Polenta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Polenta
Cotechino-Servito-Polenta-Lenticchie.jpg
Polenta (center) with lentils and cotechino
JinisPorridge
Panggonan asalNorthern and Central Italy[1]
Woworan pokokYellow or white cornmeal, liquid (water, soup stock)
Buku masakan: Polenta  Médhia: Polenta


Polenta ( /pəˈlɛntə, pˈ-/, palafalan jroning basa Italia: [poˈlɛnta] ) [2] [3] minangka sajian saka jagung rebus sing miturut sejarah digawe saka biji-bijian liyane. Iki bisa uga disedhiyakake dadi bubur panas, utawa bisa adhem lan dikencengi dadi roti sing bisa dipanggang, digoreng, utawa dipanggang .

Macem-macem sereal sing digunakake biasane jagung kuning, nanging asring digunakake soba, jagung putih, utawa campuran kasebut. Giling kasar nggawe polenta sing kuwat lan kasar; gilingan sing luwih alus nggawe polenta sing lembut lan lembut. [4] Polenta minangka bahan makanan khas Italia Lor, Swiss, Slovenia lan Balkan (ing kana uga diarani kačamak) (lan, sing luwih cilik, Italia Tengah, kayata Tuscany ) lan konsumsi biasane digandhengake karo kelas ngisor, kayadene sadurunge, tepung jagung minangka panganan penting ing gizi saben dina. [5] Ing Romania lan Moldova, sajian iki dikenal minangka mămăligă . Iki uga minangka panganan pokok ing Argentina [6] [7] .

Polenta goreng kanthi saus marinara.
Polenta disajikake kanthi cara tradisional ing papan pemotong kayu bunder.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Righi Parenti, Giovanni (2003) [1995]. "Pisa, Lucca, Livorno". La cucina toscana [Tuscan cuisine] (ing basa Italia). Rome: Newton & Compton. p. 384. ISBN 88-541-0141-9.
  2. Migliorini, Bruno; Tagliavini, Carlo; Fiorelli, Piero. Tommaso Francesco Borri (ed.). "Dizionario italiano multimediale e multilingue d'ortografia e di pronunzia". dizionario.rai.it. Rai Eri. Dibukak ing 12 February 2016.
  3. Canepari, Luciano. "Dizionario di pronuncia italiana online". dipionline.it. Dibukak ing 12 February 2016.
  4. "Polenta – How to Cook Polenta". mangiabenepasta.com. Dibukak ing 28 September 2015.
  5. "La storia della polenta" [The history of polenta]. I primi d'Italia (ing basa Italia). Diarsip saka sing asli ing 2 December 2013. Dibukak ing 31 January 2016.
  6. Eva (2019-02-22). "The Underdogs of Argentinian Food". Evil Eats (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-11-22.
  7. "La Polenta Argentina". rezept-reha.netlify.app (ing basa Spanyol). Dibukak ing 2020-11-22.