Superman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Superman
Penerbit Amérika Sarékat DC Comics
Muncul
pisanan
Action Comics #1 (Juni 1938)
Pancipta Jerry Siegel
Joe Shuster
Watak
Watak samaran Kal-El (sadèrèngipun dipun-adopsi)
Clark Joseph Kent (bibar dipun-adopsi)
Afiliasi
kelompok
The Daily Planet

Justice League
Legion of Super-Heroes

Team Superman
Alias Gangbuster, Nightwing, Jordan Elliot, Supernova, Superboy, Superman Prime
Kaprigelan Kekuwatan manungsa super, kecepatan super, stamina ingkang saé, daya tahan saé, panca indra ampuh, kecerdasan, regenerasi, umur ingkang dawa, napas super, paningalan ampuh, penglihatan sinar-x, lan daya terbang

Superman (Basa Indonesia: lelaki super) punika tokoh fiksi karakter superhero utawi pahlawan super ingkang paling kondhang lan kagungan prabawa saking panerbit komik DC Comics saking Amérika Sarékat. Superman kanthi wiyar sampun dipunanggep dados ikon budaya ingkang ngalmabangaken kakuwatan budaya Amérika Sarékat [1][2][3][4].

Wonten ing Basa Inggris, Superman ugi kawéntar minangka The Man of Steel (Manungsa Baja), The Man of Tomorrow (Pria masa depan), lan The Last Son of Krypton (Putra Terakhir Planet Krypton). Superman pikantuk jejuluk déning kanca pahlawan super sejawatipun kanthi jejuluk The Big Blue Boy Scout (Anak Pramuka Lelaki yang Biru Besar) [5].

Superman dipuncipta déning seniman Kanada, Joe Shuster, lan panyerat Amérika Sarékat, Jerry Siegel nalika taun 1932 nalika taksih enèm ing Cleveland, Ohio lajeng dipunsadé dhateng Detective Comics, Inc ing taun 1938. Superman medal kapisan wonten ing serial Komik Aksi edisi #1 ing Amérika Sarékat (30 Juni 1938). Lajeng medal ugi wonten ing serial drama radio, acara TV, filem layar lebar, ariwarta, komik, novèl, lan video dolanan abasa Inggris. Superman punika tokoh pahlawan super klasik ingkang taksih kondhang dumugi sapunika. Tokoh Superman medal kapisan wonten ing komik nalika taun 1938. Lajeng ing taun 1948 priyantun saking Planet Krypton punika medal wonten ing serial filem. Lajeng ing taun 1978 filem resmi Superman kapisan dipunrilis [6].

Asal mula[besut | besut sumber]

Karakter awal Superman[besut | besut sumber]

Nalika Jerry Siegel lan Joe Shuster kapisan damel Superman punika sanès manungsa super ingkang asring mbiyantu manungsa sanèsipun. Ananging dados psikopat botak jenius kanthi kakuwatan telepati ingkang pengin nguasani donya. Superman medal wonten ing carita cekak The Reign of the Super-Man" saking Science Fiction#3, satunggaling kalawarti ingkang dipunwedalaken déning Siegel ing taun 1933 [7]. Amargi boten laris karakter Superman Botak punika banjur dipunserat malih déning Siegel ing taun 1933 dados tokoh pahlawan sanès kaliyan karakter ala sadèrèngipun. Mendhet model saking aktor Douglas Fairbanks Sr lan alter egonipun Clark Kent, saking aktor komedi Harold Lloyd [8][9]. Superman botak lan kagungan sipat ala banjur dados mungsuh utama Superman kanthi nama Lex Luthor.

Logo S[besut | besut sumber]

Superman punika karakter pahlawan super kapisan ingkang ngginakaken logo wonten ing dhadha. Rancangan karakter aslinipun boten ngginakaken logo, ananging amargi pangembangan jaman dados dipuntambah tanda " S ". Kanggé para panciptanipun, tandha " S " punika asalipun saking singkatan saking Shield (tameng). Wujud asli logoni[un punika nyonto saking lencana pulisi ing Amérika. Ananging sasampunipun Superman kondhang, logo punika langkung kawéntar kanthi sebatan The Knight Shield.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Daniels (1998), p. 11.
  2. ^ Holt, Douglas B. (2004). How Brands Become Icons: The Principles of Cultural Branding. Boston: Harvard Business School Press. k. 1. ISBN 1578517745. 
  3. ^ Koehler, Derek J., Harvey, Nigel. (eds.), ed. (2004). Blackwell Handbook of Judgment and Decision Making. Blackwell. k. 519. ISBN 1405107464. 
  4. ^ Dinerstein, Joel (2003). Swinging the machine: Modernity, technology, and African American culture between the wars. University of Massachusetts Press. k. 81. ISBN 1558493832. 
  5. ^ McCollum, Charlie (June 2006). "Times change, but Superman endures as an American cultural icon" (Registration required). The Mercury News. Dijupuk 2007-01-30. 
  6. ^ [1], (id) Fiksi terbaik sepanjang masa (dipun-akses tanggal 05 Januari 2013).
  7. ^ Daniels (1998), p. 13.
  8. ^ Roger Stern. Superman: Sunday Classics: 1939-1943 DC Comics/Kitchen Sink Press, Inc./Sterling Publishing; 2006; Page xii
  9. ^ Gross, John (December 15, 1987). "Books of the Times". New York Times. Dijupuk 2007-01-29.