Unta baktria

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Unta Baktria
Bactrian.camel.sideon.arp.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mamalia
Ordho: Artiodactyla
Famili: Camelidae
Génus: Camelus
Spésies: C. bactrianus
Jeneng binomial
Camelus bactrianus
Linnaeus, 1758
Leefgebied kameel.JPG
Penyebaran Unta Baktria

Unta Baktria (Camelus bactrianus) inggih punika kéwan berkuku belah ingkang aslinipun saking stepa-stepa ing Asia wétan. Unta Baktria gadhah kalih punuk ing punggungipun, bènten kaliyan Unta dromedarius, ingkang ugi dipuntepang dadis Unta Arab, ingkang namung berpunuk sétunggal. Ménika sédaya Unta Baktria ingkang dipunperkiraakèn berjumlah 1,4 yuta buntut ing wanci punika diternakkan, ananging ing Oktober 2002 dipunperkirakakèn 950 buntut ajèeg gesang alasan ing Tiongkok barat laut lan Mongolia dipunlébétakè ing pratélan spésies terancam kritis.[1]

Ciri-ciri fisik dan habitat[besut | besut sumber]

Unta Baktria tingginipun langkung saking 2 mèter ing punukipun kaliyan berat sawatawis 725 kg. Punika kagolong herbivora, mangan rumput, daun-daunan, lan sereal, utawi ombenan ngantos 120 liter toya sisan. Lambene sangat kuwat, memungkinkan punika mangan tetanduran ara-ara ingkang berduri. Daya adhaptasi punika sangat saé kanggé nglindungi piyambakipun saking benter padang ara-ara lan pasir, kaliyan telapak kaki ingkang ombo lan berlapis sarta lapisan-lapisan kulit ingkang kandel ing lututipun sarta dhadha, lubang hidung ingkang saged mbikak lan nutup, talingan ingkang jangkep kaliyann rambut-rambut pelindung, sarta alis mata ingkang kandel kaliyan kalih baris bulu mata ingkang ndawa. Bulu ingkang kandel lan wol lapisan ing salebeting ndamel binatang punika ajeg anget ing ndalu-ndalu padang ara-ara ingkang asrep ugi lapisinipun kaliyan benter ing siyang hari. Unta Dromedarius (Camelus dromedarius) inggih punika setunggale unta sanès ingkang bertahan, yang aslinya dari Ara-ara Sahara, tetapi kini telah lenyap di alam liarnya. Dipunbandingaken kaliyan Dromedarius, Unta Baktria langkung kekar lan tangguh sarta mampu bertahan ing benter padang ara-ara ingkang mbakar ing Iran utara ngantos musim dingin ingkang mbeku ing Tibet [2]. Dromedarius langkung inggil lan langkung rikat gerakipun. Pengendara saged ndamel ngelampah kaliyan kecepatan antawisipun 13–16 km per jam ngantos berjam-jam. Seekor Unta Baktria ingkang mbeta beban saged ngelampah kaliyan kecepatan sawatawis 4 km per jam[3].

Sajarah[besut | besut sumber]

Dipunduga Unta Baktria punika dipunjinakaken (kapisah saking Unta Dromedarius) ing suatu mangsa sadèrèngipun 2500 SM[4], kemungkinan ing Iran lor, Afganistan timur laut[4] lan Pakistan lor utawi Turkestan barat daya. Unta Dromedarius dipunyakini sampun dipunjinakaken antawisipun 4000 SM lan 2000 SM[5] di Arabia. Populasi alasan Unta Baktria kawiwitan dipunlukisaken déning Nikolai Przhevalsky ing pungkasan abad kaping 19.

Sub-spésies[besut | besut sumber]

Wonten bukti-bukti manawi Unta Baktria saged dipunperang dados sejumlah sub-spésies. Mliginipun sampun dipuntemukaken sebuah populasi Unta Baktria alasan ingkang gesang ing suatu péranganing wewengkon Gashun Gobi saking Ara-ara Gobi. Populasi punika bènten kaliyan kelompok ingkang sampun dipunjinakaken manawi ing susunan genetikanipu utawi perilakunipun. Ananging, signifikansi bèntenipun punika boten katingal Punika wonten tiga wewengkon ing susunan genetika ingkang anget bènten saking unta-unta ingkang sampun dipunjinakaken. Bèntenipun kodhe genetika dasaripun ngantos 3%. Ananging, amargi sakedhik unta-Unta Baktria alasan, boten gamblang manawi kepelbagaian genetia alamiahipun ing kalangan populasi unta punika. Sebuah perbedaan punika saé inggih punik kemampuan unta-unta alasan punika kanggé ngunjuk toya asin, punika boten gamblang punapa kemawon unta punika saged nyerap toya ingkang gadhah mupangajt saking toya asin punika. Unta-unta ingkang sampun dipunjinakaken boten nyobi ngombe toya asin, punika alasanipun boten gamblang.

Galeria[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Hare (2002). Camelus bactrianus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 11 Mèi 2006. Entri basis data mencakup pertimbangan mengapa spésies ini terancam kritis
  2. ^ "Creature Features-Pet Facts: Camels". Dijupuk 5 Des..  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ "Camel". Dijupuk 5 Dhésèmber.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ a b "camel." Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica Online. 11 Feb. 2007 <[1]>.
  5. ^ Al-Swailem et al. 2007. Klasifikasi unta subtipe Arab Saudi (Camelus dromedarius) dipundasaraken ing tèhnik RAPD.Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.5 (1): 143-148. Online pdf

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Camelids