Wayang gedhog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Ing basa Jawa kuno, gedhog artine jaran. Gedhogan artine kandhang jaran. Nanging ana uga kang maknani gedhog saka thuthukane dhalang ing wadhah wayang sing munine dhog dhog dhog. Banjur apa sesambungane karo jaran?

Wayang gedhog asring nganggo lakon Carita Panji. Ing lakon iki pangeran-pangeranne nganggo jeneng Kudha, kaya ta Kudha Wanengpati. Ing jaman Kasultanan Demak, ana wayang gedhog kang nganggo lakon wayang purwa. Ana uga kang nganggo carita kethoprak, kaya ta Damarwulan.

Wangune wayang gedhog kaya wayang kulit. Wayang iki digawé saka kulit kanthi tatahan satriya sabrangan. Bedane manèh, ing kéné mung ana patang macem praupan. Rupa kaya raseksa lan wanara ora ana. Praba lan topong uga ora ana.

Uga delengen[besut | besut sumber]