Senyawa Kimia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Molekul banyu ya iku tuladha senyawa kimia kang kawangun saka 2 atom hidrogen lan 1 atom oksigen.

Senyawa kimia ya iku zat kimia murni kang kawangun saka rong unsur utawa sawatara unsur [1][2][3] kang bisa dipérang manèh dadi unsur-unsur pembentuké kanthi réaksi kimia kasebut.[4] Tuladhané, dihidrogen monoksida (banyu, H2O) ya iku sawijining senyawa kang kawangun saka rong atom hidrogen kanggo saben atom oksigen.

Padatan, perbandhingan iki kudu tetep amarga sipat fisikané, dudu perbandhingan kang digawé dèning manungsa. Mula iku, material kaya kuningan, superkonduktor YBCO, semikonduktor "aluminium galium arsenida", utawa coklat dianggep campuran utawa aloy, dudu jinis senyawa.

Ciri-ciri kang mmbedakaké senyawa karo unsur lan campuran ya iku anané rumus kimia. Rumus kimia mènèhi perbandhingan atom ing zat lan cacahing atom ing molekul tunggalé (mula iku rumus kimia etena ya iku C2H4 lan dudu CH2. Rumus kimia nyebutaké apa senyawa kasebut kawangun saka molekul; Tuladhané, natrium klorida (garam dapur, NaCl ya iku senyawa ionik. Wujud senyawa uga ana ing sawetara fase. Akèh kang dadi senyawa kang luwih cilik utawa atom individual bisa dipanasaké nganti suhu tartamtu kang banjur diarani suhu penguraian. Saben senyawa kang wis dijlèntrèhaké ing literatur nduwè pengenal kang unik, ya iku kang diarani nomor CAS.

Jinis senyawa[besut | besut sumber]

  • senyawa asam, ya iku senyawa kang duwé sifat kayata rasané kecut, bisa ngeteraké arus listrik ing wujud cair kerionisasi lan ngasilaké ion hidrogen lan sisa asam.[5]
  • senyawa basa, ya iku senyawa kang dibentuk saka unsur logam mawa gugus hidroksida (OH). Senyawa basa bisa dimangertèni amarga duwé sifat khas, ya iku rasané pait utawa getir, ing kulit bisa agawé gatel panas, lan bisa ngeteraké arus listrik amarga ngalami ionisasi. Kasil ionisasai arupa ion logam lan gugus OH-.[5]
  • senyawa ionik[5]
  • senyawa garam, ya iku senyawa kang dibentuk déning unsur logam lan sisa asam. Senyawa garam nduwé rasa asin, ing kahanan larutan bisa ngeteraké arus listrik amarga ionisasi. Senyawa garam NaCl, keionisasi dadi ion Na+ lan ion sisa asam Cl-.[5]
  • senyawa oksida, ya iku senyawa kang dibentuk déning atom oksigen lan atom liyané. Anané atom oksigen iki minangka ciri senyawa oksida.[5]
  • senyawa organik, ya iku senyawa kang dibangun déning atom utamané karbon, saéngga senyawa iki uga diarani hidrokarbon.[5]

Senyawa ing Alam[besut | besut sumber]

Ing alam, senyawa kimia digolongaké dadi loro, ya iku senyawa organik lan senyawa anorganik.[5] Senyawa organik dibangun déning atom utamané karbon, saéngga senyawa iki uga diarani hidrokarbon.[5] Senyawa hidrokarbon ana akèh ing alam lan uga ing makhluk urip, wiwit saka bahan bakar nganti molekul kang asalé utawa kang ditemokaké ing makhluk urip kayata karbohidrat, protein, lemak, asam amino, lsp.[5]

Déné senyawa anorganik ya iku senyawa kang disusun saka atom utama logam, akèh ditemokaké ing zat mati, kayata lemah, watu, banyu segara, lsp.[5]

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Brown, Theodore L.; LeMay, H. Eugene; Bursten, Bruce E.; Murphy, Catherine J.; Woodward, Patrick (2009), Chemistry: The Central Science, AP Edition (11th ed.), Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, kk. 5–6, ISBN 0-13-236489-1 
  2. ^ Hill, John W.; Petrucci, Ralph H.; McCreary, Terry W.; Perry, Scott S. (2005), General Chemistry (4th ed.), Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, k. 6, ISBN 978-0-13-140283-6 
  3. ^ Whitten, Kenneth W.; Davis, Raymond E.; Peck, M. Larry (2000), General Chemistry (6th ed.), Fort Worth, TX: Saunders College Publishing/Harcourt College Publishers, k. 15, ISBN 978-0-03-072373-5 
  4. ^ Wilbraham, Antony; Matta, Michael; Staley, Dennis; Waterman, Edward (2002), Chemistry (1st ed.), Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, k. 36, ISBN 0-13-251210-6 
  5. ^ a b c d e f g h i j (id)Unsur dan Senyawa(diundhuh 11 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Senyawa_Kimia&oldid=1097511"