René Préval

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
René Garcia Préval
Rene Preval.jpg
Presiden Haiti
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
16 Februari 2006
Kadhisiki Boniface Alexandre
Kagantèni Belum ada
Lungguh
7 Februari 1996 – 7 Februari 2001
Kadhisiki Jean-Bertrand Aristide
Kagantèni Jean-Bertrand Aristide
Rerincèn priangga
Lair 17 Januari 1943 (umur 73)
Port-au-Prince, Haiti
Parté pulitik Lespwa(The National Front of Hope)
Sisihan Guerda Benoît

René Garcia Préval (miyos tanggal 17 Januari 1943 wonten ing Marmelade) inggih punika Presiden Haiti sapunika. Sadèrèngipun, piyambakipun njabat minangka presiden wonten ing periode 7 Februari 1996 dumugi 7 Februari 2001 lan Perdana Menteri (Februari 1991-2 September 1993).

Karier[besut | besut sumber]

Préval kagungan gelar agronomi saking College of Gembloux lan Universitas Louvain wonten ing Belgia.[1] Piyambakipun ugi kagungan latar belakang wonten ing tèknik lan geotermal. Piyambakipun dipunpeksa nilaraken Haiti sesarengan kaliyan kulawarganipun nalika taun 1963 sasampuning dipunpadosi déning diktator François Duvalier alias "Papa Doc".

Ingkang rama ugi satunggaling agronom lan naté njabat minangka menteri Pertanian nalika masa pamarèntahanipun Jenderal Paul Magloire, ingkang nggantosaken Duvalier. Piyambakipun dipunasingaken saking Haiti amargi latar belakang pulitikipun ingkang nggayutaken piyambakipun kaliyan kaum oposan, lajeng nyambut damel wonten ing sawijining PBB wonten ing Afrika.

Sasampuning dumunung sadanguning 5 taun wonten ing Brooklyn (New York, Amerika Serikat) minangka satunggaling pelayan restoran, piyambakipun wangsul dhateng Haiti lan pikantuk posisi wonten ing Institut Nasional kanggé Sumber-sumber Mineral.

Préval njabat minangka perdana menteri Haiti saking tanggal 13 Februari dumugi tanggal 11 Oktober 1991, ananging dipungantosaken lan dumunung wonten ing pembuangan sasampuning kadadosan kudeta militer nalika tanggal 30 September 1991. Préval inggih punika sekuthu Jean-Bertrand Aristide lan pamimpin parté Kulawarga Lavalas.

Minangka presiden, Préval nglembagakaken sajumlah pembaruan ékonomi, utaminipun wonten ing privatisasi manéka parusahan nagara. Sapérangan tiyang ngendika bilih privatisasi punika dipunsebabaken amargi Préval tundhuk sanget kaliyan tekanan saking njawi, mliginipun saking dana moneter keuangan donya (IMF). Wonten ing pungkasaning masa jabatanipun, tingkat pengangguran (éwadéné taksih lumayan inggil) sampun samsaya kirang wonten ing tingkat paling andhap wiwit mandhapipun Duvalier. Kecenderungan mandhapipun angka pengangguran punika kalajengaken wonten ing masa jabatan Aristide ingkang nggantosaken piyambakipun dumugi kudeta 2004.

Préval pikantuk kathah dhukungan saking rakyat Haiti ingkang paling miskin. Piyambakipun mligi dipundhukung déning masyarakat saking pemukiman wonten ing Port-au-Prince.[2]

Sadanguning kampanye, piyambakipun ngusahakaken jaga jarak kaliyan sadaya bekas rekanipun wonten ing Parté Lavalas lan nyalonaken dhiri minangka kandidat kanggé La Esperanza. Préval dhukung rawuhipun pasukan PBB wonten ing Haiti lan ngendika bilih pasukan punika "kedah dumunung sadanguning taksih dipunbetahaken,"[3] béda kaliyan Aristide lan kathah anggota Parté Lavalas ingkang nentang rawuhipun pasukan-pasukan PBB lan nuduh pasukan nindakaken kampanye panindasa lan kekerasan saking panyuwunan Amerika Serikat, Perancis, lan Kanada.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ https://listhost.uchicago.edu/pipermail/haiti-news/2006-February/001337.html
  2. ^ Thompson, Ginger. Candhidate of Haiti's Poor Leads in Early Tally With 61% of Vote. The New York Times, 10 Februari 2006.
  3. ^ http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,1280,-5552689,00.html


Sing mengku  sadurungé:
Boniface Alexandre
Presiden Haiti
7 Mei 2006–-
Diganti déning:
masih menjabat
Sing mengku  sadurungé:
Jean-Bertrand Aristide
Presiden Haiti
7 Februari 19967 Februari 2001
Diganti déning:
Jean-Bertrand Aristide
Sing mengku  sadurungé:
Martial Célestin
Perdana Menteri Haiti
Februari 19912 September 1993
Diganti déning:
Jean-Jacques Honorat


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=René_Préval&oldid=1053907"