Tahu Burma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Burmese tofu
Burmese tofu (to hpu).jpg
To hpu (Burmese tofu), in two forms: fresh and fritters
Panggonan asalBurma
Olah-olahan nasional gegayutanBurmese cuisine
Woworan pokok
Buku masakan: Burmese tofu  Médhia: Burmese tofu

Tahu Burmese ( Burma: တိုဖူး , diucapaké [tòpʰú] ; utawa Burma: တိုဟူး , diucapaké [tòhú] ) minangka panganan sing asale saka Shan, digawe saka banyu lan glepung saka kacang polong kuning lan glepung pitik versi Burma, uga dikenal minangka tepung besan, kanthi cara sing padha karo polenta . [1] Glepung dicampur karo banyu, kunir, lan uyah lan dipanaskan, aduk terus, nganti konsistensi krim. Banjur ditransfer menyang tray lan diijini disetel. Uga bisa digawe nganggo kacang garing tinimbang glepung olahan. Ing proses iki, kacang bolo garing direndhem sewengi. Sawise polong wis dihidrasi maneh, mula banjur diresiki dadi puri kanthi cairan sing digunakake kanggo ngrendhem polong, banjur diidini nganti pirang-pirang jam. Akeh lapisan ndhuwur cairan bening banjur dicelupake lan puree sing isih ana digodhog karo kunir lan uyah lan dimasak lan disetel kanthi cara sing padha karo versi sing nggunakake glepung kacang. Warnane matte kuning, kaya jeli nanging konsistensi, lan ora rubuh nalika dipotong utawa diiris. Bisa dipangan seger minangka salad tahu basa Burma utawa digoreng dadi fritter Burma . Bisa uga diiris lan dikeringake supaya digawe krupuk kanggo nggoreng. Sanajan jenenge, tahu Burma ora ana gandhengane karo tahu Cina, [2] sing digawe saka susu kedelai lan ditambah koagulan. Ora ana /f/ (kaya ing "Prancis") ing basa Burma ; mula, /pʰ/ (kaya tembung "pot") digunakake kanggo hpu, versi "tahu" versi Burma.

Varietas lan etimologi[besut | besut sumber]

To hpu gyauk (krupuk tahu Burma) didol nganggo bundel sing siap digoreng .
  • Pè bya ( ပဲပြား , Cithakan:Lit ) nuduhake tahu Cina lan diterjemahake menyang 'beancurd' ing basa Inggris ing Myanmar . Tahu wangi utawa bentuk tahu sing difermentasi, diarani si nganti hpu, bisa uga versi saka tembung Cina chòu dòufu .
  • Won ta hpo (saka basa Chinese ) yaiku bentuk zadaw bè kuning sing digawe saka kacang polong utawa zadaw bè ing negara Shan .
  • To hpu gyauk (တို ဖူး ခြောက်း Cithakan:Lit ) yaiku tahu kuning sing diiris dadi bentuk persegi panjang sing lancip lan garing ing srengenge. Dheweke padha karo krupuk iwak utawa udang lan didol nganggo buntelan.
  • Kanggo hpu (တို ဖူး utawa တို့ ဖူး) digawe saka chickpea (kala dadi) glepung utawa hmont privasi versi umum ing Burma Dharatan. Werna warna lan rasa kuning padha nanging rada kenceng tinimbang tahu Shan.
  • Hsan ta hpo (ဆန် တ ဖိုး) isih biasane diwatesi ing wilayah Shan, digawe saka glepung beras sing diarani hsan hmont utawa mont hmont, lan wernane putih. Wis konsistensi sing padha nanging beda rasane. Wis misuwur kaya bentuk kuning kaya salad.
To hpu gyaw (fritters tahu Burma) misuwur minangka cemilan dhewe, karo beras ketan kanggo sarapan, utawa minangka salad .
Hnapyan gyaw utawa "goreng kaping pindho" Hnapyan gyaw tahu Shan disajeni nganggo salad sisi ing Danau Inle

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Also called gram flour, besan flour is made from chana dal (also called kala chana or Bengal gram), a type of small, dark-colored chickpea also used in Indian cuisine).
  2. Aye, MiMi. Mandalay: Recipes and Tales from a Burmese Kitchen. Bloomsbury Publishing. ISBN 9781472959485.