Wayang Betawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Wayang Betawi utawa wayang Tambun iku wayang kulit khas Betawi kang sumebar ing tlatah Jakarta, Tangerang, Bogor, lan Bekasi. Para ahli sejarah ngira yèn anané wayang iki kawiwitan nalika Sultan Agung nyerang Jakarta.

Gamelan kang digunaaké kaya wayang kulit Banyumas kaya ta gambang lan calung. Ing babagan tembang, sabetan, lan lakon, wayang kulit betawi kaya wayang golèk Sundha. Lelagon khas Betawi uga bisa mlebu kanthi becik.

Kanthi lumrahé basa Betawi kang égalitèr, caturan ing antarané para paraga wayang ora nganggo tatakrama kaya ing basa Jawa. Urut-urutan jejer uga bisa diwolak-walik. Pagelaran bisa diwiwiti déning gara-gara. Sing dadi ciri mligi ya iku caturan ing antarané dhalang lan para pamirsa kaya déné ing lenong.

Uga delengen[besut | besut sumber]