Psikopat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Psikopat iku tegese penyakit mental. Psikopat teka saka tembung psyche sing artine nyawa lan pathos sing tegese penyakit. Pangidape asring diarani sociopath, amarga perilaku kasebut antisosial lan ngrugekake wong sing paling cedhak. Psikopat ora kaya gila (skizofrenia / psikosis) amarga psikopat wis weruh kanthi bener marang prilakune. Gejala kasebut asring diarani minangka psychopathy, wong sing nandhang lara asring disebut wong gila tanpa kelainan mental. Miturut panaliten babagan 1% populasi total donya duweni psikopat. Penyakit iki angel dideteksi amarga akehe luwih saka 80% lagi ngembara ketimbang wong sing lagi ana ing tahanan utawa rumah sakit mental, penderita uga angel ngobati.

Joker minangka karakter fiksi karo ciri psikopat sing bertindak minangka antagonis sajrone film lan komik seri Batman.

Ahli psikopati donya sing dadi profesor ing Universitas British Columbia, Vancouver, Kanada sing jenenge Robert D. Hare wis nindakake riset psikopat watara 25 taun. Dheweke ngandharake menawa psychopath tansah nggawe kamuflase sing komplit, muter balikake fakta, nyebar pitenah, lan ngapusi kanggo entuk kepuasan lan keuntungan dhewe.

Ing kasus pidana, psikopat dikenal minangka pembunuh, rapist lan koruptor. Nanging, iki mung 15-20 persen saka total psikopat. Liyane iku wong sing nduweni penampilan sing sampurna, apik kanggo ngucapake tembung, sing nyenengake, duwe daya tarik sing apik banget lan nyenengake. Psikopat duweni 20 ciri umum. Nanging, ciri-cirine kasebut ora bisa nggawe wong gampang ngrasakake psikopat amarga diagnosa gejala kasebut mbutuhake latihan sing kaku lan hak nggunakake pedoman penilaian formal, sawise kabeh, wawancara jero lan pengamatan liyane perlu. Prejanjen lan tuduhan kanggo wong sing mikir iku psikopat sembrono duwe resiko ala, lan paling sethithik nggawe jeneng wong luwih elek.

Pratandha Psikopat[besut | besut sumber]

  • Asring ngapusi, lancar, lan entheng
  • Egosentris lan nganggep awake dhewe gedhe.
  • Ora duwe rasa pangrasa lan rasa isin. Kadhangkala psikopat ngakoni tumindak, nanging padha banget nyalahi utawa nolak akibat saka tumindak lan ora duwe alasan kanggo peduli.
  • Seneng tindak nglanggar ing wektu luang.
  • Sikap kang ora adil marang masyarakat.
  • Kurang rasa empati. Kanggo psikopat, nggorok sirah pitik lan nggorok sirah wong ora ana bedane.
  • Psikopat uga tumindak kanthi agresif, nantang nyali lan nyenengake gelut, wektu larang turu lan asring ninggalake omah.
  • Nyengir lan angel ngontrol awak dhewe. Ora ana wektu kanggo psikopat kanggo nimbang manfaat tumindak sing bakal njupuk lan padha ora peduli babagan apa sing wis rampung utawa mikir babagan mangsa. Pangidap uga gampang dicet kanthi nepsu-tatangkem ing bab-bab cilik, gampang nanggepi kekecohan, kegagalan, kritik lan serangan gampang marang wong-wong mung amarga ora pati penting.
  • Ora bisa tanggung jawab lan nglakoni apa-apa kanggo kesenengan gembrebek.
  • Manipulasi lan mbeling. Psikopat uga kerep ngatonake emosi dramatik sanajan dheweke ora serius. Padha uga ora duwe respon fisiologis sing biasane ana gegayutane karo rasa wedi kayata tangan ngeringet, deteke jantung, lambe garing, tegang, utawa gemeter. Psikopat ora duwe perasaan iki, amarga psikopat asring diarani minangka "adhem".
  • Urip minangka parasit amarga nggunakake wong liya kanggo kesenengan lan kepuasane dhewe.
  • Biasane pinter lan mbok menawa sing paling pinter nalika dibandhingake karo bocah liyane.
  • Biasane akeh sing ngerti barang sing ora ngerti lan duka yen wong liya nyalahake. Rasa paling bener, lan biasane anggepane kasebut bener.
  • Ngerti soko sing ora dingerteni. Biasane akeh sing bener lan sethitik banget salah.
  • Duwe perkiraan karo akurasi dhuwur (perkiraan arang banget salah lan paling bener utawa kabeh).

Pranala njaba[besut | besut sumber]