Soe Hok Gie

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Soe Hok Gie
Soehokgie.jpg
Soe Hok Gie ing Pucuk Pangrango, 1967
Lair (1942-12-17)17 Dhésèmber 1942
Jakarta, Indonésia
Pati 16 Dhésèmber 1969(1969-12-16) (umur 26)
Semeru, Jawa Wétan, Indonésia
Jakarta, Indonésia
6°10′19″Kd 106°49′09″W / 6.17203°Kd 106.819037°W / -6.17203; 106.819037Koordinat: 6°10′19″Kd 106°49′09″W / 6.17203°Kd 106.819037°W / -6.17203; 106.819037
Bangsa Indonésia
Suku Tionghoa Indonésia
Almamater Universitas Indonésia, Kolese Kanisius
Soe Hok Gie: Catatan Seorang Demonstran, Soe Hok Gie Sekali Lagi, Orang-Orang di Persimpangan Jalan, Di Bawah Lentera Merah
Agama Katulik
Wong tuwa Salam Sutrawan (Soe Lie Piet) (ayah)
Dulur Arief Budiman (Soe Hok Djin) (kakak)
Soe Hok Gie
Traditional Chinese: 蘇福義
Simplified Chinese: 苏福义

Soe Hok Gie (lair ing Jakarta, 17 Desember 1942 – tilar donya ing Gunung Semeru, 16 Desember 1969 nalika umur 26 taun) iku aktivis Indonésia, mahasiswa Fakultas Sastra Universitas Indonésia Jurusan Sejarah taun 1962–1969, demonstran, pênulis, lan anggota MAPALA UI.[1] Jênêng Soe Hok Gie iku dialèk Hokkian saka jeneng Su Fu-yi ing basa Mandarin (Hanzi: 蘇福義). Leluhuré Soe Hok Gie asalé saka propinsi Hainan, Républik Rakyat Cina. Dhèwèké kondhang amarga srêgêp nulis ing manéka mèdia massa lan buku cathêtan padinané ditêrbitaké dadi buku.

Pêndhidhikan[besut | besut sumber]

Dilairaké saka kulawarga Tionghoa Indonésia, duwé bapak tukang nulis novèl. Mula iku wiwit cilik wis cêdhak karo sastra, jagad tulis, lan buku. Tuladhané nalika isih Sêkolah Dasar dhéweké wis maca karya-karya sastra abot kaya karangané Pramoedya Ananta Toer.[1] Nalika SD dhèwèké tunggal sêkolahan karo kangmasé, Soe Hok Djie (Arief Budiman). Nalika SMP dhèwèké nêrusaké ing SMP Strada, kangmasé ing Kanisius. Soe Hok Gie banjur nêrusaké pêndhidhikan SMA ing Kolese Kanisius jurusan Sastra. Ing jurusan iki dhèwèké wiwit kenal lan sênêng ngélmu Sejarah. Saka iku uga dhèwèké kenal pulitik. Sawisé lulus SMA, dhèwèké nerusaké mênyang Universitas Indonésia jurusan Sejarah.

Urip Padinan[besut | besut sumber]

Soe Hok Gie kalêbu wong kang sênêng maca. Nalika SD wis maca tulisan-tulisané Pramoedya Ananta Toer, nalika umur 14 wis maca tulisané Mahatma Gandhi lan Rabindranath Tagore.[2] Dhèwèké uga sênêng nulis. Sabên dina dhèwèké nulis ing buku cathêtan padinan, saliyané iku dhèwèké kêrêp nulis artikel ing kalawarti lan koran. Amarga tulisan-tulisané, dhèwèké uga kondhang dadi salah sawijining aktivis mahasiswa taun 1965.

Karyane[besut | besut sumber]

Geguritan[besut | besut sumber]

Soe Hok Gie uga sêneng nganggit gêguritan. Gêguritan karyané kasêbar ing kalawarti, koran, lan buku cathêtan padinané. Gêguritan karyané ya iku:

  • Mandalawangi – Pangrango. Kasêrat taun 1966.
  • Sebuah Tanya. Kasêrat taun 1969.
  • Pesan. Kasêrat taun 1973.

Saliyane gêguritan ing dhuwur isih ana gêguritan liyané sing ora ana irah-irahané.

Buku[besut | besut sumber]

  • Orang-Orang di Persimpangan Kiri Jalan

Buku iki diterbitake Yayasan Bentang taun 1997 saka skripsi S1ne babagan pemberontakan PKI Madiun.

  • Di Bawah Lentera Merah

Buku iki diterbitake Yayasan Bentang taun 1999 saka skripsi sarjana mudane babagan Sarekat Islam Semarang.

Artikel[besut | besut sumber]

Soe Hok Gie kerep nulis artikel ing koran-koran nasional, kayata Kompas, Harian Kami, Sinar Harapan, Mahasiswa Indonésia, dan Indonésia Raya. Artikel-artikel iku nalika taun 2005 diterbitake dadi buku déning Gagas Media kanthi irah-irahan Zaman Peralihan

Karya Babagan Gie[besut | besut sumber]

Film[besut | besut sumber]

Soe Hok Gie ora nggawe film, nanging ana film sing nyritakake Soe Hok Gie, irah-irahane Gie. Film iki karangane Riri Riza nalika taun 2005 kanthi Nicholas Saputra sing dadi tokoh utamane.

Buku[besut | besut sumber]

  • John Maxwell nulis buku biografi Soe Hok Gie kanthi judhul Soe Hok Gie - A Biography of A Young Indonésian Intellectual (Australian National University, 1997).
  • Soe Hok Gie: Catatan Seorang Demonstran

Buku iki diterbitake LP3ES taun 2005 saka cathetan padinane.

  • Soe Hok-Gie...Sekali Lagi: Buku Pesta dan Cinta di Alam Bangsanya

Karyane Rudy Badil, Luki Sutrisno Bekti, lan Nessy Luntungan R. Diterbitake Kepustakaan Populer Gramedia (KPG) nalika taun 2009.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Soe_Hok_Gie&oldid=1053449"