngentelaken sup lan saus.[7] sakderengipun roux dipuntemuken, cara tiyang Perancis kangge engentalken sup namung kaliyan nyampuraken kaliyan roti.[7]

Sampai penjara Bastille dibobol ing taun 1789, sebagian ageng rakyat Perancis inggih punika petani miskin ingkang ngonsumsi panganan arupa palawija.[6] ing abad-abad saklajengipun, kaum bangsawan dados semakin kiat, ingkang berimbas ing ngerembakake panganan ingkang gadahi mutu dados perlambang status sosial.[6] Pada abad ke-19, Haute cuisine atau Grande cuisine (Masakan Haute) wiwit kadamel lan dipunsajiaken ing griya-griya bangsawan namung mayoritas masyarakat tasih miskin lan menderita kekurangan makanan.[6] Chef master Marie-Antoine Carême ingkang nyiptaaken metode kuliner Haute berkontribusi ing memopulerkan toque, topi inggil ingkang warninipun putih ingkang dipunengge sami seragam chef ngantos sakmenika.

Abad ke-20[sunting | sunting sumber]

Au Bistro ("Di Bistro"), lukisan karya Jean Béraud.

Masakan Perancis ngalami perubahan ageng ing ngerembag pesat lan dipuntepang menawi cara penyajianipun ingkang rumit lan seksama.[6] katukulan masakan enggal (nouvelle cuisine) dipunwiwiti ing taun 1970-an menggeser kepopuleran masakan klasik ingkang rumit.[6] titikan khas masakan enggal inggih punika ginaaken saus krim lan berfokus ing rasa ingkang murni tanpa ginaaken katah bahan masakan.[6] Metode punika ngaruhi masakan Perancis ngantos sakmenika, ingkang saged dipuntingal kaliyan cara penyajian ingkang langkung fleksibel lan katah bereksperimen kaliyan citarasa non tradisional.[6]

Masakan Perancis moderen kawiwitan saking masa Perang Dunia I.[6] Sistem transportasi ingkamg sae punika paruh kawiwitan ing ke-20 nderek memopulerkan kalih jenis kuliner kelas inggil lan daerah ingkang sakderengipun kapisah.[6] Pasca Perang Dunia II, industri pariwisata mgerembag pesat lan nyebapaken masakan-masakan mliginipun sampun dinikmati warga kaliyan rega ingkang kajangkau. .[6]

Cathatan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)An Introduction to French Food and French Cooking, frenchfood.about.com. Diakses 12 Nopember 2012.
  2. ^ Encyclopedia Americana, Volume 12. Grolier Incorporated. 1995. pp. 59-61. ISBN 0-7172-0126-0.
  3. ^ a b c d e f g h (en)Culture of French Food, france-property-and-information.com. Diakses pada 12 Nopember 2012.
  4. ^ (en)UNESCO Nyatakan Tarian Flamenco Spanyol, Masakan Perancis Warisan Kekayaan Dunia, voanews. Diakses 12 Nopember 2012.
  5. ^ a b (en)Unesco Hails French Food, Oil Wrestling and Flamenco, nytimes. Diakses 12 Nopember 2012.
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m (en)History of French Food, frenchfood.about.com. Diakses 12 Nopember 2012.
  7. ^ a b c d (en)A Short History of French Cuisine, preferredconsumer.com. Diakses pada 12 Nopember 20120.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Perancis&oldid=841258"