Tengu (mitologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tengu wonten ing lukisan Utagawa Kuniyoshi

Tengu (天狗?) inggih punika makhluk ingkang wonten ing legenda Jepang [1]. Salah satunggaling Kami ingkang nunggu gunung, utawi yōkai kasebut raket sanget hubunganipun jalihan peksi garudha utawi gagak. Busanan ingkang kaginakaken punika mirip kalihan busana pandhita yamabushi ingkang menempa awakipun piyambak wonten ing wana lan ing gunung [2]. Tengu punika gadhah irung ingkang dawa, praupan ingkang abrit, gadhah setunggal pasang swiwi (sayap), sarta kuku suku ugi asta ingkang dawa sanget. Tengu punika saged mabur kanthi bebas ing angkasa sinambi mbeta tongkat ingkang dipunwsastani kongōzue, pedhang ingkang ageng (tachi), sarta tepas ingkang awujud kados godhong (hauchiwa). Pakaryanipun menghalangi tiyang ingkang gadhah kekajengan pengin nyinau babagan agami Buddha.[3] Nama sanesipun inggih punika Gehō-sama (外法様 tuan sihir?). Wonten ing Basa Jepang, wonten ungkapan Tengu ni naru ingkang ateges "sangat bangga dengan diri sendiri". Ungkapan punika saged ugi asalipun saking ungkapan "hana ga takai" (irungipun dhuwur).

Asal-usul Tengu[besut | besut sumber]

Tengu punika gadhah irung ingkang dawa kados dipunkenal tiyang zaman sapunika punika asiling gambaran tiyang wonten ing abad tengahan. Wonten ing cariyos Konjaku Monogatari-shū, tengu dipungambaraken saged mlayu ing awang-awan. Kejawi punika minangka memedi awjud peksi rajawali ingkang damel tiyang-tiyang kesurupan. Gambaran kasebut dipun-prakirakaken mendhet model saking memedi Temma wonten ing konsep agami Buddha ingkang kagambaraken kagungan awak manungsa lan gadhah swiwi ugi [2].

Model tengu ingkang wiwitan punika mbog bilih éwah nalika paruh kapisan zaman Muromachi. Wonten ing kempalan carita rakyat Otogizōshi wonten cariyos Tengu no Dairi ('Astana Tengu) tokoh utaminipun punika anama Kurama Tengu. Kejawi punika, Ushiwakamaru dipunkabaraken pikantuk piwulangan seni pedhang saking Tengu ing Kuil Kurama. Wonten ing Hikayat Heike, tengu dipungambaraken kados manungsa ananging boten kados manungsa, peksi ananging boten kados peksi, anjing ananging boten kados anjing, asta lan sukunipun kados asta lan sukunipun manungsa, praupanipun kados anjing, gadhah swiwi ing tengan lan kiwa, sarta saged mabur."

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Tengu hantu terbang di Jepang, (dipunakses tanggal 8 Februari 2013)
  2. ^ a b (id) Tengu, (dipunakses tanggal 8 Februari 2013)
  3. ^ Matsumura, Akira; Jeff Grubb, David Yu (2006). Daijirin (Edisi ke-3 ed.). Sanseido. ISBN 4-3851-3905-9.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

  • (en) Tengu di situs web Obakemono Project.
  • (en) Tengu menurut situs The A-Z Dictionary of Japanese Buddhist Statuary
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tengu_(mitologi)&oldid=1012889"