Rusa Bawean

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rusa Bawean
Rusa Bawean jago diwasa ing Kebun Binatang Ragunan, Jakarta
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Artiodactyla
Suborder: Ruminantia
kulawarga: Cervidae
Subkulawarga: Cervinae
Genus: Axis
Species: A. kuhlii
Jeneng binomial
Axis kuhlii
Müller, 1840

Rusa Bawean (Axis kuhlii) iku salah siji jinis rusa kang mung ditemokake ing Pulau Bawean. Spesies langka iki diklasifikasikake minangka kewan kang kaancem punah.[1] Rusa Bawean pisanan kaindentifikasi ing taun 1845 kanthi jeneng Cervus Kuhlii.

Rusa bawean dhuwure 60 – 70 Cm, dawane 105 – 115 Cm, lan bobote kurang luwih 50 Kg. Dawane buntute nganti tekan 20 Cm awarna coklat lan keputian ing lempitan bageyan jerone. Rusa bawean duweni taring ing rahang ngisore. Kewan iki wulune awarna coklat, pendhek, kajaba ing bageyan gulu. Ing sakupenge mripat awarna putih trang, ing sakupenge tutuke rada trang tinimbang raine kang dipisahake karo garis awarna ireng. Bahu ngarep luwih cendhek tinimbang bageyan burine mula kaya-kaya ngundhuh kayadene kidang. Ing anak rusa aring ana tutul-tutule, nanging mung sedhiluk banjur ilang.

Rusa Bawean jago diwasa duweni tandhuk sepasang kang duweni cabang telu, dene rusa jago kang isih nom ranggahe durung duweni cabang. Ranggah mulai thukul nalika rusa umur 8 sasi. Pisanane arupa tonjolan ing pinggir dahine, banjur tambah dawa lan dhukul jangkep ing umur 20-30 sasi. Banjur ranggah bakalan tugel tanggal lan digantikake sepasang ranggah kang liyane kanthi sacabang, lan kaya mangkono trus nganti tanduk iku jangkep cabang tiga, yaiku nalika rusa umure 7 taun.

Rusa Bawean ora duweni masa musim kawin kang tetep. Saka asil paneliten masa kelairan anak rusa Bawean yaiku ing sasi Februari nganti tekan sasi Juni, kanthi masa kawine antarane sasi Juli nganti tekan sasi November.[2]

Pakan[sunting | sunting sumber]

  1. Godhong Anjhujhu
  2. Tale Caceng
  3. Godhong Gundang
  4. Godhong Nangka
  5. Godhong Kenyang-kenyang
  6. Godhong Gheddhung
  7. Suket Gajah
  8. Suket Ladang
  9. Tale Atta
  10. Godhong ampelas
  11. Godhong lambese
  12. Godhong andudur
  13. Godhong pelle
  14. Godhong ampere
  15. Suket lending-ledingan
  16. Godhong kangkung tajhin
  17. Suket lapeddhung
  18. Godhong kacang
  19. Woh nangka
  20. Woh gheddheng
  21. Woh pellem, lan sapanunggalane.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Basa Indonésia)bawean.net Rusa Bawean Spesies Langka yang Terlantar (kaundhuh tanggal 30 Agustus 2011)
  2. ^ (Basa Indonésia)rusabawean.com Tentang Rusa Bawean (Lengkap) (kaundhuh tanggal 30 Agustus 2011)

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rusa_Bawean&oldid=832515"