Saman (novel)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Saman
Gambar:Saman Indonesia 1998.jpg
Sampul Saman, saka lukisan Dia Seperti Sedang Menuliskan Sesuatu, karya Agus Suwage
Panganggit Ayu Utami
Juru samak Lukisan:
Agus Suwage
Désain:
Sijo Sudarsono
Nagara Indonesia
Basa basa Indonesia
Pangecapan Kepustakaan Populer Gramedia
Tanggal babar
April 1998 (cetakan pertama Indonesia)
Jinis sarana sampul lunak
Kaca 208 halaman
ISBN 979-9023-17-3
Disusul Larung (2001)

Saman ya iku novèl sepisanan karya Ayu Utami kang diterbitake déning Kepustakaan Populer Gramedia ing wulan April 1998.[1] Novèl iki nyritakake sawijining mantan pastur Saman lan patang kanca wadone wiwit kelas nem SD nganti diwasa, ya iku Yasmin Moningka, Shakuntala, Cokorda, lan Laila. Novèl Saman kang wiwitane direncanakake minangka fragmen saka novèl sepisanane Ayu Utami, Laila Tak Mampir di New York nanging candhaké karya iku diterbitake dadi dwilogi Saman lan Larung.[2]

Novèl Saman jupuk tema seksualitas saka perspektif wong wadon kang isih saru ing mangsane saéngga ngundhang kontroversi. Latar kawuryan novèl iki ya iku Indonesia ing taun 80-an lan 90-an ing mangsa rezim Orde Baru maréntah kantthi otoriter. Tokoh-tokoh ing novèl iki tansah gegayutan karo kaanan sosial, pulitik, lan budaya Indonesia ing mangsa iku. Sanajan akèh-akèhé latar ing novèl Saman kanthi papan panggean ing Indonesia, mligine Prabumulih, Jakarta, lan Medan. Novèl iki uga jupuk latar ing New York, Amérika Sarékat.

Ayu Utami kanthi novèlé Saman dianggep wis nyipta pergerakan sastra anyar kang dikenal minangka sastra wangi kang candhaké dieloni déning sapérangan penulis wanita liyané kaya ta Djenar Maesa Ayu, Dinar Rahayu, Ana Maryam, Ratih Kumala, Maya Wulan, lan Fira Basuki.[3] Novèl Saman memenangkan Sayembara Roman Dewan Kesenian Jakarta pada taun 1998.[3]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Ayu Utami on literature, sex, and politics, The Jakarta Post. Diakses 18 Agustus 2013.
  2. ^ Some Straight Talking with Author Ayu, The Jakarta Post. Diakses 18 Agustus 2013.
  3. ^ a b Women, Youth, and Traditional Cultures Raise Their Voices. The Jakarta Post. Diakses pada 18 Agustus 2013.

Pranala njaba[besut | besut sumber]