Tugu Muda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tugu Muda
Gambar:Tugu Muda 1.jpg
Tetélan pokok
Pernah Semarang, Indonésia
Alamat Cithakan:Rute Jalan Pemuda
Cithakan:Rute Jalan Pandanaran
Cithakan:Rute Cithakan:Rute Jalan MGR Soegijopranoto
Diyasa kawit 10 Novèmber 1951
Rampung 20 Mèi 1953
Height 53 mèter
Rancangan lan yasan
Arsitèk Salim
Hendro

Tugu Muda Manggèn: tengah persimpangan Jalan Sutomo, Jalan Pandanaran, Jalan Imam Bonjol lan Jalan Soegiyapranoto Ingkang gadhah: Pémda Tingkat I Jawa Tengah

Wujud[besut | besut sumber]

Tugu Muda gadhah wujud kados lilin wonten nginggil piyambak ingkang gadhah teges semangat juwang para pejuwang kanggé mertahanken kamardikan RI. Ing ngandhapipun suku, wonten relief ingkang nggambaraken sengsaranipun rakyat Indonesia nalika penjajahan Jepang. Minangka tugu ingkang wujudipun “segi lima”. Kaperang dados landasan, awak lan pucuk. Ing sisih ngandhap utawi “landasan” wonten rèlièfipun. Tugu punika dipundamel saking sèla sadaya. Supados damel éndah, wontên ing sakupengipun tugu dipundamel kolam kaliyan taman ingkang éndah.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tugu Muda punika dipundamel kanggé mèngèti prastawa Pertempuran Lima Hari di Semarang”. Nalika tanggal 28 Oktober 1945, Gubernur Jawa Tengah, Mr. Wongsonegoro nyumèlèhaken sèla ingkang sepisanan ingkang sadèrèngipun badhé dipundamel alun-alun.[1] Nanging amargi nalika wulan November 1945 pecah perang nglawan sekuthu lan Jepang, proyèk punika boten dipunlajengaken.[1] Lajeng ing taun 1949, Badan Koordinasi Pemuda Indonesia(BKPI), maringi pamanggih supados nglajengaken yasa Tugu Muda.[1] Nanging amargi dèrèng wonten dana boten saged kalaksanan.[1] Taun 1951, Walikota Semarang, Hadi Soebono Sosro Wedoyo, damel Panitia Tugu Muda.[1] Nanging panggénanipun botên wonten alun-alun kados rencana.[1] Tugu Muda dipun “desain” kaliyan Salim,manawi Relief dipundamel Seniman Hendro. Watu ingkang dipunginakakên saking kali urang lan Paker.[1] Tanggal 10 Novèmber 1951, gubernur Jateng Boediyono nyumèlèhaken watu pisanan lan tanggal 20 Mèi 1953 kaleresan kaliyan dinten Kebangkitan Nasional, Tugu Muda dipunkepyakaken Sukarno, Présidhèn Republik Indonesia. Dumugi sapunika kathah arca wonten ing sakiwa tengenipun Tugu Muda ingkang dipunéwahi, antawisipun damel taman lan kolam.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g Tugu Muda Semarang(dipunundhuh tanggal 25 April 2011)