Overijssel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
overijssel.png

Cithakan:Infobox Dutch Province Overijssel (pengucapan Belanda: [ˌoˑvərˈɛi̯səl]) (Saxon Bawah Belanda: Oaveriessel) yaiku sawijining provinsi ing bagian wetan Walanda. Wewengkon iki duwe klasifikasi NUTS yaiku NL21. Jeneng provinsi iki duwe arti "Daratan seberang sungai IJssel". Ibukutha Overijssel yaiku Zwolle lan kutha paling gedhe yaiku Enschede. Provinsi iki duwe 1.113.529 jiwa penduduk.

Geografi[sunting | sunting sumber]

thumb|left|Peta Overijssel thumb|left|Foto Overijssel dari Satelit

Overijssel wewatesan karo Jerman ing wetan, wewengkon Achterhoek (Gelderland) ing kidul, wewengkon Veluwe (Gelderland) lan Flevoland ing kulon, sarta Friesland lan daratan bekas Drenthe ing lor. Ing Overijssel ana telu wilayah: Kop van Overijssel ing kulon segara, Salland ing pusat provinsi, lan Twente ing wetan. Saliyane ibukutha Zwolle, kutha-kutha utama liyane yaiku Almelo, Deventer, Enschede,an Hengelo.

Ing bagian kidul-wetan, permukaan provinsi sebagian gedhe ana wedhi, diselani karo kali-kali cilik kaya Regge, Dinkel lan kali liyane. Ing kulon segara, geologi sebagian gedhe ana sedimen saka Vecht Overijsselse lan wadhas. Bagian lor nate katutup dening veen (rawa) kang misahake pengering lan luwih subur saka kidul Drenthe kang nate dianggo kanggo bahan bakar kanggo kabutuhan gedhe. Amung sebagian cilik kang isih ajeg nganti saiki (Engbertsdijksvenen cedhak Tubbergen, Witteveen (cedhak Haaksbergen), lan Aamsveen (cedhak Enschede). Bagian bebaya ing kulon segara sebagian gedhe ana sistem danau kang kawujud saka bekas alas gambut-pertambangan, Weerribben, yaiku lahan teles kang duwe nilai.

Titik paling dhuwur ing Overijssel yaiku puncak saka Tankenberg, sawijining bukit ing kutha Losser, kang dhuwure 89 meter (295 kaki). Titik paling andhap yaiku ing Polder Mastenbroek cedhak Kampen kang dhuwure 2 meter (6 kaki) dbpl.

Kota[sunting | sunting sumber]

250px|right|Kota di Overijssel

  1. Almelo
  2. Borne
  3. Dalfsen
  4. Dinkelland
  5. Deventer
  6. Enschede
  7. Haaksbergen
  8. Hardenberg
  9. Hellendoorn
  1. Hengelo
  2. Hof van Twente
  3. Kampen
  4. Losser
  5. Oldenzaal
  6. Olst-Wijhe
  7. Ommen
  8. Raalte
  1. Rijssen-Holten
  2. Staphorst
  3. Steenwijkerland
  4. Tubbergen
  5. Twenterand
  6. Wierden
  7. Zwartewaterland
  8. Zwolle

Cithakan:Peta provinsi di Belanda

Pranala luar[sunting | sunting sumber]


 
Gemeente ing provinsi Overijssel
Gendéra provinsi Overijssel
Almelo · Borne · Dalfsen · Deventer · Dinkelland · Enschede · Haaksbergen · Hardenberg · Hellendoorn · Hengelo · Hof van Twente · Kampen · Losser · Oldenzaal · Olst-Wijhe · Ommen · Raalte · Rijssen-Holten · Staphorst · Steenwijkerland · Tubbergen · Twenterand · Wierden · Zwartewaterland · Zwolle
Walanda | Daftar provinsi Walanda | Daftar Kutha Walanda

Cithakan:Provinsi Belanda Cithakan:Belanda-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Overijssel&oldid=834427"