Tikrit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi nganggé basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Tikrit
تكريت
Kota
Tetingalan sakih ler sadhawaning Sungai Tigris tumuju pura Présidhèn Saddam ing April 2003
Tetingalan sakih ler sadhawaning Sungai Tigris tumuju pura Présidhèn Saddam ing April 2003
Koordhinat: 34°36′36″N 43°40′48″E / 34.61000°N 43.68000°E / 34.61000; 43.68000
Nagara  Iraq
Provinsi Salah ad Din
Èlevasi[1] 449 ft (137 m)
Cacah jiwa (2002)
 • Gunggung 260.000

Tikrit ( ﺗﻜﺮﻳﺖ, ugi dieja Takrit utawi Tekrit ) inggih punika kitha ingkang wonten Irak, udakara 140 km sisih kilèn segara Bagdad wonten Kali Tigris. Tikrit inggih punika punjering pamaréntahan provinsi Salah ad Din. Gunggung tiyangipun 260.000 jiwa ( 2002 ). Tikrit misuwur dados papan panggènan miyosipun mantan présidhèn Irak, Saddam Hussein. Sanèsipun punika, sapérangan anggota senior ingkang wonten pamaréntahanipun ugi saking Tikrit.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jaman kina[besut | besut sumber]

Minangka bètèng biara wonten sakdhawaning Kali Tigris ( Akkadia : Idiqlat), kitha punika sepisanan disebataken wonten Kisah Jatuhnya Assiria minangka papan pengayoman kanggé raja Babel Nabopolassar sadangunipun serangan wonten kitha Assur 615 SM. Tikrit padhatan diidentikaken kaliyan padhaleman Helenistik Birtha.

Tikrit Kristen[besut | besut sumber]

Sanajan Kristen Sasania ingkang mapan minangka ingkang utami nganut dyophysite sangandhaping Gréja Timur, Tikrit majeng minangka punjering kegiyatan Miaphysite. Uskup sepisanan Miaphysite Ahudemmeh ngendika manawi sampun ditahbisaken déning Pemimpin Katholik Armenia Christopher I utawi déning Jacob Baradaeus. Ing sangandhaping Marutha, keuskupan diangkat dados maphrianate saha yurisdiksi gerejawi kitha diwiyaraken kados wiyaripun Asia Tengah. Ananging kitha punika tetep didominasi Kristen Assyur wonten abad-abad wiwitan pamaréntahan Islam saha pikantuk kakondhangan minangka punjering wigatos beasiswa saking sastra Arab Kristen saha Syria. Pira-pira jeneng penting kaya ta uskup Cyriacus ingkang munggah wonten patriarki Antiokhia, saha teolog Abu Zakariya Denha saha Abu Raita saha panerjemah Yahya bin Adi. Saking abad kesanga tiyang Kristen sarta migrasi wonten lor, kathah ingkang manggon wonten Mosul saha sakiwa-tengene mliginé Bakhdida kalih Tur Abdin mliginé amarga tumindakan pembatesan dipundhut kalih pira-pira gubernur Muslim. Komunitas Kristen nrima kamunduran wonten gubernur marentahaken ngancuraken Katedral utama ingkang kondhang dadi "Gréja Ijo" wonten 1089, maphrian kudu pindah wonten Mosul kalih kathahipun tiyang Kristen. Gubernur liyané ngijinaken rekonstruksi katedral.Ananging, kagoyahan bali saha maphrian pindah tanpa bates wonten Mosu wonten 1156. Kutha punika tetep dadi pusat Kristen Assyrian ingkang penting nganti ancuranipun kalih pasukan Mongol pimpinan Tamerlane wonten akir abad ke-14. Anane Kristen keri dhéwé kacathet wonten abad ke-17.

Abad pertengahan Tikrit[besut | besut sumber]

Kutha punika uga griya kanggo suku Kristen Arab Iyad. Tiyang-tiyang Arab saking kutha tanpa dingerteni mbantu Muslim wonten dhèwèké ngubengi kutha. Kaum Muslim mlebet Tikrit wonten 640, sabanjure punika dianggap dadi pérangan saking provinsi Jazira, sabanjure dianggep dadi nduwéne Irak kalih ahli géografi Arab. Dinasti Arab Uqaylid nyekel Tikrit wonten 1036. Wonten 1138, Salahuddin Ayyubi lair wonten punika. Jeneng provinsi modern saking Tikrit dijenengi miturut namanipun. Kutha punika ancur wonten abad ke-14 kalih Tamerlane. Sasuwene periode Ottoman Tikrit wonten panggonan alit ingkang asalipun saking Rakka Eyalet saha ingkang populasinya boten ngeluwihi 4.000-5.000.

Abad ke-20[besut | besut sumber]

Wonten September 1917, pasukan Britania Raya ngrebut kutha punika sesuwene kemajuan ageng. Nglawan Kekaisaran Ottoman wonten Perang Donya Kapisan.Kutha punika mungkin paling kondhang kalih Kulon amarga dadi papan kelairan Saddam Hussein, wonten taun 1937, ingkang kathah seneng bandingaken dhèwèké kalih Salahudin al-Ayyubi. Kathah anggota senior pamaréntah Irak sesuwene pamaréntahanipun mundhut saking suku Saddam dhéwé Tikriti, Al-Bu Nasir, kaya anggota Pengawal Republik Irak, mliginé amarga Saddam jayane ngraos punika dhèwèké paling saged ngandalaken kulawarga saha sekuthu kaluwarganipun. Tikriti ngakehi pamaréntahan Irak dadi ingkang ngisinaken kanggo Hussein saha, wonten taun 1977, dhèwèké apusaken nggunakaken jeneng kulawarga wonten Irak kanggo ndelikake kanyataan punika kathah sanged pendukung kuncinipun gadhah jeneng ingkang sami, al-Tikriti (kaya ingkang dilakokaken Saddam dhéwé). Saddam Hussein dimakamaken cedhak Tikrit wonten kalurahanipun wonten Owja wonten tanggal 30 Dhésèmber 2006.

  1. ^ Philip Gladstone (10 February 2014). "METAR Information for ORSH in Tikrit Al Sahra (Tikrit West), SD, Iraq". Gladstonefamily.net. Dijupuk 16 June 2014.