Timbuktu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Timbuktu
Tombouctou
Djingareiber cour.jpg
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Mali Edit this on Wikidata
Laladan 14,789 ha (1.5919×109 sq ft)
Kalebu Djinguereber Mosque Edit this on Wikidata
Paugeran ii, iv, v[1]
Rujukan 119
Koordhinat 16°46′24″N 2°59′58″W / 16.7733331°N 2.9994439°W / 16.7733331; -2.9994439
Prasasti 1988 (Sèsi 12th)
Ing Bebaya 2012

Timbuktu ( Koyra Chiini : Tumbutu, Basa Prancis : Tombouctou ) punika satunggaling kutha ingkang wonten ing Mali, Afrika Kulon. Kutha punika dalem saking Universitas Sankore lan madrasah sanèspun. Kejawi punika kutha punika dados pusating panyebaran agami Islam wonten ing Afrika nalika abad kaping 15 lan abad kaping 16. Masjid mliginipun Djingareyber, Sankore, lan Sidi Yahya. Monumen kasebut sapunika ing sangandhaping ancaman saking desertifikasi [2]. Papan géografisipun ndadosaken papan pepanggihaken kanggé populasi Afrika ing sekitaripun lan suku Berber ingkang nomaden ugi tiyang Arab saking ler.

Kutha punika dipun-nggeni déning suku Songhay, Tuareg, Fulani, lan Moor. Kutha punika asring dipunandharaken bilih caket kaliyan Kali Niger, ananging kasunyatanipun mapan 15 km lor kali punika. Kutha Timbuktu ugi wonten ing dhaérah persimpangan perdagangan Trans-Sahara, saking kulon mangetan, dumugi lor mangidul. Kejawi punika ing kutha kasebut dados papan kanggé nyaluraken uyah utawi sarem saking Taoudenni [3]. Timbuktu utawi Tomboctou ingkang ateges sugih punika kala rumiyin kawéntar kanthi julukan mutiara padang pasir. Ing mriku Sultan Mansa Musa, raja saking karajan Mali sesarengan kaliyan 8 èwu tentara lan 60 pangendara ingkang nitih 15 èwu unta ngaso sadèrèngipun kondur dhateng pusat kutha [3].

Asal mula[besut | besut sumber]

Timbuktu punika jumeneng déning suku Tuareg nalika wiwitan abad kaping 10. Miturut etimologi populer, tin punika ateges papan, déné buktu punika nama saking wanita sepuh Mali ingkang lurus manahipun lan naté manggon wonten ing dhaérah kasebut.

Satunggaling suku Tuareg ingkang manggihaken dhaérah ingkang dipunwastani Timbuktu lajeng nggabung dhateng Karajan Mali ing pungkasan abad kaping 13. Sultan Mansa Musa mbangung menara kanggé Masjid Terbesar Jingerebir ( Jami' al Kabir ) lan papan kanggé ngaso raja, Madugu ingkang sapunika boten katingal tilasipun.

Kutha ingkang gadhah gabungan antawisipun budaya Arab lan budaya Afrika punika kagungan gerbang ingkang sinerat mawi ayat Al Quran. Masjid-masjid ugi nyebar ing mriku, suku-suku ingkang wonten ing mriku ugi gesang kanthi bagya ing ikatan akidah Islam. Kejawi punika Timbuktu wonten ing abad kaping 16 kawéntar mendominasi perdagangan ing Afrika.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://whc.unesco.org/en/list/119.
  2. ^ Timbuktu — World Heritage (Unesco.org)
  3. ^ a b [1], (id) Sajarah Kompasiana (dipun-akses tanggal 04 Januari 2013).