Tengu (mitologi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tengu wonten ing lukisan Utagawa Kuniyoshi

Tengu (天狗?) inggih menika makhluk ingkang wonten ing legenda Jepang [1]. Salah satunggaling Kami ingkang nunggu gunung, utawi yōkai kasebut raket sanget hubunganipun jalihan peksi elang utawi gagak. Busanan ingkang kaginakaken menika mirip kalihan busana pandhita yamabushi ingkang menempa awakipun piyambak wonten ing wana lan ing gunung [2]. Tengu menika gadhah irung ingkang dawa, praupan ingkang abrit, gadhah setunggal pasang swiwi (sayap), sarta kuku suku ugi asta ingkang dawa sanget. Tengu menika saged mabur kanthi bebas ing angkasa sinambi mbeta tongkat ingkang dipunwsastani kongōzue, pedhang ingkang ageng (tachi), sarta tepas ingkang awujud kados godhong (hauchiwa). Pakaryanipun menghalangi tiyang ingkang gadhah kekajengan pengin nyinau babagan agami Buddha.[3] Nama sanesipun inggih menika Gehō-sama (外法様 tuan sihir?). Wonten ing Basa Jepang, wonten ungkapan Tengu ni naru ingkang ateges "sangat bangga dengan diri sendiri". Ungkapan menika saged ugi asalipun saking ungkapan "hana ga takai" (irungipun dhuwur).

Asal-usul Tengu[sunting | sunting sumber]

Tengu menika gadhah irung ingkang dawa kados dipunkenal tiyang zaman samenika menika asiling gambaran tiyang wonten ing abad tengahan. Wonten ing cariyos Konjaku Monogatari-shū, tengu dipungambaraken saged mlayu ing awang-awan. Kejawi menika minangka memedi awjud peksi rajawali ingkang damel tiyang-tiyang kesurupan. Gambaran kasebut dipun-prakirakaken mendhet model saking memedi Temma wonten ing konsep agami Buddha ingkang kagambaraken kagungan awak manungsa lan gadhah swiwi ugi [2].

Model tengu ingkang wiwitan menika mbog bilih éwah nalika paruh kapisan zaman Muromachi. Wonten ing kempalan carita rakyat Otogizōshi wonten cariyos Tengu no Dairi ('Astana Tengu) tokoh utaminipun menika anama Kurama Tengu. Kejawi menika, Ushiwakamaru dipunkabaraken pikantuk piwulangan seni pedhang saking Tengu ing Kuil Kurama. Wonten ing Hikayat Heike, tengu dipungambaraken kados manungsa ananging boten kados manungsa, peksi ananging boten kados peksi, anjing ananging boten kados anjing, asta lan sukunipun kados asta lan sukunipun manungsa, praupanipun kados anjing, gadhah swiwi ing tengan lan kiwa, sarta saged mabur."

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Tengu hantu terbang di Jepang, (dipunakses tanggal 8 Februari 2013)
  2. ^ a b (id) Tengu, (dipunakses tanggal 8 Februari 2013)
  3. ^ Matsumura, Akira; Jeff Grubb, David Yu (2006). Daijirin (Edisi ke-3 ed.). Sanseido. ISBN 4-3851-3905-9.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

  • (en) Tengu di situs web Obakemono Project.
  • (en) Tengu menurut situs The A-Z Dictionary of Japanese Buddhist Statuary
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tengu_(mitologi)&oldid=836299"